Leviathan Wakes (The Expanse #1)

Το βιβλίο Leviathan Wakes (ή στα ελληνικά το Ξύπνημα του Λεβιάθαν) είναι το 1ο βιβλίο της σειράς The Expanse ή αλλιώς ελληνιστί Η Επέκταση από τον συγγραφέα James S.A. Corey.

Σε ένα πιθανό μέλλον η ανθρωπότητα (εάν υποθέσουμε ότι δεν θα έχει πετύχει στο να αυτοκαταστραφεί έως τότε..) έχει εποικήσει το ηλιακό μας σύστημα και έχει δημιουργήσει ένα εύθραυστο οικοδόμημα όπου κάθε πλανήτης/δορυφόρος παίζει ένα πολύ διακριτό και αναγκαίο ρόλο στην επιβίωση του είδους. Η Γη παραμένει σημαντική παρέχοντας γεωπονικά κυρίως προϊόντα και είναι μία από τις δύο υπερδυνάμεις στρατιωτικά στο ηλιακό σύστημα. Η δεύτερη υπερδύναμη είναι ο Άρης που αποτελεί και την πιο πλούσια σε υλικά και τεχνολογία αποικία. Και τέλος έχουμε τους υπόλοιπους πλανήτες (κυρίως δορυφόρους) που έχουν μετατραπεί είτε σε σταθμούς εμπορίου/διακίνησης είτε σε σταθμούς εξόρυξης ορυκτών ή και πάγου (ο οποίος είναι πολυτιμότερος και από χρυσάφι βάσει της τεράστιας έλλειψης νερού ιδίως στους περιφερειακούς πλανήτες).

Η εφεύρεση των κινητήρων Epstein έχει δώσει την δυνατότητα στην ανθρωπότητα να φτάσει τους πλανήτες του Ηλιακού συστήματος αλλά οποιοδήποτε ταξίδι εκτός αποτελεί ακόμα ένα άπιαστο όνειρο.

Η ισορροπία ανάμεσα σε Γη-Άρη και τους λοιπούς πλανήτες είναι βασισμένη στην αμοιβαία ανάγκη και εξάρτηση αλλά δεν παύει να δημιουργεί αντιπάθεια στους εξωτερικούς πλανήτες/δορυφόρους οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν με αίμα για τα απαραίτητα αέρα/νερό και τροφή. Η ζωή σε αυτό το περιβάλλον για κάποιες γενιές έχει δημιουργήσει μια διαφορετική φυλή ανθρώπων η οποία ζώντας σε συνθήκες εξαιρετικά μικρότερης βαρύτητας (0.3g) έχει εξελιχθεί σε ψηλόλιγνη (πάνω από 2 μέτρα σε ύψος). Ο σκελετός τους πλέον δεν αντέχει την «κανονική» βαρύτητα και η όλη τους εμφάνιση τονίζει ακόμα πιο πολύ το γεγονός ότι είναι πλέον εξωγήινοι..Η γλώσσα τους επίσης είναι ένα μείγμα από διάφορες γήινες διαλέκτους σε βαθμό να φαντάζει ακαταλαβίστικη.

Η συνήθης πρακτική της ανθρωπότητας να μισεί και να χλευάζει ότι ξένο, δεν έχει πεθάνει, το αντίθετο μάλιστα. Ένας γήινος  συγκεκριμένα στο βιβλίο που έχει πιάσει δουλειά στο σταθμό Ceres δεν θα καταφέρει ποτέ να προσαρμοστεί και να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την προσπάθεια μετά από διάφορες αποτυχημένες απόπειρες να αποδείξει ότι αξίζει μια ευκαιρία.

Η ιστορία ξεκινά με την Jullie η οποία ξυπνάει σε ένα ερημωμένο αστρόπλοιο, το Scopuli, και όταν καταφέρνει να απεγκλωβιστεί από τον χώρο κράτησης της έρχεται αντιμέτωπη με κάτι ιδιαίτερα αλλόκοτο και φρικιαστικό.

Η διήγηση από αυτό το σημείο ακολουθά δύο κεντρικούς χαρακτήρες, τον ντετέκτιβ Miller και τον XO James Holden. Ο μεσήλικας Miller ανήκει στην «αστυνομία» του σταθμού Ceres και η ρουτίνα του περιλαμβάνει εξιχνίαση εγκλημάτων και διαχείριση του τοπικού υποκόσμου. Είναι χωρισμένος και γενικά πικραμένος με την ζωή του. Ο γήινος συνεργάτης του είναι ίσως πιο πολύ μπελάς παρά βοήθεια. Το γεγονός ότι του έχουνε φορτώσει «τον Γήινο» δεν είναι και πολύ θετικό δείγμα για την σημαντικότητα του στην ιεραρχία της υπηρεσίας του. Η προϊσταμένη του του αναθέτει να εντοπίσει και να επιστρέψει στην οικογένεια της την κόρη μιας εύπορης οικογένειας από την Γη.

Ο Holden είναι ο 2ος κατά την ιεραρχία στο μεταφορικό σκάφος Cantenberry, το οποίο μεταφέρει πάγο από κάποιο αστεροειδή στους εξωτερικούς πλανήτες καθώς λαμβάνει σήμα SOS από ένα σκάφος το οποίο έχει προσαράξει σε ένα κοντινό αστεροειδή. Παρά το ότι η προσπάθεια που πρέπει να κάνει για να σταματήσει την πορεία του είναι ιδιαίτερα ασύμφορη, η πιθανή ποινή που προβλέπεται από το διαστρικό δίκαιο για την αποφυγή προσφοράς βοήθειας σε σκάφος που την ζητά, είναι τόσο μεγάλη που αναγκάζονται να φρενάρουν και να στείλουν ένα μικρό αναγνωριστικό σκάφος για να ελέγξουν το Scopuli.

Τα γεγονότα που ακολουθούν (για να μην χαλάσω και την εμπειρία της πιθανής ανάγνωσης) οδηγούν στην αναπόφευκτη ρήξη των σχέσεων των μεγάλων παικτών στο Ηλιακό σύστημα καθώς και την εμφάνιση μιας μεγάλης απειλής (και ίσως ευκαιρίας) για όλη την ανθρωπότητα.

Το βιβλίο αυτό ήταν προτεινόμενο το έτος 2012 για τα βραβεία Hugo Award for Best Novel & Locus Award for Best Science Fiction Novel .

Goodreads rating 4.13/5 (από 50995 ψήφους)

 

 

2 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.