Συνέντευξη Linda Bauld, Cancer Research UK, Royal College of Physicians

Η Linda Bauld είναι  πρόεδρος στην έρευνα της συμπεριφοράς για την πρόληψη του καρκίνου στο Cancer Research UK και αναπληρωτής διευθυντής του UK Centre for Tobacco and Alcohol Policy. Είναι επίσης συν-συγγραφέας της γνωστής έκθεσης του Royal College of Physicians (RCP) «Η νικοτίνη χωρίς καπνό» και είναι στο επίκεντρο της συνεχιζόμενης μάχης για την πρόληψη των καρκίνων που σχετίζονται με το κάπνισμα. Η συνέντευξη δόθηκε στον Brent Stafford από το regulatorwatch.com.

Ακολουθεί μεταφρασμένο τμήμα της, ενώ για τους αγγλομαθείς ολόκληρη, μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ. Στο βίντεο εμπεριέχονται και πρόσθετες ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

===

Brent Stafford: «Πώς έχει αλλάξει η θέση του RCP ως προς τη νικοτίνη από το 1962;»

Linda Bauld: «Η θέση του RCP ήταν πάντα να περιοριστεί η ζημιά από το κάπνισμα. Άρχισε να ασχολείται με τη νικοτίνη περίπου το 2005 και δημοσίευσε την πρώτη έκθεσή του για τη μείωση της βλάβης (harm reduction) το 2007. Από τότε, βέβαια, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα υπάρχουν στην αγορά και αφού έλεγξαν (ο RCP) προσεκτικά τα δεδομένα, έχουν σίγουρα συμπεράνει τώρα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ πιο ασφαλή από το κάπνισμα. »

«Ο καθηγητής Michael Russell είπε ότι οι καπνιστές καπνίζουν για τη νικοτίνη, αλλά πεθαίνουν από την πίσσα. Και νομίζω ότι έχουμε εξισώσει τη νικοτίνη με τον καπνό, αλλά σήμερα θα πρέπει να διαχωριστούν τα δύο και είναι αρκετά δύσκολο να το επιτύχουμε.»

«Έχουμε αποτύχει για λογαριασμό των καπνιστών με πολλούς τρόπους. Εξακολουθούμε να έχουμε υψηλά ποσοστά καπνίσματος στις ΗΠΑ, στον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο, και χρειαζόμαστε εναλλακτικές λύσεις για τους καπνιστές, ώστε να μπορούν να στραφούν προς ασφαλέστερα προϊόντα. Γι ‘αυτό και πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία. Πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά, αλλά και να δώσουμε στους καπνιστές πρόσβαση σε πράγματα που θα τους βοηθήσουν – και σε αυτό είναι που πιστεύω ότι οι ΗΠΑ και η πιθανώς ο Καναδάς δεν επιτυγχάνουν αυτή η ισορροπία ».
«Υπάρχει πολλή δαιμονοποίηση της νικοτίνης, και ο κύριος λόγος γι ‘αυτό, φυσικά, είναι ότι η νικοτίνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον καπνό και την καπνοβιομηχανία. Νομίζω ότι αυτή η σύνδεση, που κάναμε για πολλά χρόνια, ουσιαστικά λέει στους ανθρώπους ότι η νικοτίνη είναι κάτι κακό, όταν αυτό που εννοούσαμε ήταν ότι το κάπνισμα είναι επιβλαβές.»

BS: «Σίγουρα είναι καλό να το βλέπει κανείς με αυτόν τον τρόπο τώρα, αλλά τότε, 40-50 χρόνια πριν, είχε πραγματικά σημασία; Αυτό το μήνυμα ότι «όλα είναι κακά»; »

LB: «Νομίζω ότι ήταν ένα απλό μήνυμα για να δώσουν και είχε μεγάλη επιτυχία. Αλλά, φυσικά, οι καιροί έχουν αλλάξει πραγματικά. Για μένα στην δουλειά που κάνω, η προτεραιότητα είναι λιγότεροι άνθρωποι να καπνίζουν – και εάν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη νικοτίνη με ασφάλεια, και να σταματήσουν το κάπνισμα, αυτό είναι καλό! Γνωρίζουμε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και στον Καναδά, τέσσερις στους δέκα καρκίνους μπορούν να προληφθούν. »

«Το Cancer Research UK και η έρευνα που κάνω, πιστεύουμε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ ελπιδοφόρα. Πριν από μερικά χρόνια στο Cancer Research UK ήταν πολύ προσεκτικοί και ανησυχούσαν για τα δεδομένα, και αυτό που αποφασίσαμε να κάνουμε ως οργανισμός είναι να υιοθετήσουμε μια ενεργητική προσέγγιση. Διεξάγαμε έρευνες, μιλώντας με τους ερευνητές, μιλώντας στους φορείς χάραξης πολιτικής και προσπαθώ να καταλάβουμε ποια είναι η σωστή ισορροπία. »

«Από όλα τα στοιχεία που έχω κοίταξει μέχρι τώρα, πιστεύω ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιο ελκυστικά και πιο ελκυστικά από ό, τι μερικά από τα άλλα προϊόντα διακοπήςτου καπνίσματος. Έτσι, δίνουν πραγματικά υποσχέσεις λόγω αυτής της απήχησης που έχουν. Και αφού είναι λιγότερο επιβλαβή, και μπορούμε να συνδέσουμε τα δύο (ότι οι άνθρωποι θέλουν να τα χρησιμοποιούν και είναι ένα λιγότερο επικίνδυνο προϊόν) πιστεύω ότι μπορούμε να μειώσουμε τους καρκίνους που σχετίζονται με το κάπνισμα στρέφοντας τους ανθρώπους στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.»

BS: Γιατί, λοιπόν, η δημόσια υγεία και οργανισμοί διεξάγουν έναν πόλεμο ενάντια στο άτμισμα;

LB: «Νομίζω ότι υπάρχουν δύο λόγοι, νομίζω ότι το θέμα της νικοτίνης έχει δημιουργήσει σύγχυση στους ανθρώπους, και πολλοί που εργάζονται στο χώρο της δημόσιας υγείας δεν καταλαβαίνουν την επιστήμη γύρω από τη νικοτίνη (εξισώνοντας τη νικοτίνη με τον καπνό). Ο δεύτερος λόγος είναι ότι υπάρχει ένα ζήτημα γύρω από τις αξίες και τον εθισμό που είναι «κακό πράγμα», αλλά ίσως το πιο καθοριστικό είναι η συμμετοχή της βιομηχανίας καπνού. »

 

πηγη

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.