ηλεκτρονικό τσιγάρο και φορολογία

Ο Michael Faraday ήταν ο εμπνευστής του εναλλασσόμενου ρεύματος. Όταν έδειξε την συσκευή του στον Άγγλο πρωθυπουργό, εκείνος τον ρώτησε:
– Και πού χρησιμεύει αυτό το… πράγμα;
Αμήχανος ο Faraday απάντησε:
– Να σας πω… κάποτε θα το… φορολογείτε

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο (ΗΤ) έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Άρα, ήρθε η ώρα του να φορολογηθεί έξτρα κι αυτό. Σε 20 χρόνια, που θα ξέρουμε αν υπάρχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις, μιας και άμεσες δεν βρέθηκαν,  θα ξέρουμε αν όντως έφερε την επανάσταση στην προσπάθεια να διαχειριστούμε την εξάρτηση από το Νο 1 ναρκωτικό: τη νικοτίνη.

  • Η άποψη ενός κατασκευαστή:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ATMOS LAB ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων

Αριστοτέλης

Φαίνεται, πως ο χαρακτήρας του «κατεπείγοντος» έχει επηρεάσει κάθε νομοθετική προσπάθεια στην Ελλάδα, αφού μόνο έτσι εξηγείται η βιασύνη, τριήμερης μόλις διαβούλευσης, αναφορικά με την εναρμόνιση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τον καπνό, τα προϊόντα καπνού και τα μη περιέχοντα καπνό προϊόντα. Ειδικά όταν η ίδια η Ευρωπαϊκή Οδηγία μετρά, πλέον των 2 ετών ζωή και το Υπουργείο Υγείας ήρθε να την εισηγηθεί για διαβούλευση 10 ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία της 20ης Μάη 2016.

Κανείς σοβαρός πολίτης, ατμιστής ή επιχειρηματίας στην αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου δε συζητά περαιτέρω τις κοστοβόρες αναλύσεις των συσκευών, των υγρών αναπλήρωσης και του ατμού των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Παρότι, μετά από 8 χρόνια ύφεσης, τις τράπεζες ερμητικά κλειστές σε δανεισμό για επιχειρήσεις, το καταναλωτικό κοινό σε δεινή αγοραστική ισχύ, κάποιος εύκολα θα δήλωνε αδυναμία ή δυσκολία. Και που οι αναλύσεις αυτές, δε θα προστατέψουν τη δημόσια υγεία, καθώς γίνονταιδιερευνητικά προς παροχή πληροφόρησης και χωρίς πιστοποιημένες μεθόδους, χωρίς πιστοποιημένο εξοπλισμό και συνθήκες πρότυπες.

Ωστόσο, αυτό που δεν είναι ανεκτό σε καμία περίπτωση και από κανέναν, ιδίως από τους δεκάδες χιλιάδες πρώην καπνιστές που ευεργετήθηκαν από τη διακοπή του καπνίσματος με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου, είναι η εξομοίωσή του με τον καπνό. Και αυτό, διότι πέρα από δικαστικές αποφάσεις, αποφάσεις Ευρωκοινοβουλίου, αποφάσεις Ανωτάτων Εθνικών Δικαστηρίων και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πρόσφατα (βλ. COURT OF JUSTICE OF THE EUROPEAN UNION -PRESS RELEASE No48/16) όσοι διέκοψαν το κάπνισμα και έγιναν ατμιστές γνωρίζουν άριστα τη διαφορά.

Από το 2014, οι βραδυκίνητες γραφειοκρατικές διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν και να τροποποιήσουν με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει: Δεκάδες έρευνες κάθε χρόνο καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι χιλιάδες φορές λιγότερο επιβλαβές από τον καπνό, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας το χαρακτηρίζει ως τουλάχιστον 95% ασφαλέστερο από τον καπνό και το έχει εντάξει στους επίσημους τρόπους διακοπής του καπνίσματος επειδή είναι αποτελεσματικό, το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποδείχτηκε ότι δε συνεπάγεται βλαπτικές επιπτώσεις σε κλειστούς χώρους (δεν υπάρχει παθητικό άτμισμα) για τους γύρω, οι ανήλικοι δεν το ακολουθούν ως προπομπό για το κάπνισμα, οι γεύσεις και τα αρώματα δεν αποτελούν κίνητρο για να το δοκιμάσουν παιδιά και τόσα άλλα. Ούτε μια ημερίδα, ούτε μια πρόσκληση σε συζήτηση δεν έκανε η κυβέρνηση στον κλάδο να συζητήσουμε το θέμα, να θέσουμε υπόψη σας όσα στοιχεία έχουμε από έρευνες, να ανταλλάξουμε ιδέες για τους προβληματισμούς σας.

Η απαγόρευση χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε δημόσιους χώρους, το ενοχοποιεί εξίσου με τον καπνό, με αποτέλεσμα να οδηγήσετε ξανά στο κάπνισμα χιλιάδες ατμιστές με δική σας ευθύνη.

          Η απαγόρευση διαφήμισης με πρακτικές σκοταδισμού στην εποχή των οπτικών ινών είναι τραγική, καθώς οι υπηρεσίες της κοινωνίας της πληροφορίας αυταπόδεικτα φιμώνονται αντί να επικρατεί διαύγεια στην ενημέρωση των ελεύθερων στην επιλογή πολιτών.

Τον επόμενο αιώνα υπολογίζεται ότι 1.000.000.000 άνθρωποι θα πεθάνουν εξαιτίας του καπνού και των συνεπειών του. Έχουμε στη διάθεσή μας την επαναστατικότερη εφεύρεση, αποφυγής της συντριπτικής πλειοψηφίας των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος και παράλληλα, οι «υπεύθυνοι» εμφανίζονται με περισσό θράσος να την αμφισβητούν, να τη διαβάλουν, χωρίς καν να αναγνωρίζουν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο το «μέχρι απόδειξη ενοχής, τεκμήριο αθωότητας». Οι ατμιστές είναι οι πιο συνειδητοποιημένοι αντικαπνιστές γιατί πολύ απλά, γνωρίζουν ακριβώς τι εγκατέλειψαν και πόσο καλύτερα νιώθουν (και είναι στην υγεία τους) από τη στιγμή που σταμάτησαν το κάπνισμα.

Η Atmos Labη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παραγωγής ατμιστικών προϊόντων, με εξαγωγές σε περισσότερες από 20 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συνεπή παρουσία σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία, καλούμε την ελληνική κυβέρνηση:

  • Να επαναπροσδιορίσει την αντιμετώπισή της στο ηλεκτρονικό τσιγάρο ώστε από «εχθρό-τρομοκράτη» να το νιώσει ως εργαλείο απαραίτητο στον αντικαπνιστικό αγώνα για να φτάσουμε στην άκαπνη γενιά (smokelessgeneration)
  • Να επιμηκύνει τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης ώστε να υπάρξει ουσιαστική συμμετοχή και αποτελεσματικός διάλογος για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
  • Να εφαρμόσει την αντικαπνιστική νομοθεσία που έχει ψηφιστεί εδώ και 8 χρόνια, παραμένει ανενεργή και την εκθέτει στα μάτια όλων των μη καπνιστών και ατμιστών, Ελλήνων και τουριστών
  • Να αναγνωρίσει και να υιοθετήσει τα αποτελέσματα των δεκάδων ερευνών που έχουν λάβει χώρα σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και έχουν αναδείξει το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην πιο αποτελεσματική μέθοδο αντικαπνιστικού αποτελέσματος.

Η Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αναλογία καπνιστών (37,6%) και τον υψηλότερο αριθμό καταναλισκόμενων τσιγάρων κατ’ άτομο μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών χωρών. Σε μια Ελλάδα πληγωμένη από την οικονομική καταστροφή πρέπει να κάνουμε ΟΛΟΙ τα ΠΑΝΤΑ για να μην χάσουμε στο μέλλον ούτε ΕΝΑΝ ΕΛΛΗΝΑ, ούτε ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ.

http://atmoslab.com/page/anakoinosi-atmos-lab-gia-ti-diavoyleysi-anaforika-me-ilektroniko-tsigaro

  • Η άποψη ενός χρήστη/καταναλωτή:

“Κάπνιζα επί 18 συναπτά έτη και δεν είχα καταφέρει να το διακόψω. Χρησιμοποίησα Ηλεκτρονικό Τσιγάρο για να αντικαταστήσω το κάπνισμα και τα κατάφερα από την πρώτη ημέρα. Μετά από 18 μήνες διέκοψα και αυτό. Πλέον δεν καπνίζω ούτε χρησιμοποιώ Ηλεκτρονικό Τσιγάρο. Ωστόσο, δεν μπορώ να δεχτώ απαγόρευση στην διακίνηση της πληροφορίας (η διαφήμιση είναι κάτι διαφορετικό). Δεν είναι δυνατόν σε μια δημοκρατική χώρα να απαγορεύεται να υπάρχουν δημόσιες συζητήσεις ή αναφορές σε οτιδήποτε υπό τον φόβο της «έμμεσης διαφήμισης». Με τον νόμο αυτόν καταλαβαίνω ότι απαγορεύεται να βγω να διαλαλήσω την επιτυχία μου να διακόψω το τσιγάρο χρησιμοποιώντας το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο, γιατί έτσι μπορεί να είμαι παράνομος «για διαφήμιση».
Η σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία δεν απαγορεύει την διακίνηση της πληροφορίας όπως τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Προτείνω να επιτραπεί η διακίνηση της πληροφορίας (όχι η διαφήμιση), ώστε να μπορώ να μιλάω ελεύθερα (στα ΜΜΕ, στο διαδίκτυο ή οπουδήποτε αλλού) για το πώς το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο μου έσωσε τη ζωή, χωρίς να είμαι παράνομος.

Ευχαριστώ”

 

http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,13543.msg1002001.html#msg1002001

 

  • Η άποψη του ειδικού:

Σε επιστολή του από την Κολομβία όπου βρίσκεται για παρουσίαση επιστημονικών δεδομένων σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, καρδιολόγος στο Ωνάσειο και ειδικός στο ζήτημα ων συνεπειών της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην ανθρώπινη υγεία, σχολιάζει τις εξελίξεις με το προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας που αφορούν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Ο καρδιολόγος, παραθέτοντας συνοπτικά τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα που καταδεικνύουν την ιδιαίτερα μειωμένη βλαπτικότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε σχέση με το κάπνισμα, αντιτίθεται σφόδρα στη σχεδιαζόμενη αυστηρή πολιτική του υπουργείου Υγείας, που μάλιστα διαφοροποιεί τη χώρα μας σε σχέση με την προηγμένη υγειονομικά Ευρώπη. «Η νομοθεσία είναι στην ουσία τιμωρητική για τους καπνιστές, τους περιθωριοποιεί και τους αντιμετωπίζει ως υπεύθυνους για την εξάρτησή τους στην βλαπτική αυτή συνήθεια, ενώ παράλληλα υποστηρίζει και προστατεύει τα συμβατικά τσιγάρα», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Εκφράζει την απορία του δε γιατί ενώ ελληνικές επιστημονικές ομάδες διακρίνονται παγκοσμίως στις σχετικές έρευνες, ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη τους από το υπουργείο για το ζήτημα ενώ καταλήγει με την έκκληση προς την κυβέρνηση: «Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο προϊόν ελάττωσης του κινδύνου από το κάπνισμα παγκοσμίως. Καλώ την ελληνική κυβέρνηση σε διάλογο και αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων, με σκοπό την δημιουργία νομοθεσίας που θα προστατεύει τη δημόσια υγεία για όλο τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων και των καπνιστών».

http://www.zougla.gr/ygeia/article/dr-konstantinos-farsalinos-kalo-tin-kivernisi-se-dialogo-gia-to-ilektroniko-tsigaro