εκλογές στους ατμιστές

Συνέντευξη με τον Γιάννη Χαζάκη, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Κοινότητας Ελλήνων Ατμιστών και υποψήφιο μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής

Συνέντευξη με τον Γιάννη Χαζάκη, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Κοινότητας Ελλήνων Ατμιστών και υποψήφιο μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής. ο οποίος με μεγάλη χαρά μας παραχώρησε μία συνέντευξη για να ξεδιαλύνει ορισμένες απορίες σχετικά με το σύλλογο.

Γεια σου Γιάννη.  Θέλεις να μας πεις λίγα πράγματα για τον εαυτό σου; Κυρίως για εκείνους που δεν σε γνωρίζουν;

Βεβαίως. Είμαι ο Γιάννης Χαζάκης, 48 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, έγγαμος πατέρας 3 παιδιών και μένω στην Αθήνα. Κάπνιζα σχεδόν 25 χρόνια και έγινα ατμιστής στις αρχές του 2014.

Πώς πήρες την απόφαση να συμμετέχεις στην ιδρυτική ομάδα;

Πριν συμμετάσχω στην ιδρυτική ομάδα του συλλόγου, είχα συνεισφέρει στην συνέντευξη τύπου στο Caravel στις 12/7/2016. Βλέποντας τις επερχόμενες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία για την TPD, αλλά και την απουσία εκπροσώπησης των ατμιστών από τα κέντρα αποφάσεων, συζητήσαμε με την ομάδα και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην κίνηση για την ίδρυση της Κοινότητας Ελλήνων Ατμιστών, ένα όνειρο που οι παλαιότεροι από εμένα στο άτμισμα το είχαν στη σκέψη τους εδώ και πολλά χρόνια.

Για ποιο λόγο θεωρείς ότι οι ατμιστές πρέπει να εγγραφούν στο σύλλογο;

Πιστεύω ακράδαντα ότι η συμμετοχή των ατμιστών στον σύλλογο, του δίνει τη δυνατότητα  να αποκτήσει μια ισχυρή φωνή και υπόσταση έτσι ώστε να απευθυνθεί στα κέντρα αποφάσεων και  να διεκδικήσει / υποστηρίξει τα δικαιώματα των ατμιστών. Να προσθέσω ότι η συμμετοχή στο σύλλογο δεν περιορίζεται μόνο στο επίπεδο της εγγραφής ως μέλος αλλά, για όσους το επιθυμούν, και ως ευπρόσδεκτη υποψηφιότητα για τη διοικητική ομάδα.

Πέραν από τη συμμετοχή σου στην ιδρυτική ομάδα, είσαι και υποψήφιος για μια θέση στην ελεγκτική επιτροπή.

Πήρα αυτή την απόφαση γιατί πιστεύω ότι από αυτή τη θέση μπορώ να συνεισφέρω θετικά στην ομαλή λειτουργία του συλλόγου σε διαδικαστικό επίπεδο. Έχω πρότερη εμπειρία ως μέλος ΔΣ πολιτιστικού συλλόγου και γνωρίζω αρκετά καλά τις τυπικές και εθιμικές διαδικασίες που διασφαλίζουν την διαφάνεια.

Με ποιους τρόπους  σκοπεύει ο σύλλογος  να «διαφημίσει» στους καπνιστές την ανάγκη χρήσης του ΗΤ.

Υπάρχουν πλέον αρκετές τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες που τονίζουν την βελτίωση της  υγείας των ατμιστών σε άμεση σύγκριση με την περίοδο που κάπνιζαν. Οργανισμοί διεθνούς κύρους, όπως για παράδειγμα ο “Public Health England”, προτρέπουν επισήμως τους καπνιστές να δοκιμάσουν το άτμισμα ως μέσο διακοπής του καπνίσματος και δημόσιες υπηρεσίες υγείας συνταγογραφούν ηλεκτρονικές συσκευές ατμίσματος ως μέσο διακοπής του καπνίσματος. Πέραν των επιστημονικών δεδομένων, όλοι σχεδόν έχουμε κάποιο συγγενή ή γνωστό ατμιστή που είναι ζωντανό παράδειγμα αυτής της βελτίωσης.
Με αυτά τα “όπλα” το ΔΣ  μπορεί να διοργανώσει φυσικές ή ηλεκτρονικές επικοινωνιακές ενέργειες, είτε αυτόνομα είτε μαζί με άλλους οργανισμούς / συλλόγους για την άμεση ενημέρωση των καπνιστών αλλά και να συζητήσει  με κρατικούς λειτουργούς και να πιέσει ώστε να αλλάξει η αντίληψη της πολιτείας ως προς το άτμισμα.

Πιστεύεις ότι ο σύλλογος θα έπρεπε να παροτρύνει τα καταστήματα να κάνουν εκπτώσεις ή προσφορές στα μέλη του συλλόγου, δεδομένης και της οικονομικής στενότητας; Πώς σου φαίνεται μια τέτοια ιδέα;

Οποιοσδήποτε θέλει να προσφέρει κάποιο όφελος (πχ έκπτωση) στα μέλη του συλλόγου, μπορεί να το πράξει καθώς είναι δικαίωμά του και φυσικά είναι ευπρόσδεκτο δεδομένης της οικονομικής δυσχέρειας που όλοι μας αντιμετωπίζουμε. Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και σε φόρουμ, σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και σε διαδικτυακά «τηλεοπτικά» κανάλια,  με διαγωνισμούς, δώρα, εκπτώσεις και προώθηση προϊόντων για τα μέλη τους.

Αυτές οι κινήσεις όμως μπορούν να γίνουν μόνο  αυτόνομα από τα καταστήματα χωρίς παρότρυνση ή διαφήμιση τους από το σύλλογο. Ο σύλλογος δεν έχει σκοπό να προωθήσει καταστήματα και προϊόντα, ούτε ενδιαφέρεται να ζητήσει παροχές από τρίτους.

πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.