Το Χθες, το Σήμερα και το Αύριο στην Παγκόσμια Σκακιέρα – Ανάρτηση 25η

Το 2020 προκάλεσε επικίνδυνους τριγμούς στην ύπαρξη του ΝΑΤΟ. Να μη θυσιαστεί η Ελλάδα

Ανάρτηση  25η

Γράφει ο Ιωάννης Σπ. Λαζαράκος

Email: jlazarakosdim@yahoo.gr

Βαριά για το ΝΑΤΟ έπεσε η αυλαία του 2020 με όλα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν. Το ΝΑΤΟ παλινδρομεί μεταξύ της ύπαρξης και του τέλους του, όσο αυτό να ακούγεται οξύμωρο. Το 2020 προκάλεσε επικίνδυνους

τριγμούς στην ύπαρξη του και συνεχίζει να κρίνεται η συνοχή της Συμμαχίας. Τη νέα χρονιά τι πρόκειται να συμβεί;

Η κατάσταση άρχισε να γίνεται σε όλους μας αντιληπτή από τη στιγμή που το ΝΑΤΟ δεν τράβηξε ούτε για το θεαθήναι το αυτί της Τουρκίας όταν τουρκική φρεγάτα κλείδωσε στόχο γαλλική που εκτελούσε εντεταλμένη νατοϊκή υπηρεσία ανοιχτά της Λιβύης. Αυτό είχε αποτέλεσμα να πει για το ΝΑΤΟ ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, πως είναι κλινικά νεκρό!

Η κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στο ΝΑΤΟ έγινε ακόμη πιο αισθητή στην Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο, όπου ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών τόνισε σε ομιλία του πως: «Η τρέχουσα κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο ισοδυναμεί παιχνίδι με τη φωτιά».Προειδοποιώντας τους πάντες πως κάθε μικρή σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή.

Εκείνη την περίοδο στην Αν. Μεσόγειο διεξάγονταν συνεχώς αεροναυτικές ασκήσεις από τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Τουρκία. Ένα λάθος, μπορεί να είναι η σπίθα και οποιαδήποτε εμπλοκή μεταξύ τους μπορεί να σημαίνει και το τέλος του ΝΑΤΟ, είχε επισημάνει ο Γερμανός Υπ.Εξ.

Υπάρχει ένα εντελώς παράδοξο ζήτημα που δυσκολεύεται κανείς να το χαρακτηρίσει γεωπολιτική και γεωστρατηγική πλάνη των ΗΠΑ, που είναι μια Υπερδύναμη με άριστα οργανωμένες Μυστικές Υπηρεσίες και με πλήθος άλλων εποπτικών μηχανισμών. Πρόκειται για το ότι οι  Αμερικάνοι είχαν επικεντρώσει την προσοχή τους στο Ιράν διότι το θεωρούσαν ως τον πυρήνα αστάθεια στη Μέση Ανατολή και τελικά αναδείχθηκε η Τουρκία ως ο πιο αποσταθεροποιητικός παράγοντας της περιοχής με τις στρατιωτικές επεμβάσεις της Τουρκίας.

Η Τουρκία αφού αγόρασε τους ρωσικούς S-400 αψηφώντας κάθε προειδοποίηση των ΗΠΑ προχώρησε τον Οκτώβριο στην ενεργοποίησή τους.

Αυτή η αναθεωρητική στάση της Τουρκίας για πολλούς αναλυτές αποτελεί μέγιστο κίνδυνο για τη συνοχή και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, αλλά και για τις ίδιες τις ΗΠΑ. Τις ανησυχίες αυτές συνόδευε πάντα και τα λεγόμενα του Τραμπ, πριν χρόνια, που είχε πει αν οι σύμμαχοι θέλουν ΝΑΤΟ να πληρώνουν και τα έξοδά του και όχι να τα πληρώνουν οι Αμερικάνοι, οι Έλληνες και μερικοί άλλοι, ενώ οι Γερμανοί κάνουν το κορόιδο.  

Βέβαια το ΝΑΤΟ δεν ενδιαφέρεται και δεν κόπτεται αν ένα ή περισσότερα ελληνικά νησιά περιέλθουν στην επικυριαρχία της Τουρκίας, αφού η γεωγραφική και γεωστρατηγική περιοχή πάλι στο ΝΑΤΟ θα ανήκει. Παρατηρείστε το χάρτη και τα γεωγραφικά όρια της συμμαχίας και των φίλων της. Για το ΝΑΤΟ δεν αλλάζει τίποτα.

Για το λόγο αυτό το ΝΑΤΟ προσπαθεί απεγνωσμένα μία σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας να μη συμβεί ποτέ, αλλά αν συμβεί να είναι μια περιορισμένη τούρκικη εισβολή σε κάποιο νησί μας, μικρό ή μεγάλο, όπου με τη διαμεσολάβηση ΝΑΤΟ. Αμερικής και Ενωμένης Ευρώπης θα σταματήσει το κακό εκεί, σε βάρος βεβαίως των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, όπως με την Κύπρο το 1974 όπου δεν ήρθαμε σε γενικό πόλεμο λόγω χουντικών αιτιών.

 Απεύχεται όμως το ΝΑΤΟ μια γενική σύρραξη μεταξύ των δύο χωρών μελών του. Στην περίπτωση αυτή, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως το ΝΑΤΟ τελείωσε. Βέβαια οι Έλληνες το γνρίζουμε αυτό και για το λόγο αυτό τόσο η Κυβέρνηση Τσίπρα, όσο και του Μητσοτάκη έχουν ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση πως η Ελλάδα δεν θα δεχθεί το παραμικρό θερμό επισόδειο από τους Τούρκους. Αντίθετα θα προχωρήσει αυτόματα σε γενική πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία. Αυτό το τρέμει και ο Ερντογάν, ο οποίος περίμενε τους τελευταίους μήνες να ανασυγκροτηθεί σύμφωνα με τα νέα δεδομένα των αμερικανικών εκλογών και της οικονομικής ύφεσης της Τουρκίας. Πιστεύουμε σε αυτή τη θέση πρέπει να συνεχίσει σθεναρά να βρίσκεται η χώρα μας. Αυτό εξ’ άλλου φοβούνται και οι Γερμανοί εταίροι μας και αποδεικνύεται από τα λόγια του υπουργού τους τον περασμένο Αύγουστο. Αν και πιστεύουμε πως το τελευταίο εξάμηνο δόθηκε αρκετός χρόνος στους Γερμανούς και άλλους Ευρωπαίους επενδυτές στην Τουρκία να περισώσουν αρκετά από τα κεφάλαιά τους, πράγμα που δεν θα είχε συμβεί στην περίπτωση που η ΕΕ επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία από τον περασμένο Αύγουστο ή Σεπτέμβριο που επιθυμούσαν Ελλάδα και Κύπρος.

Από τα τέλη Οκτωβρίου 2020 η νατοϊκή συμμαχία μπήκε σε μια ακόμη βαθύτερη κρίση, ύστερα από τα όσα συνέβησαν μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας.

Τέλος η αργοπορία των  ΗΠΑ και ΝΑΤΟ Να επαναπροσδιορίσουν το ποιος είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας της περιοχής, το Ιράν ή η Τουρκία, έδωσε το δικαίωμα στην άλλη Υπερδύναμη Ρωσία να έχει μόνιμη και καθοριστική παρουσία στη ΝΑ Μεσόγειο και όλα  αυτά χάρη στο Μουσουλμάνο Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν που προσπαθεί να θέσει με το καρότο ή το μαστίγιο όλα τα ισλαμικά έθνη υπό την εξουσία της Τουρκίας. Αν αυτό το επιτρέψουν να γίνει, που δεν θα το επιτρέψουν η Τουρκία θα προχωρήσει για να αναδειχθεί η Τρίτη Υπερδύναμη, πετώντας στον Καιάδα την Κίνα. Αυτό δεν θα το καταφέρει ποτέ. Η ανθρωπότητα όμως κινδυνεύει να πετύχει το άλλο. Δηλαδή να εγείρει ένα Παγκόσμιο Θρησκευτικό Πόλεμο, αυτό ίσως εξυπηρετεί ορισμένους που έχουν παγκόσμιες βλέψεις επικυριαρχίας και δεν έχουν σήμερα κρατική οντότητα και υπόσταση,  αλλά είναι πολύ ισχυροί. Αυτοί ενδεχομένως να εξυπηρετούνται για μελλοντικούς σχεδιασμούς τους σε μάκρο επίπεδο.  

Αυτή τη φορά να μη θυσιαστεί και πάλι η Ελλάδα, οφείλουν οι κυβερνήτες μας Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση να μη σύρουν τη χώρα στο βωμό της θυσίας για τα συμφέροντα ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕκαι Γερμανίας γιατί δεν θα τους το συγχωέσουν ούτε οι Ιστορία, ούτε ο Ελληνισμός.

r

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.