Η πρώτη μακροχρόνια μελέτη για το άτμισμα

Αίσθηση προκαλούν τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσίευσε η επιστημονική ομάδα του Δρ. Riccardo Polosa, του πανεπιστημίου της Κατάνια, με αντικείμενο της επιπτώσεις του ατμίσματος σε ατμιστές που δεν είχαν υπάρξει ποτέ καπνιστές.

 

Παρά την τρομολαγνεία μερίδας του τύπου αλλά και κυβερνήσεων, είναι ελάχιστοι αυτοί που ξεκινούν το άτμισμα χωρίς να έχουν προϋπάρξει καπνιστές – κατά το Ευρωβαρόμετρο του 2014, είναι μόλις το 0,1% των μη καπνιστών. Αναπόφευκτα το δείγμα της έρευνας είναι μικρό, αλλά μελετήθηκε εξαντλητικά και σε βάθος 3,5 ετών. Επίκεντρο της έρευνας ήταν η εξέταση του αναπνευστικού για τον εντοπισμό προβλημάτων του πνεύμονα και πιθανών αλλοιώσεων της αναπνευστικής οδού. Έγινε καταγραφή συμπτωμάτων, και μετρήθηκαν: πίεση, σωματικό βάρος, καρδιακή λειτουργία, λειτουργία πνευμόνων, αναπνευστικά συμπτώματα, μέσω σπειρομετρήσεων, μετρήσεων eNO και eCO (που δείχνουν ερεθισμούς του αναπνευστικού) και τομογραφίας πνευμόνων.

 

Τα αποτελέσματα ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακά: στην διάρκεια των 3,5 ετών δεν εντοπίστηκε ούτε βλάβη, ούτε προδιάθεση βλάβης, ακόμα και σε ατμιστές με πιο εντατικό άτμισμα. Η χρήση νικοτίνης δεν έδειξε να επιφέρει κάποια διαφορά στα αποτελέσματα σε σύγκριση με αυτούς που χρησιμοποιούσαν μη νικοτινούχα υγρά. Χαρακτηριστικό είναι πως κανείς από τους ατμιστές του δείγματος δεν στράφηκε στο τσιγάρο κατά την διάρκεια αυτών των ετών. Αντίθετα, δύο διέκοψαν και το άτμισμα.

 

Οι επιστήμονες θεωρούν πως ως τώρα δικαιώνεται η αίσθηση πως το άτμισμα είναι σημαντικά προτιμότερο του τσιγάρου. Σημειώνουν την ανάγκη περισσότερης έρευνας, διότι το μικρό δείγμα και η σχετικά νεαρές ηλικίες δεν δίνουν οριστικές απαντήσεις στο πώς επιδρά το άτμισμα σε έναν τελείως παρθένο οργανισμό. Όμως ενισχύονται σημαντικά τα στοιχεία υπέρ της ελάχιστης βλαπτικότητας του ατμίσματος σε σύγκριση με το παραδοσιακό τσιγάρο.

Ολόκληρη η έρευνα εδώ: nature.com.

gvc.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.