Το «Άγιο Δισκοπότηρο» των Ναυαγίων

Για αιώνες, το πιο πολύτιμο ναυάγιο του κόσμου, το λεγόμενο και ως «ιερό δισκοπότηρο των ναυαγίων», στο οποίο βυθίστηκε και ένας αμύθητος θησαυρός από χρυσό και κοσμήματα, ήταν το όνειρο κυνηγών θησαυρών και ο θρύλος του μεταφερόταν από γενιά σε γενιά στις διηγήσεις των ναυτικών. Τώρα που βρέθηκε, όμως, η διαμάχη μεταξύ των διεκδικητών του χαμένου θησαυρού εμποδίζει την ανάσυρση του.

Οι επιστήμονες από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole (Massachusetts Woods Hole) δήλωσαν ότι το Σαν Χοσέ – ο θησαυρός  του οποίου εκτιμάται ότι αξίζει περί τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε σημερινές τιμές – ανακαλύφθηκε από ένα αυτόνομο υποβρύχιο όχημα που ονομάζεται REMUS 6000 στη χερσόνησο Barú της Κολομβίας.

Η ισπανική γαλέρα San José βυθίστηκε στις 8 Ιουνίου 1708  στη ναυμαχία Battle of Barú προσπαθώντας να ξεφύγει από την καταδίωξη βρετανικού στόλου. Με βάση το φορτίο που μετέφερε το αδελφό της πλοίο San Joaquín το οποίο δεν βυθίστηκε, υπολογίζεται ότι μετέφερε μέχρι και 11 εκατομμύρια χρυσά νομίσματα (11 εκατομμύρια νομίσματα χρυσού (4-doubloons / 8escudos) των 27 γραμμαρίων, καθαρότητας 92%).

Action%20off%20Cartagena%2C%20May%2028%2C%201708%20Samuel%20Scott%20%281702%u20131772%29%20Public%20Domain

Το πλοίο, όμως, δεν ήταν φορτωμένο μόνο με το θησαυρό: η γαλέρα των 3 καταρτιών και 64  κανονιών ήταν φορτωμένη και με μεγάλη ποσότητα πυρίτιδας στα αμπάρια της, η οποία αφού ανεφλέγη κατά τη διάρκεια της μάχης, την έστειλε στο βυθό. Από το 600 αντρών πλήρωμα της, μόλις 11 επιβίωσαν.

REMUS%20image%2C%20Woods%20Hole%20Oceanographic%20Institution

Όμως, μολονότι ανακαλύφθηκε το 2015 οι ερευνητές μόλις πρόσφατα ανακοίνωσαν το πως ανακάλυψαν διάσημο εύρημα τους. Συνήθως, η ανακοίνωση της εύρεσης ενός ναυαγίου δε παίρνει τόσο πολύ. Αλλά το Σαν Χοσέ δεν είναι συνηθισμένο ναυάγιο: λόγω του εντυπωσιακού θησαυρού που εκτιμάται ότι βυθίστηκε μαζί του έχει ξεσπάσει ένας ξέφρενος ανταγωνισμός μεταξύ αυτών που επιδιώκουν να τον διεκδικήσουν.

Αυτό τον θησαυρό ποιος θα τον πάρει;

Στη δεκαετία του ’80, μια κοινοπραξία με την ονομασία Sea Search Armada (SSA) ισχυρίστηκε ότι είχε εντοπίσει το ναυάγιο, αλλά η Κολομβία αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια στην SSA για την ανάσυρση του Σαν Χοσέ και επί δεκαετίες  απαγορεύει δικαστικά τις διεκδικήσεις της εταιρείας στον θησαυρό, επειδή το ναυάγιο βρίσκεται εντός των υδάτων της Κολομβίας.

Αλλά και η Ισπανία μπορεί επίσης να θέλει το μερίδιό της από το θησαυρό. Εξάλλου, η Σαν Χοσέ ταξίδευε με την ισπανική σημαία όταν βυθίστηκε και παρόλο που το ναυάγιο συνέβη πριν από αιώνες, η ισπανική κυβέρνηση μπορεί να διεκδικήσει το δικαίωμά της στα χαμένα πλούτη.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος του πλούτου του πλοίου προέκυψε από την κατάκτηση της Αμερικής, ο θησαυρός δεν θα έπρεπε βγει εκτός Κολομβίας – ενώ άλλοι λένε ότι και άλλα έθνη εξακολουθούν να δικαιούνται ένα μερίδιο του θησαυρού, βάσει ιστορικών επιχειρημάτων Υποστηρίζουν ότι πολλά ισπανικά φορτία στα τέλη του 17ου αιώνα ανήκαν δικαιωματικά στην Ολλανδία, τη Γαλλία ή την Αγγλία.

Πέρα από τις παραπάνω διεκδικήσεις, τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν την Κολομβία τον περασμένο μήνα να μην εκμεταλλευτεί εμπορικά το ανακαινισμένο ναυάγιο και την πολιτιστική κληρονομιά που αντιπροσωπεύει.

Μέχρι στιγμής, η κολομβιανή κυβέρνηση έχει κρατήσει μυστική την ακριβή τοποθεσία των μνημείων του Σαν Χοσέ – χωρίς να διευκρινίζει αν είναι η ίδια τοποθεσία που υποστήριξε η SSA πριν από δεκαετίες – αλλά δήλωσε ότι το ναυάγιο δεν έχει λεηλατηθεί πράγμα που σημαίνει ότι το πλήρες φορτίο του πλοίου πιθανόν να είναι ανακτήσιμο.

Όσον αφορά τις νέες λεπτομέρειες της ανακάλυψης, ο WHOI, ο οποίος ενεργεί σε συνεργασία με την κολομβιανή κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος άνω των 600 μέτρων (περίπου 2,000 πόδια), στην περιοχή που ξεκίνησε το REMUS 6000 την έρευνα τον Ιούνιο του 2015.

Στις φωτογραφίες, που πάρθηκαν το 2015, αλλά δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, σε απόσταση 9 μέτρα πάνω από το ναυάγιο, φαίνονται τα κανόνια του σκάφους καθώς και λεπτομέρειες όπως τα χαραγμένα δελφίνια που είχαν χαραχθεί στα χάλκινα κανόνια, άπειρες κούπες διάσπαρτες στο βυθό, καθώς και κεραμικά και άλλα αντικείμενα.

REMUS%20image%2C%20Woods%20Hole%20Oceanographic%20Institution

Δεν υπάρχει ακόμη καμία επίσημη ανακοίνωση για το πότε ή πώς θα ανακτηθούν αυτά τα αντικείμενα – για να μην αναφέρουμε τα άλλα σημαντικά πλούτη του Σαν Χοσέ, τα οποία δεν έχουν ακόμη αναλυθεί. Αλλά με όλους τους μνηστήρες για την πατρότητα του φορτίου της γαλέρας, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο θησαυρός θα συνεχίσει να βρίσκεται στο βυθό για πολλά χρόνια ακόμη.

Πηγή: ScienceAlert.com | https://www.sciencealert.com/how-scientists-found-the-holy-grail-of-shipwrecks-and-up-to-17-billion-in-treasure-san-jose-spanish-galleon-colombia
Συμπληρωματικές πληροφορίες: Wikipedia | https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_galleon_San_Jos%C3%A9
Βίντεο: Instituto Colombiano de Antropologia e Historia | https://www.youtube.com/user/ICANHCO/
Φωτογραφίες: (REMUS image, Woods Hole Oceanographic Institution) | http://www.whoi.edu/news-release/new-details-on-discovery-of-the-san-jose-shipwreck

Αναδημοσίευση από το enfo.gr.

Link στην αρχική δημοσίευση: https://enfo.gr/ar8092

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.