Η ομορφιά του τυπωμένου βιβλίου

Η χρηστικότητα ενός ψηφιακού βιβλίου είναι ένα από τα θετικά που έχει προσφέρει η τεχνολογία σήμερα. Μπορείς μέσω μίας ηλεκτρονικής συσκευής να έχεις στην κατοχή σου όπου και εάν βρίσκεσαι εκατοντάδες βιβλία, περιοδικά και πάει λέγοντας.

Σίγουρα σε περιοχές δυσπρόσιτες το ψηφιακό βιβλίο αποτελεί μία λύση, αν όχι τη μοναδική. Παρ’ όλη όμως τη χρηστικότητά του, ένας πραγματικός βιβλιόφιλος δε θα τo προτιμήσει. Και αυτό γιατί, παρά την έλευση της ψηφιακής τεχνολογίας στη ζωή μας, το βιβλίο αυτό καθ’ αυτό έχει τη δική του ομορφιά και χάρη.

Εκτός του ότι δεν αποκτάς άμεσα προβλήματα όρασης, το εξώφυλλο, οι σελίδες, είναι συμπληρωματικά του κειμένου. Ο συγκερασμός όλων αυτών φτιάχνει ένα σύνολο μοναδικό και ανόμοιο με τα υπόλοιπα. Ακόμη και εάν η ουσία βρίσκεται στις λέξεις, το παραδοσιακό βιβλίο υπερισχύει του ψηφιακού.

Τα σπάνια αντίτυπα, οι αφιερώσεις από έναν αγαπημένο συγγραφέα, οι κιτρινισμένες σελίδες με τη χαρακτηριστική μυρωδιά τους, είναι δελεαστικά για έναν βιβλιόφιλο. Όσο πιο παλιό το βιβλίο, τόσο πιο πίσω χρονικά έχει την ικανότητα να σε ταξιδέψει.Ο τρόπος που περιπαίζεις τις σελίδες οι οποίες έχουν φθαρεί από το πέρας του χρόνου δίνουν το στίγμα της εποχής του. Όποια κι αν είναι αυτή.

Τα βιβλία αποτελούν περιουσιακά στοιχεία ενός ανθρώπου, υλικά, μα κυρίως πνευματικά. Δεν υπάρχει πιο εντυπωσιακό πράγμα σε έναν εσωτερικό χώρο από μία γεμάτη βιβλιοθήκη. Κάθε καινούριο βιβλίο μεγαλώνει αισθητά τη συλλογή και δίνει παράλληλα κάτι καινούριο στον αναγνώστη.

Το μειωμένο χρηματικό αντίτιμο που προσδίδεται στα ψηφιακά βιβλία και η πληθώρα δωρεάν βιβλίων για το αναγνωστικό κοινό αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των παραδοσιακών, τα οποία είθισται να τα χρυσοπληρώνεις. Ωστόσο δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο βιβλιόφιλος θα επιλέξει ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση να αγοράσει το βιβλίο που επιθυμεί αυτούσιο.

Η αγορά βιβλίων, εκτός από συναρπαστική διαδικασία, είναι ταυτόχρονα και εθιστική. Το ψάξιμο για δυο-τρία συγκεκριμένα που τα κάνουν αυτομάτως να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα παρεμφερή βιβλία. Οι ατελείωτες ώρες σε βιβλιοπωλεία και οι αμέτρητες συζητήσεις περί αυτών. Όλα αυτά είναι ανεκτίμητα και κανένα ηλεκτρονικό βιβλίο δεν μπορεί να εκτοπίσει την αξία τους.

Το τυπωμένο βιβλίο διεγείρει τις αισθήσεις του ατόμου. Ανεξάρτητα από τη γνώση, η οποία βρίσκεται στην ίδια μορφή και στο ψηφιακό βιβλίο, η αφή σου, η όσφρησή σου, βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με το βιβλίο. Στο τυπωμένο βιβλίο, εμμέσως, βρίσκεσαι πιο κοντά στις λέξεις. Και ας αποτελεί το παραπάνω επιχείρημα κατά κύριο λόγο μια συνδήλωση και όχι μία κυριολεξία.

Το τυπωμένο βιβλίο θα το διαβάσεις με ντάλα ήλιο, αλλά και με ψιχάλες να πέφτουν στις σελίδες του. Όταν διαβάζεις ψηφιακά φοβάσαι μην πέσει σταγόνα στην οθόνη και χαλάσει ολοσχερώς το σύστημα. Με την ανάκλαση του ηλίου πάνω στην οθόνη δυσκολεύεσαι να διαβάσεις χωρίς να ενοχληθούν τα μάτια σου, ενώ παράλληλα έχεις και το φόβο μήπως σου τελειώσει η μπαταρία. Και άντε να βρεις να το φορτίσεις αν βρίσκεσαι σε λαγκάδια και ερημιές.

Τώρα το ποιο είδος βιβλίου επιλέγεται εξαρτάται από τον ίδιο τον αναγνώστη, από την ύπαρξη του βιβλίου και την τιμή του. Σίγουρα το ψηφιακό βιβλίο έχει πλεονεκτήματα που το παραδοσιακό τα αγνοεί. Είτε αυτό αφορά την ευρεία μετάδοση της γνώσης, είτε αποκλειστικά και μόνο την τιμή. Όμως το παραδοσιακό βιβλίο δεν παύει να διακατέχεται από μία ξεχωριστή ομορφιά που όμοια της δεν υφίσταται.

 

Πηγή

Advertisements