21 νεκροί

21 νεκροί! Είκοσι ένα νεκροί που έκαναν το λάθος να κατοικούν σε αυτή την χώρα.
Φτωχοί άνθρωποι, καθημερινοί, που απλά πήγαιναν στην δουλειά τους. Άνθρωποι που είχαν την ατυχία να μένουν σε μια περιοχή χωρίς σχέδιο πόλης, έρμαιο στην πρώτη κακοκαιρία, στο πρώτο ξέσπασμα της φύσης. Κάτοικοι και αυτοί μιας περιοχής, που έχει να θυμάται πολλές παρόμοιες καταστροφές με την προηγούμενη μόλις δύο χρόνια πριν. Πολίτες και αυτοί του ίδιου ανάλγητου κράτους που συναλλασσόμαστε κι εμείς οι υπόλοιποι.Βλέπω και ξαναβλέπω τον αριθμό και δεν το πιστεύω.

21 νεκροί! Είκοσι ένα νεκροί Χριστέ μου, σε μια νεροποντή, για μια φθινοπωρινή καταιγίδα.

Γιατί δεν υπήρχαν δέντρα να συγκρατήσουν τον νερό;
Γιατί μπαζώθηκαν τόσα ρέματα που είχαν ακριβώς αυτήν την χρησιμότητα, να εκτονώνουν την δύναμη του νερού και να την κατευθύνουν στην θάλασσα;
Γιατί δεν κινητοποιήθηκε έγκαιρα ο κρατικός μηχανισμός γνωρίζοντας τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας;
Γιατί δεν κινητοποιήθηκε έγκαιρα ο κρατικός μηχανισμός έχοντας καταγραφές από προηγούμενα χρόνια για τις επικίνδυνες περιοχές σε τέτοια φαινόμενα;

Πόσα χιλιάδες “γιατί” μπορώ ακόμα να γράψω που τριγυρνάνε στο μυαλό όλων μας σαν τις σκιές στο σκοτάδι;

21 νεκροί! Είκοσι ένα νεκροί δύο ημέρες μόλις πριν την ημέρα του Πολυτεχνείου.

Το κράτος, ένας παράφρονας κλόουν, σου κλείνει συνωμοτικά το μάτι και χάνεται γελώντας υστερικά μέσα στη δίνη της καταστροφής. Το κράτος είναι εδώ, υπεύθυνο για άλλη μια φορά. Υπεύθυνο για το παρελθόν του, υπεύθυνο για το παρών του, υπεύθυνο για το μέλλον μας.

21 νεκροί! Είκοσι ένα νεκροί γιατί στο μύλο του κρατικού τέρατος ρίξαμε και ρίχνουμε τεράστιες ποσότητες νερού. Συμπαίχτες και συνένοχοι στο ίδιο βρόμικο παιχνίδι. Το παιχνίδι του πόνου που τα media θα μεταδώσουν σε πρώτη μετάδοση και το κλάμα της οδύνης θα προβληθεί σε high definition.  Θύματα και χαμένοι ταυτόχρονα στην λησμονιά της επόμενης ημέρας. Θύματα και χαμένοι ταυτόχρονα όταν ο Μινώταυρος του κράτους θα ζητήσει και νέο φόρο.

21 νεκροί! Ένας ακόμα αριθμός…

21/11/2017,