4 FTS pro (10)

10

ΤΕΣΣΕΡΑ: Ανακεφαλαίωση: Τέσσερεις είναι οι άνθρωποι στους οποίους θα στηριχθούμε. Περισσότεροι είναι πάρα πολλοί, λιγότεροι είναι ελάχιστοι. Αυτοί, λοιπόν, θα πάρουν τις θέσεις ηγεσίας στην τεράστια αλλαγή που ετοιμάζουμε.
Ο πρώτος, είναι ο Ζαχαρίας Ζαχαριάς. Μαθηματικός στην Ελλάδα. Πολύ μεγάλο μυαλό, αλλά δεν το ξέρει ακόμα. Η χώρα του δεν έδινε αξιόλογες ευκαιρίες σε μαθηματικούς. Έτσι, έβρισκε μια, ας την ονομάσουμε σχετική με τα μαθηματικά, δουλειά, όπου μπορούσε. Σαν σώμα δεν είχε κάποια ιδιαίτερη επιτυχία στα θηλυκά. Έκανε έναν πολύ αποτυχημένο γάμο. Η πρώην γυναίκα του έχει σχεδόν κόψει την επικοινωνία με τα παιδιά του. Αν ξεφύγει από όλα αυτά, έχει απίστευτα ηγετικά προσόντα. Του έδωσα το ερέθισμα με την (2).
ΕΝΑ: Να σημειώσω εδώ ότι, σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού, η επιλογή των προσώπων ήταν σχεδόν τυχαία. Από τις εκατό χιλιάδες προσωπικότητες που μπορούσαμε να αναλύσουμε σε μια μόλις μέρα, αυτές οι τέσσερεις διακρίθηκαν ως προς την απόδοση, αν συνδυαστούν μεταξύ τους.
ΔΥΟ: Μου θυμίζει μια κωμωδία… «Ροζ Πάνθηρας» ή κάτι τέτοιο…
ΕΝΑ: Αυτός είναι και ο σκοπός, βέβαια. Να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι αξίζουν περισσότερα από αυτά που επέλεξαν για να αξιολογηθούν. Διαφορετικά…
ΔΥΟ: Και πώς θα τους συνδυάσουμε να συναντηθούν;
ΕΝΑ: Η αρχή έγινε κιόλας. Συναντήθηκαν ανά δύο. Κάτι θα σκεφτούμε για τη συνέχεια…
ΔΥΟ: Στις ελάχιστες ώρες που μας έμειναν, χε-χε.
ΤΡΙΑ: Αφήστε το σε μένα αυτό…

ΤΕΣΣΕΡΑ: Συνέχεια: Η Χίλαρυ Τραμπ είναι μια από τις τελευταίες Ινδιάνες. Ναι, οι άνθρωποι δεν ξέρουν ότι, τελικά, οι Ινδιάνοι εξαφανίστηκαν γιατί δεν είχαν αντισώματα για την ιλαρά… Η Χίλαρυ, ποιπόν, έχει εμβολιαστεί. Βρίσκεται στην πιο ανεπτυγμένη χώρα του πλανήτη, την Αμερική, με το πιο προχωρημένο σύστημα υγείας. Δεν έχει φόβο, δηλαδή πιθανότητα, να χαθεί από αυτό.
Το μεγάλο της προσόν θα μπορούσε να ήταν το ότι παθιάζεται με ότι καταπιάνεται. Όμως, σε αυτό υπήρξαν εκατοντάδες υποψήφιοι με μεγαλύτερο πάθος.
Το μεγάλο της πλεονέκτημα ήταν ότι όλα έδειχναν ότι ο Ζαχαριάς θα ζούσε ένα μεγάλο πάθος μαζί της.
ΕΝΑ: Άρα, η θεωρία αναφέρει ρητά ότι ο Ζαχαριάς είναι ο ηγέτης και η Τραμπ η ερωμένη απλά; Θα μείνει στην Ιστορία σαν την Ιωσηφίνα;
ΤΡΙΑ: Όχι. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, θα σώσει τον Ζαχαρία στη Μάχη. Είναι γεννημένη μαχητής.
ΔΥΟ: Η έκφραση «είναι γεννημένη» θεωρεί ότι δίνουμε κάποια βαρύτητα στη θεωρία για τα γονίδια;
ΕΝΑ: Αναγκαστικά, είναι από τις κορυφές στην εποχή που βρεθήκαμε.
Μην ξεχνάτε τους κανόνες του παιχνιδιού… «με τα δικά τους δεδομένα»…
ΔΥΟ: Τρε μπανάλ… όπως λένε τα δικά τους δεδομένα..
ΤΕΣΣΕΡΑ: Λουμούμπα. Ο φιλόσοφος. Στην εποχή που μας έριξαν, η φιλοσοφία δεν έχει λύσει κάποιο πρόβλημα επί της ουσίας. Εδώ υπάρχει μια αντίθεση… φιλοσοφία είναι η μητέρα των επιστημών αλλά και το άλλοθι κάποιου που αρνείται να δουλέψει με το υπάρχον σύστημα…
ΕΝΑ: «με το υπάρχον σύστημα»… εκεί στηριζόμαστε…
ΤΕΣΣΕΡΑ: Ο Λουμούμπα είναι Αφρικανός, από το Σουδάν όπου μαίνεται εμφύλιος από δεκαετίες, πράγμα που αγνοούν όλοι σχεδόν οι «πολίτες» του πολιτισμένου κόσμου.
ΕΝΑ: Σημείωση: Χωρίσαμε τους πολίτες της Γης σε «πολιτισμένους» και «όχι», ανάλογα με τον τρόπο που λαμβάνουν και επεξεργάζονται την πληροφορία.
Οι μεν πρώτοι λαμβάνουν φιλτραρισμένες πληροφορίες που έχουν σχέση με τα οικονομικά ή τα σεξουαλικά τους και τους επιτρέπεται να συζητήσουν γι αυτό, χωρίς κατάληξη –βέβαια.
Οι άλλοι λαμβάνουν φιλτραρισμένες πληροφορίες που σχετίζονται με την αδικία που τους ασκείται από τους πρώτους και σχετίζονται επίσης με το δόγμα της θρησκείας τους. Δεν μπορούν να κάνουν συζήτηση  γι αυτά.
ΤΡΙΑ: Η διαφορά των δύο κόσμων… ο ένας έχει άποψη (και καλά ανεξάρτητη) για τη φόλα που τρώει ο σκύλος, ο άλλος τρώει την φόλα, ξέρει ότι είναι ο σκύλος, αλλά δεν μπορεί να το διαδώσει.

 

Β

Μίλησαν ώρες ατέλειωτες στο skype, την πρώτη φορά. Του άρεσε η φωνή της, τον σαγήνευε η φωνή του. Με έναν παράδοξο τρόπο, γοητευόταν ο ένας με το σώμα του άλλου.
Είπαν τα πάντα για τον εαυτό τους. Για το πώς γεννήθηκαν, για το πώς μεγάλωσαν, για τον τρόπο που κάποιες φοβίες μπήκαν στο μυαλό τους κατά την παιδική τους ηλικία, για τον τρόπο που προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το θέμα, όταν κατάλαβαν ότι το σώμα τους χρειαζόταν περισσότερη φροντίδα από αυτό των άλλων ανθρώπων, για τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα, για το πώς ένιωσαν στο πετσί τους την αδικία του κόσμου…

-Ανυπομονώ να έρθει η στιγμή που θα σε σφίξω.
– Μακάρι να είναι ατέλειωτη αυτή η στιγμή.
– Πώς θα τα καταφέρουμε, όμως; Δεν έχουμε χρήματα για ταξίδι στην άλλη άκρη της Γης…
– Θα σκεφτούμε έναν τρόπο. Όταν κάποιος θελήσει κάτι πάρα πολύ, όλα γίνονται.
– Όμως, κι άλλα πράγματα θελήσαμε στο παρελθόν, αλλά δεν τα καταφέραμε.
– Αυτό που νιώθω τώρα είναι ότι θέλω εσένα, μόνο εσένα… κι ότι ποτέ στη ζωή μου δεν θέλησα οτιδήποτε άλλο.
– Αχ, καλέ μου, μου δίνεις κουράγιο. Να βάλουμε σελίδα στο φβ και να μαζεύουμε εισφορές για τα εισιτήρια;
– Θα μας πάρουν στο δούλεμα. Δεν είμαστε και μοντέλα…
– Αν βάζαμε ψεύτικες φωτογραφίες;
– Θα καταλάβαιναν αμέσως ότι είναι πλαστές. Εκτός αν ένα άγνωστο ζευγάρι, με αναλογίες μοντέλου, ποζάριζε για εμάς.
– Αχ, άδικος που είναι ο κόσμος. Να μην μπορεί να γίνει κάτι γι αυτήν την αδικία, που αποδεδειγμένα υπάρχει…

 • Χε… εδώ είναι το κλειδί. Υπάρχουν αυτονόητα πράγματα, που όμως δεν μπορούμε να αποδείξουμε.
 • Τι εννοείς;
 • Όλοι δεχόμαστε ότι οι άνθρωποι βλέπουν όνειρα, αλλά δεν μπορούμε να το αποδείξουμε. Μόνο κάτι κυματισμοί σε έναν παλμογράφο, από ηλεκτρόδια συνδεδεμένα με εγκέφαλο κοιμισμένου ανθρώπου είναι η «απόδειξη». Το ίδιο και με τα σωματίδια της φυσικής. Δεχόμαστε ότι υπάρχουν ηλεκτρόνια, όμως δεν γίνεται να τα δούμε ποτέ.
 • Ωραία. Σαν τις έρευνες για τη σοκολάτα. Τον ένα μήνα οι έρευνες δείχνουν ότι παχαίνει και τον άλλο όχι. Και σαν τους πολιτικούς. Όλοι ξέρουμε ότι είναι ψεύτες, αλλά αν κάποιος το φωνάξει έχει περιπέτειες.
 • Για ξαναπέστο αυτό…
 • Και σαν τους πολιτικούς. Όλοι ξέρουμε ότι είναι ψεύτες, αλλά αν κάποιος το φωνάξει βρίσκει τον μπελά του.
  [Όταν μια κρυάδα θεωρείται χιούμορ και κάνει και τους δυο να γελούν, ναι, είναι σημάδι ότι το ζευγάρι είναι ερωτευμένο αληθινά. Εκείνη τη στιγμή, τουλάχιστον.]
 • Αυτό είναι!
 • Δηλαδή;
 • Κάτι σφηνώθηκε στο μυαλό μου… κάτι που δεν μπορώ να το προσδιορίσω ακόμα… όμως, αν το επεξεργαστώ, και θα συναντηθούμε και τον κόσμο ίσως αλλάξουμε.
 • Δεν θες να μου πεις τι σκέφτηκες;
 • Φυσικά. Είναι μια…
 • Τι ακούγεται έτσι;
 • Η κοιλιά μου. Ξέρεις, γουργουρίζει από την πείνα. Αλλά δεν πειράζει.
 • Μα όχι, να φας. Πρέπει να τρώμε και λίγο, δυστυχώς.
 • Λίγο.
 • Ναι, να μην το παρακάνουμε. Θέλεις να φάμε λίγο μαζί, να βλέπει ο ένας τον άλλο; Πεθύμησα κι εκείνο το χοτ-ντογκ…
 • Μου έλεγες για τους πολιτικούς… μιαμ… κι εγώ είχα πει για τις αποδείξεις… μιαμ… να θυμάσαι ότι… μιαμ… αυτό το λέμε σουβλάκι…
  Γ

ΤΕΣΣΕΡΑ: Ώρα να αναφερθώ στον τέταρτο «ήρωα», αν και δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι αυτός, μιας και είναι πολύ μικρός.
ΔΥΟ: Καθόλου καλό αυτό.
ΤΕΣΣΕΡΑ: Ίσως. Όμως έχει μια απίστευτη ικανότητα…
ΔΥΟ: Η οποία;
ΤΕΣΣΕΡΑ: …θα αναφερθεί στο τέλος. Ο Μούκουλ Κούντου, έτσι ονομάζεται, έχει ξεκάθαρα ρίζες από την Κίνα. Για κάποιο άγνωστο λόγο, που ακόμα αγνοούμε, βρέθηκε στην Ινδία, μια χώρα που όπως γνωρίζετε, έχει ανεπτυγμένα τα μαθηματικά και τη φυσική, παρά το φτωχό βιοτικό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο το ότι είναι πυρηνική δύναμη. Δεν είναι τυχαίο το ότι οι υπερδυνάμεις δεν τολμούν να τα βάλουν μαζί της, παρά το πυρηνικό της πρόγραμμα. Δεν είναι τυχαίο το ότι η διένεξη με το Πακιστάν (επίσης πυρηνική δύναμη) για την περιοχή του Κασμίρ, δεν αναμεταδίδεται σαν πληροφορία στους ανθρώπους. Δεν είναι τυχαίο ότι τα κορυφαία προγράμματα λογισμικού φτιάχνονται εκεί, με δεδομένο βέβαια και το φτηνό μεροκάματο.
Λοιπόν, ο μικρός Μούκουλ, δέχτηκε τα γονίδια της εσωτερικής αναζήτησης από την Κίνα. Αυτά μπλέχτηκαν με τις θρησκευτικές δοξασίες της Ινδίας και συνδυάστηκαν με τη βία που έζησε στη ζωή του. Λογικά όλα αυτά, αλλά οι ανιχνευτές έδειξαν ότι…
Δ

Δεν είχε περάσει ούτε μήνας από τότε που ξεκίνησε να μάθει να διαβάζει.
Καταβρόχθιζε κυριολεκτικά τα βιβλία. Το πλάσμα της οθόνης από όπου αντλούσε πληροφορίες από το ίντερνετ λες και στροβιλιζόταν από μια μαύρη τρύπα που ήταν ο εγκέφαλός του. Δυο-τρεις φορές τη μέρα καθόταν σε απόλυτο σκοτάδι για κάποια (αρκετή) ώρα, σε μια προσπάθεια να αφομοιώσει την καταιγίδα πληροφοριών που δεχόταν, έτσι τουλάχιστον το ερμήνευε ο Λουμούμπα.

Τον πέτυχε σε μια τέτοια στιγμή. Είχε φτιάξει μια αυτοσχέδια μάσκα για να μην μπαίνει φως στα μάτια του.
– Μούκουλ;
– Ορίστε…
– Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί σε λένε Mukul Kundu;
– Από τα πρώτα πράγματα που έψαξα. Ήταν ο μεγαλύτερος ραδιοαστρονόμος. Πέθανε πρόσφατα…
– Δεν το έψαξες περισσότερο;
– Όχι… δεν με ενδιαφέρει.
– Αλήθεια, σκέφτεσαι ακόμα τη βία και την εκδίκηση;
– Όχι τη βία, πλέον. Την εκδίκηση ναι. Υπάρχουν ακόμα πιο σκληροί τρόποι για να την πάρει κανείς;
– Τι εννοείς;
– Την ελευθερία. Την αληθινή ελευθερία.
Ανατρίχιασε.
– Μπορείς να μου το εξηγήσεις αυτό;