ρομποτικός σεξουαλικός σύντροφος

Σε πρόσφατη έκθεσή του το Ίδρυμα Υπεύθυνης Ρομποτικής (Foundation for Responsible Robotics) αναλύει τα θετικά και αρνητικά της εξέλιξης των ρομπότ του σεξ. Ισως τελικά να μην αργεί, όσο τουλάχιστον πιστεύαμε, η εποχή του ρομποτικού σεξουαλικού συντρόφου

Αποτελούν το σεξουαλικό μέλλον της ανθρωπότητας; Συνιστούν την ερωτική απάντηση του ψηφιακού κόσμου στα ερωτήματα που άπτονται της ανθρώπινης σεξουαλικής πραγματικότητας; Οι Αμερικανοί μπορούν ήδη να τα προμηθευτούν. Οι Λονδρέζοι σχεδιάζουν το πρώτο καφέ με προσωπικό αποτελούμενο αποκλειστικώς από αυτά. Το κόστος τους ξεκινά από τα 5.000 και φθάνει μέχρι τα 15.000 δολάρια. Για τα ρομπότ του σεξ ο περί ου ο λόγος.

Την προσοχή στη χρήση τους εφιστά το Ίδρυμα Υπεύθυνης Ρομποτικής (Foundation for Responsible Robotics’) σε έκθεση του την Τετάρτη χωρίς πάντως να παραλείπει την αναφορά στις πιθανώς ευεργετικές συνέπειες για πολλές κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού.

Πρόσωπο απίστευτα ανθρώπινο και όμως είναι ρομπότ του σεξ και το λένε Taro Karibe/Getty Images/Ideal Image

Τα ρομπότ του σεξ έχουν τη δυναμική να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες σε ηλικιωμένους ανθρώπους, σε άτομα με σωματικές ιδιαιτερότητες-δυσκολίες αλλά και σε πολίτες με τραυματικές, από παρελθούσες σεξουαλικές επαφές, εμπειρίες. Χωρίς πάντως να παραβλέπει κανείς αυτούς, των οποίων τα ερωτικά θέλω διαβαίνουν μονοπάτια ασύμβατων με το υπάρχον ηθικό status quo επιθυμιών· και η εκπλήρωση ή αλλιώς η ικανοποίηση των οποίων χωρίς τα ρομπότ του σεξ θα κινούνταν είτε στο όριο της νομιμότητας είτε θα βρισκόταν στις ζώνες του εκνόμου. Με τη χρήση τους όμως οι ερωτικές αυτές φαντασιώσεις, τα σεξουαλικά αυτά ένστικτα «εκτονώνονται-αποφορτίζονται» εντός ενός επιτρεπτού κοινωνικού πλαισίου.

Τα ρομπότ του σεξ δύσκολα τα ξεχωρίζεις, εκ πρώτης όψεως, από τα ανθρώπινα σώματα Realdoll/Facebook

Παρ’ όλα αυτά, τα παραπάνω αναφερθέντα θετικά στοιχεία ισοσκελίζονται από τους αρκετούς ηθικό-ιδεολογικούς κινδύνους, οι οποίοι ενέχονται στη χρήση ρομπότ του σεξ. Η αντίληψη του γυναικείου σώματος ως αντικειμένου, η αλλαγή νοηματοδότησης της ανθρώπινης χαράς και η καταφυγή στην αποφυγή της διανθρώπινης επικοινωνίας, η οποία λειτουργεί επικουρικά στο χτίσιμο ανθρώπων με υπερτροφικό εγώ έχοντας ως αποτέλεσμα την αντίστοιχη απουσία κάθε διαλόγου, συνιστούν μόνο μερικές από τις πιθανές παραφωνίες της νέας τάσης της σεξουαλικής μόδας.

Αντιδράσεις πολλές υπήρξαν ήδη στην αγορά του RoxxxyGold ρομπότ, το οποίο διαθέτει διάφορες προσωπικότητες προς επιλογή, όπως για παράδειγμα την «Ψυχρή Φάρα», η οποία περιγράφεται ως συνεσταλμένη και ντροπαλή. Όταν κάποιος αποπειραθεί να ακουμπήσει την ιδιαίτερη περιοχή της «Ψυχρής Φάρας» θα απωθηθεί. Κάτι όμως που, όπως μελετητές ισχυρίζονται, υποδαυλίζει φαντασίες βιασμού.

Ερωτικό κάλεσμα Realdoll/Facebook

Έχοντας ως βάση αυτό το παράδειγμα, δύο «σχολές» επιχειρημάτων αναπτύχθηκαν. Η μία πλευρά διατείνεται πως τα φαινόμενα πιθανών βιασμών θα μειωθούν μέσω της «αποφόρτισης» στα ρομπότ του σεξ, με την άλλη πάλι να αντιτείνει πως τέτοιες συνήθειες θα υποθάλψουν βαθιά καταδικαστέες σεξουαλικές παρεκτροπές.

Ανθρώπινο ρομπότ σεξ στο τυπικά και μόνο πια μηχανικό του περιβάλλον Taro Karibe/Getty Images/Ideal Image

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται το επιχείρημα περί ανοίγματος του δρόμου της παιδοφιλίας. Με ρομπότ του σεξ σε ύψος και φυσιογνωμία παιδιού ίσως να πυροδοτούνται μέσω της ιδιωτικής νομιμοποίησης (ασελγώ στο σπίτι μου, ιδιωτικά σε ένα ρομπότ-παιδί) καταστάσεις ακραίας παιδοφιλίας, ίσως πάλι, να καταστέλλονται κατ’ αυτόν τον παράδοξο ιδιωτικό τρόπο σκηνές, φαινόμενα, τάσεις επιθέσεων ασέλγειας σε παιδιά.

Ο Νόελ Σάρκευ, καθηγητής τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο Σέφιλντ και ένας εκ των συγγραφέων της έκθεσης, επισημαίνει πως η ευρεία ή μη διάδοση των ρομπότ του σεξ θα εξαρτηθεί από τη βελτίωση της ρεαλιστικής ως προς τους ανθρώπους εικόνας τους αλλά και από την κοινωνική τους αποδοχή. Ενώ, όπως γράφει, τα ρομπότ μοιάζουν αυτή τη στιγμή με ανθρώπους, η φωνή και οι κινήσεις τους παραμένουν τραχείες και ακατέργαστες.

πηγή: protagon.gr/themata

 

Advertisements