Γονείς-Χούλιγκαν

Πρώτη φορά σε αγώνες του παιδιού μου με βαθμολογικό ενδιαφέρον, έδωσα το παρών σε ένα θαυμάσιο ολυμπιακό αθλητικό κέντρο. Αφού οι προπονητές αναλάβανε δράση με τα παιδιά μας, προθέρμανση, τελευταίες οδηγίες κτλ. εμείς οι μεγάλοι πήγαμε να καθίσουμε στις εξέδρες για να δούμε τους αγώνες.

Το να «καθίσουμε» και να «δούμε» ήταν μια κουβέντα αφού διαπίστωσα πως δεν βλέπαμε τίποτα εάν δεν είμαστε όρθιοι άρα έπρεπε και εμείς να σηκωθούμε. Το κακό συνήθειο των περισσότερων να πηγαίνουν στα κάγκελα του σταδίου προκειμένου να τραβήξουν βίντεο ή φωτογραφίες των αγαπημένων τους, αναγκάζει τις πρώτες θέσεις που δεν βλέπουν να σηκωθούν όρθιοι δημιουργώντας ένα κύμα προς τις πίσω εξέδρες με την ίδια κατάληξη. Κάτι σαν το  «ΟΛΕ» που βλέπουμε στα μεγάλα γήπεδα από τους οπαδούς.

«Κάθισε κάτω άνθρωπε μου να δούμε και εμείς οι από πίσω», άκουγες όλη την ώρα των αγώνων σε διάφορες εκτελέσεις και ύφος. Αλλά δεν ήταν αυτό που με πείραξε. Κάποια στιγμή έπιασα τον εαυτό μου να γυρνά το κεφάλι δεξιά-αριστερά για να εντοπίσει τις φωνές-κραυγές διαφόρων γονέων για τα τεκταινόμενα των αγώνων. Κι ενώ ήταν πολύ όμορφο να δίνουν  παραινέσεις στα παιδιά τους για να τους εμψυχώσουν , δεν είχε καθόλου πλάκα όταν τα έβαζαν με τους διαιτητές, κρίνοντας πως αδικήθηκαν, αρχίζοντας το υβρεολόγιο από τα μπόλικα αποθέματα βούρκου που διέθεταν. Μιλάμε για μαινόμενους ταύρους, σκαρφαλωμένουςστα κάγκελα να φτύνουν χολή και θυμό. Από τα πυρά βέβαια δεν ξέφευγαν ούτε οι προπονητές που κυριούλες και οι μπυροκοιλιάδες που τις συνόδευαν, έκριναν πως δεν έκαναν καλά την δουλειά τους. Και μιλάμε απλά για αγώνες μικρών παιδιών με κεντρικό σύνθημα το «Ευ Αγωνίζεσθαι».

Κάποτε σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομάδα, θαρρώ ήταν η Bayern Μονάχου, πειραματίστηκαν και έβαλαν την ακαδημία ποδοσφαίρου τους να αγωνισθεί χωρίς την παρουσία των γονιών στις κερκίδες. Αποτέλεσμα; Οι μικροί ποδοσφαιριστές αγωνίσθηκαν χωρίς άγχος προσφέροντας πολύ καλύτερο θέαμα με λιγότερα φάουλ και βίαια χτυπήματα.

Ακραίο; Ίσως.
Μήπως όμως, τελικά, οι γονείς γινόμαστε άθελα μας οι χειρότεροι χούλιγκαν;

Advertisements