Ο Κλειδοκράτορας

Στη σημερινή ιστορία, θα ταξιδέψουμε στην Μέση Ανατολή και στην ιερότερη λατρευτική τοποθεσία των Χριστιανών. Θα χτυπήσουμε κλειστές πόρτες, θα ψάξουμε για ένα κλειδί 800 ετών, αλλά κυρίως, θα ψάξουμε τον κλειδοκράτορα. Γιατί σε αυτή την ιστορία, θα μάθουμε ότι ο κάτοχος του κλειδιού είναι σημαντικότερος από το μοναδικό αυτό κλειδί.

Adeeb Joudeh ο μουσουλμάνος που κρατά τα κλειδιά της Εκκλησίας του Παναγίου Τάφου | dailysabath.com
Adeeb Joudeh ο μουσουλμάνος που κρατά τα κλειδιά της Εκκλησίας του Παναγίου Τάφου | dailysabath.com

Όπως πιθανότατα γνωρίζετε, την 25/3/2020 η εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ έκλεισε λόγω του κορονoϊού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τελευταία φορά που συνέβη αυτό, ήταν το 1349 κατά τη διάρκεια του μαύρου θανάτου, στην πανδημία πανώλης.Αλλά, αυτό που είναι, επίσης, άξιο προσοχής σε αυτή την ιστορία, είναι το ποιος κρατάει – κυριολεκτικά- τα κλειδιά του ιερότερου χριστιανικού τόπου.


Η εκκλησία του Παναγίου Τάφου, βρίσκεται στη χριστιανική συνοικία της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ. Μέσα στο σύμπλεγμα του λέγεται ότι περιέχει τις δύο πιο ιερές τοποθεσίες του Χριστιανισμού: πρόκειται για τον τόπο όπου λέγεται ότι ο Ιησούς σταυρώθηκε και για τον άδειο τάφο, όπου λέγεται ότι θάφτηκε και στη συνέχεια αναστήθηκε. Η Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ φιλοξενεί σήμερα χώρους που είναι ιεροί και στις τρεις κύριες Αβρααμικές θρησκείες: Τον Ιουδαϊσμό και τους μεταγενέστερους αυτού Χριστιανισμό και Μουσουλμανισμό.

Η πόλη, μέχρι τη νεώτερη ιστορία βρισκόταν για αιώνες υπό Αραβική και Οθωμανική κατοχή, ξεκινώντας από τον Saladin το μουσουλμάνο κατακτητή που κατέλαβε την ιερή πόλη από τους Σταυροφόρους το 1187. Σήμερα η πόλη βρίσκεται υπό κατοχή από το Ισραήλ το οποίο κατέλαβε την ανατολική Ιερουσαλήμ από την Ιορδανία μετά τη νίκη του στον πόλεμο των 6 ημερών το 1967. Τα τελευταία χρόνια έχει ανακηρύξει την πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ κάτι που δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους που ελπίζουν ότι κάποτε θα έχουν.

Ναός της ΑναστάσιοςΕκκλησία Παναγίου Τάφου. Φώτο: Flickr/Jorge Láscar

Ο ιερός τόπος, υπάρχει με διάφορες μορφές από τον 4ο αιώνα μέχρι τις ημέρες μας. Εκτός από λατρευτικό χώρο αποτελεί και μήλο της έριδος μεταξύ των ελληνορθόδοξων, αρμενικών και ρωμαιοκαθολικών χριστιανικών δογμάτων που ανταγωνίζονται για τον έλεγχό του

Οι θρησκευτικές συγκρούσεις υπήρξαν επαναλαμβανόμενο χαρακτηριστικό μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του. Οι διαφορές συνεχίζονται ακόμα και στην εποχή μας. Το 2002, ένας κόπτης μοναχός μετακόμισε την καρέκλα του από το συμφωνημένο σημείο του στη σκιά. Αυτό ερμηνεύτηκε ως μια εχθρική κίνηση από τους αιθιοπικούς χριστιανούς και έντεκα άτομα κατέληξαν στο νοσοκομείο από τις ταραχές που ακολούθησαν. Σε ένα άλλο περιστατικό το 2004, κατά τη διάρκεια των Ορθοδόξων εορτασμών της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, μια πόρτα στο φραγκισκανικό παρεκκλήσι έμεινε ανοικτή. Αυτό θεωρήθηκε ως σημείο έλλειψης σεβασμού από τους Ορθόδοξους και ξέσπασε μια σύρραξη σώμα με σώμα.

Παραδόξως, η περιπετειώδης συνύπαρξη αυτών των ανταγωνιστικών χριστιανικών ομάδων, βασίζεται σε κανόνες που έθεσαν οι Οθωμανοί αιώνες πριν και πλέον αποτελεί το status quo της αναγκαστικής συνύπαρξης και της κοινής του χρήσης.

Επομένως το κλείδωμα της εκκλησίας και το ποιος κρατάει τα κλειδιά είναι ένα κάτι πολύ σημαντικό. Και αυτό είναι το συναρπαστικό μέρος: Ένας μουσουλμάνος ο Joudeh είναι ο κλειδοκράτορας στην εκκλησία του Παναγίου Τάφου, στον ιερότερο Χριστιανικό λατρευτικό τόπο. Όπως εξιστορεί ο 55χρονος Joudeh, πριν από αιώνες, η φύλαξη του επιβλητικού σιδερένιου κλειδιού της εκκλησίας του Παναγίου Τάφου, ανατέθηκε στην οικογένειά του, μια από τις πιο εξέχουσες οικογένειες της Ιερουσαλήμ. Ο ίδιος χρονολογεί τη ρύθμιση πίσω στην εποχή του Saladin του μουσουλμανικού κατακτητή που κατέλαβε την ιερή πόλη από τους Σταυροφόρους το 1187 και το θεωρεί μεγάλη τιμή για έναν μουσουλμάνο να κρατά το κλειδί στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου, τη σημαντικότερη Χριστιανική εκκλησία.

Σε μια άλλη, μάλιστα, από τις παλαιότερες μουσουλμανικές οικογένειες της πόλης, στους Nusseibehs, ανατέθηκε το άνοιγμα και το κλείδωμα των θυρών της εκκλησίας καθήκον που επιτελούν μέχρι σήμερα. Και πρόκειται για κάτι που απαιτεί σταθερά χέρια, καθώς  το κλειδί έχει μήκος 30 cm και ζυγίζει 250 γραμμάρια.

Η παράδοση αυτή συνεχίζεται και βρίσκεται σε ισχύ και σήμερα με την ελπίδα να αποφεύγονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στα αντίπαλα χριστιανικά δόγματα για τον έλεγχο της εκκλησίας.

Οι ιστορικοί διαφωνούν ως προς τις ρίζες της ρύθμισης. Κάποιοι ερευνητές λένε ότι ο Σαλαντίν πιθανότατα έδωσε την κηδεμονία στις δύο οικογένειες για να επιβεβαιώσει τη μουσουλμανική κυριαρχία πάνω στον Χριστιανισμό στην πόλη. Άλλοι, εικάζουν, ότι η ρύθμιση είχε και οικονομικούς λόγους, κυρίως τα έσοδα και οι φόροι που συλλέγονταν στην πόρτα από τους επισκέπτες.

Μολονότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τα παραπάνω για την προοθωμανική περίοδο,  η οικογένεια του Joudeh, έχει στην κατοχή της δεκάδες «Fermans» (Φιρμάνια / βασιλικά διατάγματα) από τους κυβερνήτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 16ο αιώνα, με τα οποία ανέθεταν στην οικογένειά του τα καθήκοντα του βασικού θεματοφύλακα.

Ο κλειδοκράτορας λέει ότι το κλειδί του είναι περίπου 800 ετών Ένα άλλο αντίγραφο που κατέχει έσπασε μετά από αιώνες χρήσης. «Άρχισα να μαθαίνω αυτά τα καθήκοντα όταν ήμουν οκτώ χρονών. Πάει από πατέρα σε γιο», εξιστορεί ο Joudeh. «Το κάνω εδώ και 30 χρόνια και πιστεύω ότι η Εκκλησία του Παναγίου Τάφου είναι το δεύτερο σπίτι μου».

Ο χριστιανός επιστήμονας Yisca Harani (Γίσκα Χαράνι) συμπεραίνει ότι το γεγονός πως μουσουλμανικές οικογένειες είναι υπεύθυνες για τη φύλαξη του κλειδιού και το άνοιγμα των θυρών είναι κάτι που  βοηθά κάπως στη διατήρηση της ειρήνης μεταξύ των ανταγωνιστικών Χριστιανικών δογμάτων Η εκκλησία είναι σίγουρα ένα μοντέλο συνύπαρξης», δηλώνει ο Χαράνι.

Υ.Γ. Ειδικά στις μέρες μας, δεν ακούμε συχνά ιστορίες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με μουσουλμάνους που διατηρούν την ειρήνη μεταξύ αντίπαλων Χριστιανών. Ούτε θα ακούσουμε τους λαλίστατους κατά τα άλλα πολιτικούς να θρησκευτικούς ηγέτες να μας  εξιστορούν τέτοιες ιστορίες και θα πρέπει να αναρωτηθούμε το γιατί.

Πηγές: Reuters και @DavidVidecette (Συγγραφέας, Σύμβουλος Ερευνών, Πρώην ντετέκτιβ αντιτρομοκρατικής της Σκότλαντ Γιαρντ)

Δημοσιεύθηκε 27/04/2021, στο enfo.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.