Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει τον αρχαιολογικό μας πλούτο ΜΕ ΑΡΩΓΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

 

 

λαζαράκος-1-2-234x300

Γράφει: ο Ιωάννης Σπ. Λαζαράκος

 

Η τρίτη επικερδέστερη παράνομη δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο μετά από τo παράνομο εμπόριο όπλων και τη διακίνηση ναρκωτικών είναι η αρχαιοκαπηλία. Σήμερα  μάλιστα,  πολλοί υποστηρίζουν πως  η  αρχαιοκαπηλία βρίσκεται σε έξαρση.

Αυτό αποδίδεται και στο ότι ο αριθμός των μουσείων αυξάνεται, όπως και η μεγάλη ζήτηση για αρχαιότητες από νεόπλουτους, κυρίως, συλλέκτες της Ευρώπης, της

1 .

Η χανιώτικη καθημερινή εφημερίδα  αναδεικνύει με κύριο άρθρο της, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017, το φλέγον ζήτημα της αρχαιοκαπηλίας. Ως γνωστό η Κρήτη έχει καταλεηλατηθεί, όπως οι Κυκλάδες και πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας.

 

Κίνας, της Αμερικής, της Αυστραλίας, της Ρωσίας και της Ιαπωνίας.

Είναι λογικό να έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα του νόμιμου εμπορίου, αφού το υπό κυκλοφορία εμπόρευμα στην παγκόσμια αγορά έχει ελαχιστοποιηθεί σημαντικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το εμπόριο  αρχαιοτήτων να αναζητά προμηθευτές στην παρανομία, δηλαδή στην αρχαιοκαπηλία, στις κλοπές αρχαιοτήτων κ.λ.π.

Η χώρα μας, χώρος ανεξάντλητου θησαυρού αρχαιοτήτων, που δυστυχώς η Πολιτεία τον προστατεύει κάνοντας τρία βήματα μπρος και δύο πίσω. Γενικά βαδίζει με σκανδαλώδη θα λέγαμε νωχελικό βηματισμό, τόσο να αντιμετωπίσει τις κλοπές από τα φυλασσόμενα-αφύλακτα μουσεία, όσο από λαθρανασκαφές και πολύ περισσό τερο από την παράνομη ενάλια αρχαιοτήτων.

Συμμορίες αλλοδαπών και ημεδαπών ορμούν σαν τσακάλια και λεηλατούν την ιστορική και πολιτισμική μας κληρονομιά, προκειμένου να πλουτίσουν.

Μια ειδική ποινική διάταξη αφορά την πάταξη της κιβδηλίας και προβλέπει αυστηρότατες ποινές για την κατοχή ή χρήση εκμαγείων ή αντιγράφων.

Ανυπολόγιστης αξίας τα αρχαία που «ψαρεύουν» κάθε χρόνο οι παράνομοι δύτες. Και όλοι αντιλαμβανόμαστε πως τόσο το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, όσο και η Ελληνική Αστυνομία δεν είναι καθόλου εύκολο να διαφυλάξουν τις απέραντες ελληνικές ακτές και τους βυθούς των θαλασσών μας. Αυτό μαζί με την ολιγωρία της Πολιτείας ενθαρρύνει τους πειρατές να μαζεύονται στη χώρα μας και να μας κατακλέβουν ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε. Τα αρχαία μας.
2.Κλεμμένος θησαυρός αρχαιοτήτων από διακεκριμένη  συμμορία, που κατάφεραν οι Αρχές να εξαρθρώσουν και να ξαναγυρίσουν τα αρχαία εκεί που ανήκουν.

 

Να μερικοί επίκαιροι τίτλοι:

Σύλληψη αρχαιοκάπηλων στην Ορεστιάδα.

Συνελήφθη 79χρονος αρχαιοκάπηλος στην Αθήνα.

Στο μαντρί έκρυβε το καλάσνικοφ, στο σπίτι τα αρχαία.

Σύλληψη αρχαιοκάπηλων στην Ορεστιάδα.

Συνελήφθησαν αρχαιοκάπηλοι με αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας.

Συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω αρχαιοκάπηλοι στα Ιωάννινα.

Πώς δρούσε το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας – Ο ρόλος των οίκων δημοπρασιών.

«Ξηλώθηκε» διεθνές κύκλωμα αρχαιοκάπηλων.

Συνελήφθησαν Βούλγαροι αρχαιοκάπηλοι με αρχαία και βυζαντινά αντικείμενα.

Τέσσερις συλλήψεις για αρχαιοκαπηλία στην Αττική.

Συλλήψεις αρχαιοκάπηλων στην Πέλλα.

Επιστροφή στην Ελλάδα για 33 «κλεμμένα» μυκηναϊκά αγγεία.

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του ΥΝΑΝΠ, που μας απέστειλε,

με μέριμνα της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, πραγματοποιήθηκε επιτυχώς στις  10 και 11 Οκτωβρίου 2017, στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο «HELLAS LIBERTY», επιμορφωτικό σεμινάριο επί θεμάτων «Αρχαιοκαπηλίας – Τεκμηρίωσης Αρχαιοτήτων» σε στελέχη της υπόψη Διεύθυνσης και έξι  Λιμενικών Αρχών.

Συγκεκριμένα, την πρώτη εκπαιδευτική ημέρα, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες/παρουσιάσεις από τους κ.κ. Τμηματάρχες – Αρχαιολόγους Α) του

Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Τεκμηρίωσης, Δημοσίευσης και Αρχείου της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και Β) του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και από εξειδικευμένη Αξιωματικό ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Τη δεύτερη και τη τρίτη ημέρα του υπόψη σεμιναρίου, ακολούθησε στοχευόμενη εκπαίδευση σε θέματα δίωξης αρχαιοκαπηλίας από Αξιωματικούς και στελέχη ΕΛ.ΑΣ του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομίας και Αρχαιοτήτων της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομίας και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Χειροκροτούμε την. εκπαίδευση στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. επί θεμάτων «Αρχαιοκαπηλίας – Τεκμηρίωσης Αρχαιοτήτων» και επιβεβλημένο θεωρούμε το Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. να εξοπλιστεί από την Πολιτεία με τεχνολογικό υλικό και να συμπληρωθεί με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό ώστε να είναι ακρως αποτελεσματικό στην περιφρούρηση

των ενάλιων αρχαιοτήτων μας. Βεβαίως καθήκον όλων των Ελλήνων είναι να περιφρουρούμε και εμείς την πατρίδα μας και να μην αγροαναπαυόμαστε στις παραλίες όταν βλέπουμε ένα κότερο στ΄ ανοικτά και δύτες ανεβαίνουν –κατεβαίνουν τις σκάλες του. Οφείλουμε να ενημερώνουμε τις Αρχές. Τα αρχαία ανήκουν σε εκείνους που έφυγαν, σε εμάς που ζούμε και σε αυτούς που θα έρθουν. Δεν ανήκουν σε κανένεα νεόπλουτο.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.