Η επανάληψη ξαναχτυπά!

Star Wars: Episode VII – The Force Awakens (2015) (spoilers alert)

 

Για εμένα ο JJ Abrams είναι συνώνυμο ποιοτικής παραγωγής, όχι αξιομνημόνευτης ή γεμάτης συναίσθημα ταινίας αλλά ποιοτικής, λαμπερής και καλογυαλισμένης παραγωγής. Το Episode VII είναι ακριβώς αυτό. Μια λουστραρισμένη βερσιόν των προηγούμενων ταινιών. Κάτω από αυτό το πρίσμα είναι όντως πολύ καλή. Όσον αφορά τώρα την πλοκή και τα νέα στοιχεία που φέρνει στο franchise μπορώ να πω ότι αποτυγχάνει οικτρά..

Είναι πασίγνωστο ότι το Hollywood δεν έχει πλέον την δυνατότητα να παράγει αυτό που παλιά λέγαμε ταινίες. Αντί αυτού προσφέρει ανεγκέφαλες σκηνές δράσης που, εκτός και αν είσαι 8-9 χρονών μάξιμουμ, σε κάνουν ή να γελάς ή να πιάνεις το κεφάλι σου. Χαρακτήρες και πλοκή είναι εμπόδιο για ένα καλό blockbuster. Γιατί λοιπόν το νέο επεισόδιο να διαφέρει;

Ο Σκηνοθέτης/Παραγωγός αποφάσισε, αντί να εκνευρίσει τους οπαδούς όπως έκανε με το Star-Trek και να αλλάξει όλη την ιστορία της παλιάς σειράς ταινιών, να παίξει εκ του ασφαλούς. Τι είναι ασφαλές; Απλό, αντιγράφεις ότι είχε πετύχει από τις παλιότερες ταινίες (α ρε Δαλιανίδη τι σχολή έχεις δημιουργήσει):

  1. Ο ηλικιωμένος/σοφός χαρακτήρας που προσπαθεί να νικήσει το κακό με τίποτα άλλο παρά την μεγάλη του καρδιά και πεθαίνει στα χέρια του κακού (πάντα στο 1ο μέρος της κάθε τριλογίας). Μένει μόνο να δούμε αν θα επιστρέψει ως αστρική προβολή όπως οι Obi-Wan Kenobi & Qui- Gon Jinn.
  2. Υπάρχει ένα μικρό ρομπότ τύπου R2D2 που μεταφέρει την πολύτιμη πληροφορία που εποφθαλμιούν οι κακοί (τι κακό να μην υπάρχει email σε αυτόν τον μακρινό γαλαξία…)
  3. Έχουμε ακόμα ένα Death-Star όπως και στα επεισόδια IV & VI το οποίο βέβαια είναι μεγαλύτερο και «πιο κακό» αλλά περιέργως πιο εύκολο να καταστραφεί.
  4. Σχεδόν όλοι οι ήρωες και οι κακοί προέρχονται από το ίδιο γενεαλογικό δέντρο. (The force is indeed strong in them..)
  5. Ο νέος Darth φοράει παρόμοιο συνολάκι και κράνος και έχει και το ίδιο εφέ στην ομιλία παρά το ότι δεν έχει κανένα από τα προβλήματα υγείας που είχε ο προκάτοχος του (κάποτε βάζαμε και λίγο μυαλό να δουλέψει...)
  6. Το νέο Death-Star μπορεί να καταστραφεί μόνο αφού οι ασπίδες απενεργοποιηθούν από την επιφάνεια του πλανήτη (VI)
  7. Έχουμε την κλασσική σκηνή του διαγαλαξιακού μπαρ με όλο το καστ του Muppet show «για τους fans».. η οποία ήταν ότι το γελοιότερο από την πρώτη θέαση 25 χρόνια πριν.
  8. Η «Αυτοκρατορία έχει καταστραφεί» αλλά η νέα της βερσιόν έχει ακριβώς τα ίδια Battleships, τους ίδιους StormTroopers, τα ίδια Tie-Fighters και ο νέος Darth έχει το ίδιο διαστημόπλοιο!
  9. Παρά το ότι η «Αυτοκρατορία είχε καταστραφεί» η επανάσταση εξακολουθεί να λέγεται «Η Επανάσταση» (εναντίων ποίου ακριβώς;), φοράνε της ίδιες στολές και πετάνε με τα ίδια σκάφη που είχαν πριν 40 χρόνια! (φαντάζομαι τα budget της Επανάστασης είναι ιδιαιτέρα ισχνά για R&D)
  10. Ο σοφός Jedi master ζει σε έναν έρημο πλανήτη μετά την αποτυχία του να φέρει τους μαθητές του στην φωτεινή πλευρά της δύναμης… (πρώτα ο Yoda τώρα ο Luke)

Οι άγνωστοι πρωταγωνιστές τα καταφέρνουν στους ρόλους τους και αποτελούν μια ευχάριστη έκπληξη. Για τον νέο Vader βέβαια πρέπει να πω ότι τα αποκαλυπτήρια του ήταν μεγάλη απογοήτευση.

Ως περιπέτεια είναι ευχάριστη αλλά αποτυγχάνει να προσθέσει οτιδήποτε νέο στο 30 και πλέον ετών έπος. Αν σκεφτεί κανείς τα χρήματα και τον εξοπλισμό που έχουν στην διάθεση τους, το αποτέλεσμα δεν εντυπωσιάζει.

Worldwide Box-Office: $2,059,855,190

 

Advertisements