Γίνε άνθρωπος και όχι απάνθρωπος

«Όλοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανένας δεν θέλει να αλλάξει τον εαυτό του είχε πει ο Λέων Τολστόι, λόγια πιο επίκαιρα από ποτέ, τα οποία σε οδηγούν στο απλούστατο ερώτημα «Πόσο ακριβή τελικά είναι η ανθρωπιά, για να χρειάζεται τόση έκπτωση»; Από μικροί μαθαίνουμε να υπακούμε σε κανόνες, πρέπει, να σεβόμαστε τους μεγαλύτερους, όμως όταν έρχεται η στιγμή να αποδείξεις πόσο «άνθρωπος» είσαι, δια μαγείας όσα διδάχτηκες από την γέννηση σου σχεδόν καταρρέουν.

Απλούστατα, ξαφνικά ξυπνάει μέσα σου η »καλλιέργεια» όπως την αποκαλείς που απέκτησες διαβάζοντας μερικά βιβλία, λίγη ποίηση, παρακολουθώντας έναν αριθμό θεατρικών παραστάσεων και βγάζοντας ένα πανεπιστήμιο, πράγμα που σε ξεχωρίζει όπως θεωρείς από την υπόλοιπη μάζα. Μόνο που το πραγματικό πανεπιστήμιο βρίσκεται εκεί έξω, παιδεία σημαίνει βλέπω, ακούω, σέβομαι, νοιάζομαι, ανέχομαι και το κυριότερο ενδιαφέρομαι για τους άλλους. Και ο πραγματικά καλλιεργημένος ξεχωρίζει, βρίσκεται ανάμεσα σ’ εκείνους τους ανθρώπους που ενώ προχωράνε στον δρόμο δεν τους περνά αδιάφορη η εικόνα του αστέγου, του ορφανού, του πρόσφυγα, αλλά αισθάνονται ενοχή και βοηθούν, με τον τρόπο που ο καθένας μπορεί.

Ευτυχώς στην εντελώς αντίθετη όψη της χώρας μας βρίσκονται και εκείνοι οι άνθρωποι που αξίζουν αυτόν τον χαρακτηρισμό και διακρίνονται από χιλιόμετρα μακριά. «Μετά το ρήμα «αγαπώ», το «βοηθώ» είναι το πιο ωραίο ρήμα στον κόσμο» John Andrew Holmes. Μπορεί η Ελλάδα να διανύει μια δύσκολη οικονομική εποχή, αλλά η αλληλεγγύη γερά κρατεί. Εθελοντές σε ολόκληρη την χώρα, γιατροί, μαθητές, επιχειρηματίες και οργανισμοί, μεταξύ των οποίων ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η ΜΕΤΑδραση – Taxibeat, η Αλληλεγγύη Κως και πολλοί άλλοι δίνουν μαθήματα ανθρωπιάς στην «πολιτισμένη» Ευρώπη. Την Ευρώπη της κουλτούρας και της δημοκρατίας. Την Ευρώπη που σηκώνει φράχτες και κλείνει τα σύνορα, την Ευρώπη της «πολυπολιτισμικότητας» και της «ανεκτικότητας».


«Η Ελλάδα με κάνει και σκέφτομαι αυτό που τα στατιστικά δεν σας λένε. Καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει ταλαιπωρηθεί, δεν έχει χτυπηθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια. Καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει ανταποκριθεί με τόση ανθρωπιά στην προσφυγική κρίση», γράφει ο δημοσιογράφος των New York Times, Roger Cohen, σε άρθρο που αφιερώνει στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό να τους ταρακουνήσει και να ακολουθήσουν το παράδειγμα της.


Ας δείξουμε λοιπόν, τι εστί ανθρωπιά, ας παραμείνουμε η Λέσβος της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας και όχι η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία και τόσες άλλες χώρες της ντροπής!

Πηγή

Advertisements