Εκτός νόμου η funk στη Βραζιλία (;!)

El Pais Brasil

Εκτός νόμου (;) η φανκ στη Βραζιλία; Ο Ρομάριο, πάντως, αντιστέκεται.

Στη Βραζιλία αρκούν μόλις 20.000 υπογραφές, που θα συλλεχθούν μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών, για να φτάσει το όποιο ζήτημα στις αίθουσες του κοινοβουλίου και να συζητηθεί από τα μέλη του. Και τώρα οι βραζιλιάνοι νομοθέτες καλούνται να εξετάσουν μια ασυνήθιστη πρόταση για να κηρυχτεί παράνομη η φανκ, η μουσική, δηλαδή, που αποτελεί την αγαπημένη επιλογή (αν όχι τρόπο ζωής) των εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στις φαβέλες. Σε μια χώρα που μαστίζεται από τις οικονομικές ανισότητες, η φανκ είναι η μουσική των φτωχών, ένας τρόπος έκφρασης –υποστηρίζει η El Pais Brazil– ενάντια στο κατεστημένο.

Πότε θα συζητηθεί η πρόταση δεν είναι ακόμα γνωστό, αλλά όλοι γνωρίζουν ποιος θα είναι αυτός που θα κληθεί να την παρουσιάσει όταν έρθει η ώρα: ο Ρομάριο – ναι! – ο ποδοσφαιριστής της εθνικής Βραζιλίας και της Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ που το 1994, έπειτα από τις επικρίσεις που δέχτηκε για τη ροπή του προς τις διασκεδάσεις, εκείνος έληξε το ζήτημα οριστικά δηλώνοντας πως «στην προσωπική μου ζωή κάνω ότι μου αρέσει. Η νύχτα είναι φίλη μου. Αν δεν βγω έξω, δεν βάζω γκολ». Αλλά ο γερουσιαστής, πλέον, των Σοσιαλιστών Ρομάριο ντε Σόουζα Φαρία, όπως είναι το πλήρες όνομά του, δήλωσε ήδη ότι θα καταψηφίσει την πρόταση.

Ιθύνων νους της εκστρατείας για την «ποινικοποίηση» της μουσικής των παραγκουπόλεων της Βραζιλίας είναι ο Μαρτσέλο Αλόνσο, ένας web designer που σε ανάρτησή του στο Facebook, μεταξύ ομοφοβικών και ισλαμοφοβικών memes, εξηγεί, μεταξύ άλλων, πως η φανκ αποτελεί «έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας». Το ότι κατάφερε να συγκεντρώσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τόσες χιλιάδες υπογραφές είναι ενδεχομένως απογοητευτικό, σύμφωνα με την El Pais, αλλά αποτελεί γεγονός πως η φανκ στη Βραζιλία δύσκολα θα απαγορευτεί.

πηγή: protagon.gr

Advertisements