Οι Βαθμοί των Πανελλαδικών [τεστ για γονείς]

… βγαίνουν σε λίγες ώρες. Αν είστε γονιός, καλό θα ήταν να κάνετε το ακόλουθο ΣΚΛΗΡΟ τεστ σωστού-λάθους  (οι «απαντήσεις» από κάποιον που διδάσκει 31 χρόνια, παρακάτω).
Οι μεγάλες αλήθειες λέγονται ΠΡΙΝ το αποτέλεσμα…

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1.  Αν το παιδί μου αποτύχει, θα φταίει το σύστημα.
2. Το παιδί μου σίγουρα θα γράψει. Είναι πανέξυπνο.
3. Δεν με ενδιαφέρουν οι πανελλήνιες. Το παιδί θα ακολουθήσει το δικό μου επάγγελμα. Είμαι υδραυλικός ή ηλεκτρολόγος. Άλλωστε, πτυχίο δεν σημαίνει και λεφτά.
4. Το παιδί μου θα γίνει γιατρός ή δικηγόρος.
5. Το παιδί θα σπουδάσει στο εξωτερικό. Χωρίς τη φθορά των εξετάσεων.
6. Το σύστημα των πανελλαδικών ευνοεί την παπαγαλία.
7. Το παιδί δεν προσέχει στο σχολείο, τα έχει κάνει στο φροντιστήριο.
8. Το σύστημα εκπαίδευσης είναι χάλια. Στη Φινλανδία…
9. Το παιδί μου θα σαρώσει. Όλη μέρα στο γραφείο την περνούσε.
10. Από την Ελλάδα λείπει ο επαγγελματικός προσανατολισμός.
11. Αν αποτύχει, τι θα πει ο κόσμος;
12. Δεν με άκουσε την τελευταία μέρα… διάβασα ότι θα έπρεπε να φάει ελαφρά, ψητό μπιφτέκι με λαχανικά.
13. Το παιδί το έφαγαν τα κακά γράμματα.
14. Από τη στιγμή που ΞΕΡΩ ότι προσπάθησε, δεν με ενδιαφέρουν οι βαθμοί.
15. Δεν μπορώ να καταλάβω. Μαθητής του 19 και πήρε 14…
16. Οι βαθμοί δεν θα έχουν το όνομα δίπλα, αλλά μόνο τον κωδικό. Προσωπικά δεδομένα.
17. Στα Μαθηματικά έγινε Σφαγή.
18. Στο Α βαθμολογικό κέντρο αρνήθηκαν να διορθώσουν το Β θέμα.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
1. Πολύ σωστά. Όμως, ΠΟΙΟΣ είναι αυτό το ρημάδι το Σύστημα; Όχι, δεν είναι πολιτικό το θέμα. Οι πολιτικοί κάνουν μπότοξ σε ένα πλαίσιο για να μαζεύουν ψήφους. Το οποίο [πλαίσιο] βολεύει καταστάσεις. Παντός είδους.
Αντί να πανηγυρίζετε που βρήκατε το Σωστό ή δυσανασχετείτε γιατί το θεωρείτε λάθος, πάρτε μια εργασιούλα για το σπίτι: ΠΟΙΟΣ είναι το σύστημα;
2. Λάθος. Όλοι σχεδόν οι γονείς αυτό λένε, ή, τουλάχιστον, αυτό δηλώνουν. Σαρκαστικό αντεπιχείρημα: αν ήταν όντως τόσο έξυπνο, θα το είχαν πάρει οι Αμερικάνοι…
Το παιδί δεν χρειάζεται μόνο τα θαυμαστά γονίδιά σας, προφανώς γεννήθηκε με λαμπρό μέλλον. Αλλά χρειάζεται και δουλειά τα επόμενα 18 χρόνια – αυτό σημαίνει γονιός.
https://www.youtube.com/watch?v=shlBZZ-IQYY
3, Πολύ σωστά. Απλά, άστο για 4 χρόνια να ασχοληθεί και με κάτι άλλο.
4. Είστε γυναίκα, έτσι; Α, ρε μάνα…
5. Λάθος. Ας γράψει έναν αξιοπρεπή βαθμό εδώ, κι ας πάει μετά έξω, αν θεωρείτε ότι είναι καλύτερα, για πολλούς και διάφορους λόγους. Διαφορετικά, στην πρώτη αληθινή δυσκολία της ζωής του, θα καταρρεύσει.
6. Λάθος. Αυτό το λένε όσοι απέτυχαν, ΜΕΤΑ την ανακοίνωση των βαθμών. Όποιος το αμφισβητεί, ας δει τα φετινά θέματα χημείας κι ας αναφέρει σε ποια σελίδα του βιβλίου είναι γραμμένα. ΔΕΝ θα το βρείτε, όχι γιατί δεν είναι «γραμμένα», αλλά γιατί χρειάζεται ΣΚΕΨΗ για να τα εντοπίσετε.
7. Λάθος (εκτός αν εκείνη την ώρα, κακώς βέβαια, διαβάζει άλλο μάθημα). Το παιδί τρώει τη μισή μέρα παίζοντας με το κινητό. Έτσι, συνηθίζει να ΜΗΝ συγκεντρώνεται. Έγκλημα. Χώρια που, αν είναι και φασαριόζικο, εμποδίζει τους συμμαθητές του να προσέξουν… Αν, χτύπα ξύλο, πρέπει να πάτε σε γιατρό για σοβαρό, θα πάτε και σε άλλον, για μια δεύτερη γνώμη. Οι πανελλαδικές ΕΙΝΑΙ κάτι σοβαρό. Αν δεν ήταν δεν θα κάνανε δηλώσεις ΟΟΟλοι οι πολιτικοί.
8. 8. VAR… Ναι, στη Φινλανδία τα παιδιά είναι με τις κάλτσες, νοιώθουν άνετα. Αυτό όμως αναφέρεται στις μικρές ηλικίες. Ναι, να αλλάξει το σύστημα από τη ρίζα, αλλά έχει κανείς κάποια πρόταση;

  1. Ναι, αλλά πόση ώρα ήταν συγκεντρωμένο;
  2. Σωστά.
  3.  Ότι το παιδί δεν είναι προέκταση του εαυτού σας.
  4.  Λάθος. Την τελευταία μέρα όλα έχουν κριθεί. Ήθελα να ήξερα, οι δημοσιογράφοι που τα έγραψαν αυτά, τι βαθμούς πήραν στις πανελλήνιες.
  5.  Λάθος. Αν και θα μπορούσε να είναι σωστό, οι βαθμολογητές έχουν δει πολλά και κάνουν ότι μπορούν – με ζωές παίζουν εκείνη την ώρα.
  6.  Σωστά.
  7.  Οι βαθμοί των πανελλαδικών δεν έχουν σχέση με τους βαθμούς του σχολείου. ΓΙΑΤΙ; Μάλλον δεν ασχοληθήκατε με την εργασία της απάντησης [1].
  8.  Σωστά. Αρκεί τα «προσωπικά» να γίνουν και «δεδομένα».
  9.  Σωστό. Οι μαθηματικοί είναι Παλαιοημερολογίτες και γιορτάζουν το Πάσχα τον Ιούνιο. Εκτός κι αν κάποιοι γράφουν και λένε αυτό που θέλουν οι πολλοί να διαβάσουν και να ακούσουν.
  10. Σίγουρα θέλετε το παιδί σας να είναι με τους νικητές. Διαφορετικά, παντού υπάρχει ένας Μύθος.

ΑΛΗΘΕΙΑ: οι βαθμοί θα είναι ευθέως ανάλογοι με τα κλικ συγκέντρωσης που είχε το παιδί σε όλη τη ζωή του. Μια αποτυχία δεν είναι το τέλος. Μια επιτυχία όμως, μπορεί να μην χτίζει το μέλλον πια, αλλά σίγουρα χτίζει χαρακτήρες.