Η φλυαρία της σταφίδας

…Τι; Το βάρυνα απότομα; Να πω κάτι πιο ελαφρύ και εύπεπτο ίσως; Να μιλήσουμε για τις τιμές των ακινήτων ίσως; Να μιλήσουμε για την Μαίρη και τον Άλκη και για το πώς θα πάει η συμβίωσή τους από δω και πέρα; Να μιλήσουμε καλύτερα για τα τον πιο περίφημο φούρνο της πόλης; Και το πόσο αφράτα είναι τα σταφιδοψωμάκια εκεί; ‘Άντε να μιλήσουμε για όλα αυτά… Πρόσεξε όμως… Θα μιλήσουμε… Δε θα συζητήσουμε. Ε ναι, δε νομίζω ότι μπορείς να επεκτείνεις και πολύ παραπέρα την κουβέντα αν απλώς θέλεις να μιλήσεις και όχι να συνδιαλλαγείς. Να φτάσεις κάπου παρακάτω πέρα από τη σταφίδα. Και σαφώς, δε λέω, και η σταφίδα υπερτροφή είναι, σου δίνει ενέργεια, όρεξη για ζωή, να τρέξεις, να παραγάγεις, να, να, να, να… Το πρόβλημα με τη σταφίδα και όλο της το είναι, βρίσκεται στο ότι πολλές φορές το κενό δε καλύπτεται ούτε με 70 κιλά σταφίδα. Πόση ώρα μπορείς να φλυαρήσεις περί αυτού του καρπού χωρίς να γλιστρήσεις σε μία ελάχιστα πιο βαθιά διάσταση. Εκεί που όσες σταφίδες και να φας, παρακάτω δεν πας.

Θέλουν όλοι να πάνε παρακάτω ή παραμέσα; Δε νομίζω. Και εκεί είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ του μιλάω και του συνδιαλέγομαι, του τρώω και του απολαμβάνω, του ακολουθώ τρέχοντας και του βαδίζω ενσυνείδητα, του υπάρχω και του ζω. Μα καλά, πρέπει το καθετί να το αναλύουμε; Να το αποδομούμε μέχρι να φτάσουμε στο κάθε μικρομόριο του ανύπαρκτου; Μα όχι φυσικά, για αυτό και εξ αρχής τόνισα ότι συζητάω τη δική μου θεώρηση των πραγμάτων και κατά επέκταση της σταφίδας.

Και σε αυτό το πλέγμα σκέψης, είναι που πόσες φορές δεν έχεις βρεθεί στην αμήχανη στιγμή να μιλάς χωρίς να συζητάς… Και τότε είναι που σε θεωρούν φλύαρο. Θεωρείς ότι είμαι φλύαρη; Ισχύει. Σκέφτηκες το γιατί; Για δύο λόγους. Διάλεξε όποιον πιστεύεις ότι σου ταιριάζει στην παρούσα χρονική φάση. Διότι πρώτον, δε θες να επεκτείνω την κουβέντα σε κάτι που θα σε τρομάξει ή θα σου σφίξει την χαλαρή σου διάθεση. Το σέβομαι αυτό ξες… Και εδώ μιλάμε παρεμπιπτόντως για συναισθηματική ευελιξία. Βρισκόμαστε, και σε ”κόβω”, το έχεις για βάθος ή για επιφάνεια σήμερα; Και ανάλογα κινούμαι. Σέβομαι τη διάθεση και όρεξή σου. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί έτσι θέλω να κάνω μαζί σου. Μέχρι εκεί το πάω. Δε νομίζω ότι το να εμβαθύνω θα εκτιμηθεί…Τουναντίον θα σου χαλάσει την light εικόνα που είχες για εμένα. Και γιατί να χαλιόμαστε μέρα που είναι; Ας πιούμε το καφεδάκι μας, να πω κανένα αστειάκι να σε/με διασκεδάσω και συνεχίζουμε ο καθένας στη συχνότητά του. Αν κάνω λάθος, θα είναι υπέρτατη χαρά μου, πίστεψέ με, να με διαψεύσεις ευχάριστα…

Ακούγονται όλα αυτά ίσως λίγο αλαζονικά; Ότι μήπως εγώ είμαι η βαθιά σκεπτόμενη και εσύ ο επιφανειακός που σου κόβεται το οξυγόνο στο ελάχιστο βάθος; Τι και αν είναι έτσι; Και πώς ορίζεις τον σκεπτόμενο, μπορείς να μου το ορίσεις; Όχι; Την πήρες την απάντηση. Ναι; Έλα να το συζητήσουμε. Δε πονάει, μη φοβάσαι. Και αν πονέσει, ίσως και σε γλιτώσει από μελλοντικούς πιο ολικούς πόνους. Ο πόνος της αναζήτησης είναι σαν τον πόνο της γέννας. Αβάσταχτος σε εκείνη τη στιγμή και στο πιο πριν αλλά αυτό που σου δίνει, είναι καρπός για μια ζωή. Και ο καρπός αυτός θα σου μαθαίνει πράγματα εφ όρου ζωής. Ώπα, μου διέφυγε να προσθέσω σε όλο αυτό το υπαρξιακό οικοδόμημα σκέψης, που όροφο όροφο χτίζεται με τα χρόνια εμπειρίας, ότι όλα αυτά δεδομένου ότι θες να μάθεις. Αν δε θες, σεβαστό. Η κάθε απόφαση και στάση έχει το κόστος της. Δε θες να πληρώσεις για να μάθεις; Ίσως και πας αδιάβαστος, ίσως και όχι. Δε μου αρέσει να απειλώ ή να σπείρω αγχώδη συναισθήματα. Απλώς σε αυτή την περίπτωση, θα πιούμε τα καφεδάκια μας και θα σε από-χαιρετήσω. Αν αυτό θεωρείς ως αλαζονικό, ίσως θα έπρεπε να επαναθεωρήσεις τον ορισμό της αλαζονείας. Οντολογική πράξη είναι. Αυτό είναι το είναι και το θέλω σου, αυτά είναι και τα αντίστοιχα δικά μου. Είμαι σε άλλη συχνότητα. Και το γεγονός ότι φλυαρώ, είναι ένας τρόπος για να με προσεγγίσεις σε μια πιο εύπεπτη μορφή. Η φλυαρία βοηθάει την προσέγγιση. Γεμίζεις τα κενά και έτσι το πέρασμα γίνεται πιο εύκολο να το διαβείς. Για να μην πέσει ο ένας στα κενά του άλλου, ξέρεις…

Αφού όμως με φτάσεις, εκεί ίσως δεις το όλο και εκεί ίσως απορήσεις. Και εκεί θα κριθεί αν η σταφίδα γίνει τροφή για πέψη ή για σκέψη. Και αν το δεύτερο, τότε ίσως προκύψουν ωραία πράγματα που κανείς από τους δυο δε τόλμησε να προβλέψει… Εις υγείαν λοιπόν της ευχάριστης διάψευσης.

Πηγή

Advertisements