παγκόσμια μέρα κατά του καπνίσματος και ηλεκτρονικό τσιγάρο

Ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο γραμμένο από τον Άγγλο βουλευτή Mark Pawsey με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.
Για να παίρνουμε και μια ιδέα για το τι σημαίνει πολιτικός, γιατί εδώ το έχουμε προ πολλού ξεχάσει…

Ο ΠΟΥ εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, αγνοώντας την προοπτική του ΗΤ.

Τα ΗΤ βοηθούν εκατομμύρια ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα. Έτσι, θεωρώ ότι είναι ανεξήγητο ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας απειλεί την απαγόρευσή τους.

Ποτέ πριν στην ιστορία δεν είχαμε μεγαλύτερη επίγνωση των κινδύνων και των βλαβών που προκαλούνται από το κάπνισμα. Ωστόσο, σχεδόν 70 χρόνια από τη στιγμή που οι επαγγελματίες υγείας έκρουσαν για πρώτη φορά τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις του καπνού στην υγεία, ο αριθμός των καπνιστών σε όλο τον κόσμο συνεχίζει να ανεβαίνει.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), υπάρχουν σήμερα πάνω από 1 δισεκατομμύριο καπνιστές σε όλο τον κόσμο – και ενώ οι αριθμοί σίγουρα μειώνονται στην Ευρώπη, το ανησυχητικό γεγονός είναι ότι το 19% των Βρετανών, μαζί με το 24% των Ιταλών, το 28% των Γάλλων, και 30% των Γερμανών εξακολουθούν να καπνίζουν. Για να το θέσουμε αναλογικά, σε αυτές τις τέσσερις χώρες μόνο, υπάρχουν πάνω από 69 εκατομμύρια άτομα, τα οποία, παρά την πληθώρα των αδιάσειστων επιστημονικών στοιχείων, συνεχίζουν να καπνιζουν μια ουσία που θα σκοτώσει πρόωρα τουλάχιστον 34 εκατομμύρια από αυτούς. Για κάποιον που ποτέ δεν έχει αγγίξει ένα τσιγάρο, αυτή η συμπεριφορά είναι εντελώς  ακατανόητη. Αλλά, όσο δελεαστικό θα μπορούσε να ήταν να κατηγορήσουμε την αδυναμία βούλησης των καπνιστών, να το πράξουν, όχι μόνο θα ήταν σκληρό, αλλά εντελώς μάταιο στον αγώνα κατά του καπνίσματος. Οι καπνιστές δεν είναι, στην πραγματικότητα, ούτε ηλίθιοι ούτε αδύναμοι. Αντίθετα, η μεγάλη πλειοψηφία θέλει – και μάλιστα ενεργά προσπαθεί – να σταματήσει το κάπνισμα. Στην Αμερική, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) υπολογίζει ότι περίπου 7 στους 10 καπνιστές προσπαθούν να σταματήσουν και στο Ηνωμένο Βασίλειο, γνωρίζουμε ότι πάνω από το ένα τρίτο προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα κάθε χρόνο, αλλά τελικά αποτυγχάνουν.

Φανταστείτε λοιπόν τη χαρά τους όταν έφτασε το HT. Να μια συσκευή που προσφέρει το φαινομενικά αδύνατο: νικοτίνη που μιμείται με επιτυχία την εμπειρία και την ικανοποίηση του καπνίσματος, χωρίς τις επικίνδυνες και επιβλαβείς καρκινογόνες ουσίες του καπνού. Δεν είναι να απορεί κανείς ότι 2,8 εκατομμύρια ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούν τώρα ΗΤ, 1,4 εκατομμύρια από τους οποίους έχουν σταματήσει τελείως το κάπνισμα. Επομένως, γιατί, αυτή την ξεχωριστή ημέρα, που σκοπός της είναι να προωθήσει τον αγώνα δεκαετιών για την «καταπολέμηση της παγκόσμιας επιδημίας του καπνού»  του ΟΗΕ, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας απειλεί να εκτροχιάσει όλη αυτή την πρόοδο, προτείνοντας την απαγόρευση του ΗΤ, και, κατ ‘ αυτόν τον τρόπο, να καταστρέψει την ευγνωμοσύνη και τις ελπίδες, εκατομμύρια καπνιστών; 

Πέρυσι, σε μια σαρωτικά ανεύθυνη δήλωση, η Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ, Margaret Chan δήλωσε ότι «όλες οι κυβερνήσεις θα πρέπει να απαγορεύσουν τα ΗΤ ή ηλεκτρονικά συστήματα χορήγησης νικοτίνης». Πιο ανησυχητικό είναι ότι η επιθυμία της μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί στην προσεχή Έβδομη Διάσκεψη των Μερών (COP7) της Σύμβασης του ΠΟΥ-πλαισίου για την καταπολέμηση του καπνίσματος (FCTC) που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στο Δελχί της Ινδίας. Σε αυτό το φόρουμ, 180 χώρες, μέλη της FCTC, θα ψηφίσουν τις τελικές προτάσεις του ΠΟΥ σχετικά με τους κανονισμούς και την πώληση των ΗΤ σε όλο τον κόσμο.

Η βρετανική Διακομματική Κοινοβουλευτική Ομάδα (APPG) για το ΗΤ, που ιδρύθηκε το 2014, της οποίας είμαι ο πρόεδρος, ήταν η πρώτη στο είδος της, και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προσέγγιση βουλευτών και συναδέλφων από όλο το πολιτικό φάσμα στην προώθηση της συζήτησης γύρω από το άτμισμα και τη δημόσια υγεία. Σε αυτό το συμμετοχικό φόρουμ – σε αντίθεση με το εμφανώς φυλασσόμενο και μυστικό της FCTC – αναγνωρίζουμε το όφελος που έχουν οι πολιτικοί, οι ατμιστές, η βιομηχανία, οι ΜΚΟ και ειδικοί σε θέματα υγείας να συμμετέχουν σε διαφανή και ανοικτή συζήτηση κάτω από μια στέγη.
Αν ο απώτερος στόχος του ΠΟΥ είναι να μειωθεί ο κοινωνικός και οικονομικός αντίκτυπος της κατανάλωσης καπνού σε ολόκληρο τον κόσμο, τότε δεν θα πρέπει να εμποδίζει αδικαιολόγητα τη συνεχή καινοτομία και την κατασκευή του ΗΤ – που έχει μέχρι στιγμής καταφέρει 13 εκατομμύρια ενήλικες καπνιστές να αναζητούν μια εναλλακτική λύση στο κάπνισμα – άσχετα με το ποιες εταιρείες συμβάλλουν σε αυτή τη θετική αλλαγή στη συμπεριφορά. Είναι ενθαρρυντικό ότι,η Ιταλία ακολούθησε πρόσφατα το παράδειγμα του APPG, για την ίδρυση τη δική της «διακομματικής» στις 25 Μαΐου, και οι δύο ομάδες μας θα συνεργαστούν τώρα για να προωθήσουν επιστημονικά έγκυρες, τεκμηριωμένες πολιτικές ατμίσματος σε όλη την Ευρώπη. Αλλά χρειαζόμαστε και άλλες χώρες να ενταχθούν και να συμμετάσχουν. Μόνο τότε μπορούμε να διασφαλίσουμε τους καπνιστές σε όλο τον κόσμο ώστε να λαμβάνουν την δικαιοσύνη που αξίζουν και να μην αποβούν μάταιες οι προσπάθειές τους να σταματήσουν το κάπνισμα εξαιτίας της απερίσκεπτης αντι-ατμιστικής ατζέντας του ΠΟΥ. Δεδομένων των αυξανόμενων επιστημονικών στοιχείων γύρω από την προοπτική του ΗΤ για τη μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα, η κοινή λογική υπαγορεύει ότι θα πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για την έγκριση, προώθηση και υποστήριξη της χρήσης τους από τους καπνιστές – όχι την απαγόρευσή τους. Αυξανόμενος είναι ο αριθμός των φορέων δημόσιας υγείας που συμφωνούν.

Πέρυσι, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Phe) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το άτμισμα είναι 95% λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα, ανοίγοντας το δρόμο για πολλές περισσότερες ομάδες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και δημοσίως να εγκρίνουν τα συμπεράσματα PHE και τις απίστευτες δυνατότητες του ΗΤ ως ένα ισχυρό όπλο στη μάχη κατά του καπνίσματος σε όλο τον κόσμο. Πράγματι, στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 16 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, ο πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, σε απάντηση σε μια ερώτηση που του έθεσα, αναγνώρισε την δυναμική του ΗΤ στη δημόσια υγεία, λέγοντας: «Νομίζω ότι θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι αυτός είναι ένας πολύ νόμιμος δρόμος για πολλούς ανθρώπους να βελτιώσουν την υγεία τους και την υγεία του έθνους «.

Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί καπνιστές στον κόσμο. Ως αιρετοί άρχοντες, έχουμε καθήκον να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνουν την υποστήριξή μας ανεξάρτητα από το πού ζουν. Μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι το κάνουμε αυτό εξασφαλίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση και χρήση κάθε διαθέσιμου και δυνατού εργαλείου για να απελευθερωθούν από τα δεσμά του καπνίσματος – και σε αυτά πρέπει να συμπεριλαμβάνεται το ΗΤ.

Πηγή: http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,30425.msg1012285.html#msg1012285

Πρωτότυπο: https://www.neweurope.eu/article/celebrates-world-no-tobacco-day-ignores-potential-e-cigarettes/

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.