4 FTS pro (17)

4 FTS pro 17

https://www.youtube.com/watch?v=L3wKzyIN1yk

Ο Λουμούμπα βημάτιζε νευρικά με σταθερό ρυθμό, διαγώνιο στο μεγάλο αλλά λιτό καθιστικό του διαμερίσματός του. Είχε τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη,  Σποραδικά έριχνε ματιές στην οθόνη του υπολογιστή του, προσπαθώντας να ψυχολογήσει τους άλλους δύο. Τον Ζαχαρία Ζαχαριά και την Χίλαρυ Τραμπ.

Την ίδια στιγμή, εκείνοι τον κοίταγαν με αμηχανία, περιμένοντας όπως ένας υποψήφιος γαμπρός το «ναι» της αγαπημένης του.

Πάντα του άρεσε η μαιευτική μέθοδος του Σωκράτη. Η λογική αυτή οδός εξαγωγής συμπερασμάτων ήταν η αγαπημένη του και τη θεωρούσε το υψηλότερο επίτευγμα διανόησης των αρχαίων Ελλήνων.
– Προσπαθώ να καταλάβω… Εσείς τα έχετε φτιαγμένα… αλλά από μακριά. Θέλετε να συναντήσετε ο ένας τον άλλον αλλά δεν έχετε χρήματα. Για να καταφέρετε λοιπόν να συναντηθείτε, σκαρφιστήκατε μια ειρηνική επανάσταση, όπου θα λεγόταν η αλήθεια, χωρίς να χρειάζονται αποδείξεις. Στην πορεία όμως, καταλάβατε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, αφού τα ψέματα ήταν και θα είναι εκατοντάδες φορές περισσότερα από τις αληθινές μαρτυρίες. Πέστε μου γιατί κάτι δεν κολλάει στη λογική μου. Σας παρακαλώ…
– Κύριε Λουμούμπα… καταλαβαίνουμε ότι όλα αυτά σας φαίνονται παράλογα… αλλά εκ πρώτης όψεως, μόνο. Το ίδιο νομίζαμε κι εμείς, στην αρχή. Όμως, αυτοί οι τύποι έχουν τόσα πολλά στοιχεία… και μάλιστα, απόλυτα διασταυρωμένα.

Προσπάθησε να παρατηρήσει ξανά, όσο χρονικό περιθώριο του άφηνε ένας αναστεναγμός αμηχανίας, το προφίλ των δυο παχύσαρκων που γέμιζαν τα παράθυρα της οθόνης του υπολογιστή του. Κανένας νοήμων άνθρωπος της Γης δεν θα τους έβρισκε ικανούς να ξεκινήσουν κάτι το οποίο ποτέ κανείς δεν είχε πετύχει στην ιστορία: Να αλλάξει τον κόσμο.
– Αυτοί οι τύποι… αυτοί οι τύποι… βρε παιδιά, εμπιστεύεστε ανθρώπους που ποτέ σας δεν έχετε δει. Πώς είναι δυνατόν;
Ένιωσε να ταυτίζεται με τον Σποκ, του startrek. Έπρεπε να βρει λογική προέκταση στη συμπεριφορά αυτών των δύο. Ε, λοιπόν, η λογική έλεγε ότι εκείνοι οι δύο άνθρωποι ήταν ερωτευμένοι, ή τουλάχιστον έτσι νόμιζαν – ο έρωτας είναι πάντα κρυμμένος πίσω από τον εγωισμό του Εγώ. Κι ότι η ορμή που αισθάνονταν τους έκανε να νομίζουν ότι νομίζει και ο κάθε ερωτοχτυπημένος: ότι όλοι συνωμοτούν εναντίον τους κι ότι με τη δύναμη της αγάπης τους ήταν δυνατόν να αλλάξουν τον κόσμο.
– Κύριε Λουμούμπα… είμαι μαθηματικός…κάτι ξέρω από δεδομένα και ζητούμενα, κάτι ξέρω από λογικά βήματα και λογικές συνεπαγωγές…
(είσαι όμως και ερωτευμένος, φιλαράκο…)
… θα σας πω μόνο ότι έχουμε ανεβάσει στο ίντερνετ λιγότερο από το ένα χιλιοστό των στοιχείων, διαλέξαμε μάλιστα τα πιο ανώδυνα, με αποτέλεσμα την παραίτηση 74 υπουργών από πολλές χώρες αυτού του πλανήτη.

Ο Λουμούμπα έριξε μια ματιά στο «χάρτη» των παραιτήσεων που του έστειλε ο Ζαχαρίας. Οι χώρες στις οποίες αναφερόταν ήταν όλες του τρίτου κόσμου. Δηλαδή, χώρες όπου η ανίχνευση του ηλεκτρονικού στίγματος ήταν σχεδόν αδύνατη.
Είχε μια λογική όλο αυτό, δεν μπορούσε να παραγνωρίσει την ειλικρίνεια του Ζαχαρία. Η εμπιστοσύνη σε αναπόδεικτες ηγετικές ικανότητες ήταν αυτό που τον τρόμαζε.
Με βάση τη θεωρία των πιθανοτήτων, προφανώς έπρεπε να αρνηθεί την πρόταση συνεργασίας.
– Δεκτό. Αλλά, τι ζητάτε από μένα;
– Την δημόσια δήλωσή σας ότι μας εμπιστεύεστε και μας υποστηρίζετε. Κάναμε ένα μεγάλο λάθος με το ξεκίνημα του ιστοτόπου που δημιουργήσαμε. Δεν προβλέψαμε ότι θα γίνει καταφύγιο θυμάτων σεξουαλικά διαστρεβλωμένων ανθρώπων ή και λημέρι κάποιων που δεν έχουν πώς να ξοδέψουν την περιττή ζωή τους. Ξέρουμε ότι είμαστε ατελείς σαν προσωπικότητες και όχι τόσο έξυπνοι, ώστε να πάρουμε το όλο εγχείρημα πάνω μας (έλεγε η γυναίκα) όμως…

Η οθόνη της Χίλαρυ έσβησε, σημάδι πως είχε πρόβλημα η σύνδεση.
Τότε, ο Ζαχαρίας βρήκε την ευκαιρία και εξομολογήθηκε κάτι που έκανε εντύπωση στον Λουμούμπα:
– Όχι, δεν είναι μόνο το πάθος του έρωτα. Αυτό που με κέντρισε ήταν το ότι οι «4» έδωσαν σε άλλους την πρωτοβουλία να δοξαστούν. Τι σημαίνει αυτό; Λογικά, ότι δεν θέλουν να εμφανιστούν τώρα. Ξέρω, είμαστε αναλώσιμοι. Μπορεί, όσα μέτρα προφύλαξης κι αν πάρουμε, να μην σταθούν αρκετά και σε μια βδομάδα από τώρα να είμαστε νεκροί. Όμως, αξίζει τον κόπο. Βοηθείστε μας να αλλάξουμε την ιστορία.
Έριξε μια κλεφτή ματιά στο πλάι. Είδε τον μικρό Μούκουλ Κούντου να κοιτάζει αμήχανα.
– Δώστε μου μια μέρα καιρό. Αύριο, τέτοια ώρα, θα έχετε την απάντησή μου.
Έκλεισε την οθόνη.
Χιλιάδες σκέψεις πλημμύρισαν το μυαλό του. Οι εγκεφαλικές καταιγίδες στη ζωή ενός ανθρώπου μπορεί να μετριούνται στα δάχτυλα, αλλά αυτή θα τη θυμόταν.
– Μικρέ, μάζεψε τα πράγματά σου.
– Γιατί;
– Γιατί εκεί θα πηδήξεις τάξεις… σου αξίζει.
Ναιαιαιαι!!!…
Και γιατί εκεί θα μπορώ να κάνω δηλώσεις, μουρμούρισε.

B

Το περίμενε ότι θα άκουγε κάτι τέτοιο…
– Κανένας άνθρωπος δεν είναι αναλώσιμος, έγραψε το ΤΕΣΣΕΡΑ.
– Ποιοι είστε, γιατί δεν εμφανίζεστε; Ρώτησε ο Λουμούμπα.
– Γιατί δεν πρέπει να εμφανιστούμε, δεν γίνεται…
Δεν μπορούσε να καταλάβει…
– Τι υπόσχεστε;
– Αλλαγή του κόσμου… προς το καλύτερο.
– Ας μαντέψω, λοιπόν. Ο κόσμος μαθαίνει αλήθειες από τα δημοσιεύματα του Ζαχαρία και της Χίλαρυ, ωραία;
– Ναι.
– Και μετά, τι κάνει; Για να φανταστώ… ξεσηκώνεται, το πιο λογικό. Θα συμπεριφερθεί σαν όχλος, έτσι θα γίνει.
– Ακριβώς.
– Και αυτό το χαρακτηρίζετε σαν «ειρηνική επανάσταση». Ή είστε ψεύτες, ή ανόητοι.
– Κι όμως… τη στιγμή που όλα θα έχουν γίνει μπάχαλο, πριν όμως χυθεί η πρώτη σταγόνα αίμα, θα εμφανιστούμε εμείς.
– Και τι θα γίνει δηλαδή αν εμφανιστείτε εσείς; Είστε δημόσια πρόσωπα; Θα σας ακούσει κάποιος που θα συμπεριφέρεται σαν μόριο του όχλου;
– Όχι βέβαια.
– Τότε; Μια λογική εξήγηση ζητάω…
– Η αλλαγή δεν θα γίνει αυτόματα. Στις χώρες της Δύσης, εκεί θα εστιαστούν οι αποκαλύψεις, θα γίνουν δίκες. Η διαδικασία θα κρατήσει κάποια χρόνια. Οι άνθρωποι θα έχουν πια το νου τους. Οι νέοι ηγέτες…
– … θα είναι άφθαρτοι όπως ήταν όλοι όοοολοι προηγούμενοι. Τέρμα τα αστεία, παιδάκια…

Ακολούθησε μια παύση που κράτησε αρκετά. Ο Λουμούμπα δεν μπόρεσε να εξηγήσει την καθυστέρηση. Τότε ήταν που πρόσεξε μια λεπτομέρεια… όση ώρα κρατούσε ο διάλογος με τους 4 άγνωστους, δεν υπήρξε ποτέ η σήμανση «πληκτρολογεί…». Εντάξει, δεν φανέρωναν τα πρόσωπά τους, αλλά αυτό;
– … κι όταν τα χρόνια περνούν, κάποιος μεγαλώνει. Κοίταξε πίσω σου… βλέπεις ή δεν βλέπεις την προέκταση του εαυτού σου;
– Αν εννοείς τον μικρό, έχασες. ΌΤΑΝ φτάσει σε ανεκτό επίπεδο ωριμότητας, τότε θα λάβει μόνος του τις αποφάσεις. Αν, επίσης, εννοείς ότι ο Ζαχαρίας και η Χίλαρυ είναι απλά τα αγνά θύματα, τι να σου πω…
– Οι εξελίξεις θα δείξουν ποιο είναι το σωστό… έγραψε το ΕΝΑ και έκλεισε την επικοινωνία.

Γ

Ήταν καθηγητής πανεπιστημίου, ήταν ο πιο γνωστός υπέρμαχος της κατάργησης των χρημάτων… βγήκε στην αυλή και πήρε βαθιά ανάσα… αλλά όχι έτσι. Όχι χωρίς κάποιο πρόγραμμα, όχι μέσω αγνώστων, όχι μέσω ερωτευμένων που απλά θέλουν να ικανοποιήσουν το Εγώ τους.

Και, το πιο σπουδαίο από όλα, όχι μέσω ενός παιδιού που, σε όλη του τη ζωή, αν εξαιρεθεί το τελευταίο διάστημα, το μόνο που γνώρισε ήταν η βίαιη πλευρά της ανθρώπινης φύσης.
Πολύ χρόνο είχε αφιερώσει κιόλας…

 

Κοίταξε για λίγο τους απλούς Ινδούς που πηγαινοέρχονταν, με ποικίλους ρυθμούς, πεζοί ή με τα σαραβαλάκια τους. Χαμογέλασε στην ιδέα ότι ο καθένας έχει ένα κίνητρο κι ότι αύριο θα έχει ένα διαφορετικό για να τρέξει και πάλι. Ο κόσμος ήταν μια ζούγκλα με άλλη μορφή, αλλά οι κανόνες έμειναν ίδιοι, εκατομμύρια χρόνια τώρα.

Σήκωσε το κεφάλι και κοίταξε τα σύννεφα. Εποχή των βροχών.
Θυμήθηκε τον μικρό Μούκουλ, που έφτιαξε μια όαση με το δάχτυλό του στον ουρανό.
Θυμήθηκε το πρόσωπο του κοριτσιού που είχε ζωγραφίσει ο μικρός.
– Είσαι ορθολογιστής, είπε στον εαυτό του.
Τα σύννεφα στο μυαλό του διαλύθηκαν αμέσως.
Είχε καιρό να γράψει. Θα το διόρθωνε αμέσως.

Δ

Την παρατηρούσε καθώς έτρωγε το χοτ-ντογκ της.
Η έκφραση ευχαρίστησης που είχαν τα μάτια της τον έλιωνε.
– Κάποτε πρέπει να σου πω πώς φτιάχνονται τα λουκάνικα…
– Το ξέρω, χαζούλη. Αλλά έχω πρωτόγονα ένστικτα, τι να κάνω…
Έπρεπε να ανοίξει το θέμα. Οι εξελίξεις θα έτρεχαν από την επόμενη μέρα…
– Λοιπόν, τι θα κάνουμε;
– Ξεκινάμε αύριο τις ανακοινώσεις. Θα γίνει χαμός.
– Αυτό ακριβώς είναι το θέμα. Θα μας κυνηγήσουν αμέσως.
– Βδομάδες σχεδιάζαμε το τι θα γίνει και πώς θα συναντηθούμε. Μην αγχώνεσαι, ακλή μου, όλα θα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο.
– Αρκεί αυτοί οι 4 άγνωστοι να τα έχουν μελετήσει όλα σωστά.
– Αλήθεια, γιατί δεν εμφανίζονται;
– Δεν μας έπεισαν ότι έχουν τους λόγους τους;
– Σωστά… κάτι παραπάνω θα ξέρουν. Κι εκείνος ο Λουμούμπα;
– Οι 4 διαβεβαίωσαν ότι θα συνεργαστεί, όταν έρθει η ώρα.
– Σε μας όμως δεν το είπε…
– Υπομονή, θα μας το πει αύριο.
– Αύριο… η μεγαλύτερη μέρα της ζωής μας.
– Ναι. Μετά τις πρώτες δημοσιεύσεις βάζω το πρόγραμμα στο αυτόματο και βάζω τα καλά μου.
– Σε περιμένω, αγάπη μου.

Λίγο πριν το μεσημέρι στην Ελλάδα, στην Αμερική ξημέρωνε. Εκατομμύρια πολίτες που διάβαζαν το πρωί τα νέα στο ίντερνετ είχαν μείνει έκπληκτοι…