Βρέθηκε εξωπλανήτης με νερό

Πίσω στο 1995, οι αστρονόμοι βρήκαν τον πρώτο εξωπλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα άστρο σαν τον Ήλιο μας.  Τώρα, χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική, έχουμε εντοπίσει νερού στην ατμόσφαιρα.

Ο κόσμος καλείται 51 Πήγασος β, βρίσκεται 51 έτη φωτός μακριά και είναι μοιάζει με έναν καυτό Δία. Δηλαδή είναι ένας αέριος πλανήτης που περιφέρεται πολύ κοντά στο άστρο του. Έτσι, είναι απίθανο το νερό είναι υγρό, αλλά μάλλον ατμοί στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Ωστόσο, η ανίχνευση είναι σημαντική, γιατί αναδεικνύει ένα νέο τρόπο που μπορούμε να δούμε εξωπλανήτες.

Οι περισσότεροι που έχουν βρεθεί και  μελετηθεί μέχρι τώρα έχουν ανιχνευθεί με την μέθοδο της διέλευσης, όπου ο πλανήτης περνά μπροστά από το άστρο του σε σχέση με εμάς. Η μελέτη έγινε δεκτή για δημοσίευση στο The Astronomical Journal (διαθέσιμη στις arXiv ), Jayne Birkby από το Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics

Χρησιμοποιώντας το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) στη Χιλή, η ομάδα ήταν σε θέση να παρατηρήσουν την τροχιά του πλανήτη για 4 ώρες (ο 51 Πήγασος β ολοκληρώνει μια τροχιά σε μόλις 101,5 ώρες, ή 4,2 ημέρες). Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούσαν να δουν την αλλαγή στο φως του, όπως ο πλανήτης μετακινήθηκε μακριά και προς τη Γη.

Από αυτή την αλλαγή στο φως, κινείται προς την κατεύθυνση των πιο κόκκινα και πιο μπλε άκρα του φάσματος λόγω της επίδρασης Doppler, η ομάδα ήταν σε θέση να βρουν τι ατμόσφαιρα του πλανήτη. Και βρήκαν μια σαφή ανίχνευση νερού, που περιγράφεται ως «αρκετά στερεό βράχο» από το μέλος της ομάδας Matteo Brogi στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, στο New Scientist .

Παρά το γεγονός ότι ο 51 Πήγασος β ήταν ο πρώτος εξωπλανήτης που ανακαλύφθηκε γύρω από ένα άστρο σαν τον Ήλιο, δεν ήταν ο πρώτος εξωπλανήτης που έχει βρεθεί. Αυτή η τιμή ανήκει στον HD 114762 b, ένα γιγάντιο αέριο που βρέθηκαν το 1989, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι ένας πλανήτης μέχρι το 2012.Κινείται σε τροχιά γύρω από ένα δυαδικό αστέρι. Μέχρι που επιβεβαιώθηκε, ο PSR B1257 + 12 Β – ένας πλανήτης βρεθεί σε τροχιά γύρω από ένα πάλσαρ, το 1992 –  συχνά αναφέρεται ως η πρώτη ανακάλυψη εξωπλανητών.

Αλλά αυτή η νέα μελέτη είναι σημαντική, γιατί πραγματικά ήταν σε θέση να μελετήσει ατμόσφαιρες εξωπλανητών πέρα από τη χρήση της μεθόδου διέλευσης. Αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια παρόμοια τεχνική για άλλους κόσμους, τότε θα μπορούσε να επεκτείνει σημαντικά τις γνώσεις μας για άλλους εξωπλανήτες.

Πλέον, το νερό είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά για τη ζωή όπως την ξέρουμε. Ενώ ένας κόσμος σαν αυτό είναι απίθανο να είναι κατοικήσιμος, όσο περισσότερο νερό βρίσκουμε στο γαλαξία μας, τόσο το καλύτερο.

πηγή: http://www.iflscience.com/space/water-found-on-one-of-the-first-exoplanets-we-ever-discovered/

Advertisements