Ιστορία του hip hop – 44η επέτειος από τη γέννησή του

Διαβάστε όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Ιστορία του Χιπ Χοπ. Σήμερα είναιη 44η επέτειος από τη γέννηση του χιπ χοπ. Η Google με ένα doodle τιμά το ξεκίνημα και την ιστορία της χιπ χοπ μουσικής, ενός είδους που ήταν κάτι παραπάνω από ένα κίνημα υποκουλτούρας

44η επέτειος από τη γέννηση του χιπ χοπ – Η Ιστορία του Χιπ Χοπ

Το χιπ χοπ είναι ένα κίνημα υποκουλτούρας που σχηματίστηκε στις αρχές του 1970 από την αφροαμερικάνικη και πουερτορικανή νεολαία του νότιου Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Έγινε ευρύτερα γνωστό στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ενώ στη δεκαετία του 2000 έγινε το πιο δημοφιλές είδος μουσική στον κόσμο. Χαρακτηρίζεται από τέσσερις ξεχωριστές εκδηλώσεις κουλτούρας: μουσική rap (λεκτικά), Djing (ακουστικά), b-boying (σωματικά) και γκράφιτι (οπτικά). 

Ο πατέρας του hip-hop θεωρείται ο Kool Herc ο οποίος στις 11 Αυγούστου του 1973 «γέννησε» την χιπ χοπ μουσική. Εκείνη την μέρα ήταν υπεύθυνος για τη διασκέδαση ενός σχολικού πάρτυ. Με 2 πικ παρήγαγε ήχους που ενθάρρυναν τον κόσμο να χορέψει αλλά και να αυτοσχεδιάσει. Ύστερα, οι Mcs πρόσθεσαν ρίμες και έκαναν αυτό που ονομάζουμε σήμερα χιπ χοπ μουσική.

Ποια είναι όμως η διαφορά της χιπ χοπ μουσικής από την ραπ μουσική;

To ραπ πρόκειται για είδος που δίνει έμφαση στους στίχους (ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο μέτρο, το ίδιο ακριβώς με τις μαντινάδες) και στο περιεχόμενο αυτών και η μουσική συνήθως είναι συνοδευτική και δευτερεύουσας μέριμνας. Οι στίχοι, αυτοσχέδιοι στην καθημερινή έκφραση αλλά επεξεργασμένοι στις παραγωγές, δεν τραγουδιούνται, αλλά απαγγέλλονται με ιδιαίτερο, ρυθμικό τρόπο, ενώ η μουσική δανείζεται στοιχεία από τη soul, τη τζαζ όσο και από άλλα ποικίλα μουσικά ρεύματα.

Οι στίχοι, οι οποίοι έχουν μεγάλη έκταση και ποσότητα, εκφράζουν κατά κανόνα καθημερινά βιώματα και εμπειρίες. Ενώ σε τραγούδια ορισμένων καλλιτεχνών αποκτούν πολιτική προέκταση κυριότατα ανατρεπτική, ρηξικέλευθη όσο και καυστική, αφού πηγή της μουσικής αυτής είναι τα γκέτο των περιθωριοποιημένων μαύρων των Ηνωμένων Πολιτειών. Εδώ δεν απουσιάζει επίσης η λυρικότητα και η ποιητική πνοή από ορισμένους καλλιτέχνες και συγκροτήματα.

Σε αυτό λοιπόν το είδος της μουσικής μπορεί κάποιος να «τραγουδήσει» χωρίς μουσική, α καπέλα. Από την άλλη μεριά, στο χιπ χοπ δεν γίνεται αυτό, αφού το είδος αυτό βασίζεται στον τραγουδιστή που ακολουθεί ένα beat. Πολλοί μάλιστα λένε ότι rap σημαίνει Rhythmic American Poetry.

Το χιπ χοπ είναι ένα κίνημα υποκουλτούρας που σχηματίστηκε στις αρχές του 1970 από την αφροαμερικάνικη και πουερτορικανή νεολαία του νότιου Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Έγινε ευρύτερα γνωστό στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ενώ στη δεκαετία του 2000 έγινε το πιο δημοφιλές είδος μουσική στον κόσμο. Χαρακτηρίζεται από τέσσερις ξεχωριστές εκδηλώσεις κουλτούρας: μουσική rap (λεκτικά), Djing (ακουστικά), b-boying (σωματικά) και γκράφιτι (οπτικά). 

44η επέτειος από τη γέννηση του χιπ χοπ: Γιατί γιορτάζεται σήμερα

Ο πατέρας του hip-hop θεωρείται ο Kool Herc ο οποίος στις 11 Αυγούστου του 1973 «γέννησε» την χιπ χοπ μουσική. Εκείνη την μέρα ήταν υπεύθυνος για τη διασκέδαση ενός σχολικού πάρτυ. Με 2 πικ παρήγαγε ήχους που ενθάρρυναν τον κόσμο να χορέψει αλλά και να αυτοσχεδιάσει. Ύστερα, οι Mcs πρόσθεσαν ρίμες και έκαναν αυτό που ονομάζουμε σήμερα χιπ χοπ μουσική.

Το Beatbox δεν είναι φτιαγμένο για την hip hop μουσική. Χρησιμοποιήθηκε για να δίνουν μουσική-ρυθμό στους mc’s για να μπορέσουν να τραγουδήσουν ή να δώσουν μια σειρά ρυθμού στους στοίχους των mc’s. Το beatbox είναι μουσική με το στόμα. Ο κάθε beatboxer χρησιμοποιούσε την φωνή του, για να δώσει μπάσο ή ακόμα και υψηλές νότες.

44η επέτειος από τη γέννηση του χιπ χοπ: Ιστορία

Το Street dance αποτελεί συνηθισμένη έκφραση της hip-hop κουλτούρας και αναφέρεται σε στυλ χορού-ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης-που εξελίχθηκε έξω από στούντιο χορού σε οποιοδήποτε διαθέσιμο ανοιχτό χώρο, όπως σε δρόμους, πάρτι, νυχτερινά κέντρα και σχολεία. Συχνά είναι αυτοσχεδιαστικού και κοινωνικού χαρακτήρα, ενθαρρύνοντας την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία με τους θεατές και άλλους χορευτές.

Οι πρώτοι breakdancers, χορευτές break dance, εμφανίστηκαν το 1973 και ήρθε ως δια μαγείας και έλυνε τις διαφορές μεταξύ συμμοριών. Δυστυχώς, αυτές οι μάχες δεν σταματούσαν πάντα τις εχθροπραξίες των συμμοριών ενώ συχνά προκαλούσαν πραγματικές «μάχες». Ο όρος breakdance αποδόθηκε αργότερα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το doodle της Google:

44η επέτειος από τη γέννηση του χιπ χοπ: Μορφές κουλτούρας

Το MCing (MC= Master Of Ceremonies) άρχισε το ’75-’78 όταν ένας Dj συνέδεσε το μικρόφωνο στον μίκτη του και άρχισε να λέει διάφορους στίχους, σαν σλόγκαν, για να εμψυχώσει τους B-boys. Έτσι ξεκίνησαν οι πρώτοι MC’s το ’79-’85. Έπαιρναν το μικρόφωνο και μιλούσαν για την προσωπική τους ζωή για διάφορα προβλήματα της κοινωνίας καθώς και για θέματα όπως οι σχέσεις τους, το χιούμορ και άλλα.

Το Γκράφιτι γεμίζει το αστικό γκρίζο με ένα χρώμα της ψυχής που γεννιέται εκείνη τη στιγμή στο μυαλό του καλλιτέχνη και από την καρδιά μεταφέρεται στο χέρι του που κρατάει το σπρέι.

Η ραπ μουσική πρόκειται για είδος που δίνει έμφαση στους στίχους (ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο μέτρο, το ίδιο ακριβώς με τις μαντινάδες) και στο περιεχόμενο αυτών και η μουσική συνήθως είναι συνοδευτική και δευτερεύουσας μέριμνας. Οι στίχοι, αυτοσχέδιοι στην καθημερινή έκφραση αλλά επεξεργασμένοι στις παραγωγές, δεν τραγουδιούνται, αλλά απαγγέλλονται με ιδιαίτερο, ρυθμικό, τρόπο ενώ η μουσική δανείζεται στοιχεία από τη soul, τη τζαζ όσο και από άλλα ποικίλα μουσικά ρεύματα.

Το DJing δημιουργήθηκε το 1975-1978 και χρησιμοποιήθηκε στην αρχή για να έχουν ρυθμό οι B-Boy και μετά για να λένε πάνω στο ρυθμό των μπιτ τους στίχους τους οι ράπερ.

Η 44η επέτειος από τη γέννηση του χιπ χοπ δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γιορταστεί σήμερα από πολύ μουσική και χορό!

Advertisements