5+ αιώνες εξαγωγών ευρωπαϊκού πολιτισμού


5 από τις χειρότερες θηριωδίες που πραγματοποίησε η Βρετανική Αυτοκρατορία
του Samuel Osborne@SamuelOsborne93 (The Independent )

“Ο Βρετανικός λαός πάσχει από ιστορική αμνησία… Δεν υπάρχει πραγματική συνειδητοποίηση για τις φρικαλεότητες, για το γεγονός ότι η Βρετανία χρηματοδότησε τη Βιομηχανική Επανάσταση και την ευημερία της από τις λεηλασίες της αυτοκρατορίας και για το γεγονός ότι η Βρετανία ήρθε σε μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου τον 18ο αιώνα και μετά από δύο αιώνες λεηλασίας, τη μετέτρεψε σε μία από τους φτωχότερες. ”
– Dr. Shashi Tharoor Ινδός βουλευτής, συγγραφέας πρώην αξιωματούχος του ΟΗΕ. (The Independent )

Σε μια δημοσκόπηση του YouGov διαπιστώθηκε ότι το βρετανικό κοινό είναι γενικά περήφανο για τη Βρετανική Αυτοκρατορία και το αποικιακό του παρελθόν της: Συγκεκριμένα το 44% ήταν περήφανο για την ιστορία της αποικιοκρατίας της Βρετανίας, ενώ μόλις το 21% εξέφρασε τη λύπη του για αυτό που συνέβη.

Στο απόγειό της το 1922, η βρετανική αυτοκρατορία κατείχε το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού και το 1/4 της συνολικής έκτασης του κόσμου! Οι υποστηρικτές της αυτοκρατορίας λένε ότι έφερε διάφορες οικονομικές εξελίξεις σε μέρη του κόσμου που είχε υπό τον έλεγχό της.  Οι επικριτές υπενθυμίζουν, όμως, τις σφαγές, τους λιμούς και τη χρήση στρατοπέδων συγκέντρωσης από τη Βρετανική Αυτοκρατορία:

1. Στρατόπεδα συγκέντρωσης των Boer
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου πολέμου Boer (1899-1902) με σκοπό τον έλεγχο των διαμαντιών και του χρυσού που είχε βρεθεί στη Νότια Αφρική, οι Βρετανοί συνέλαβαν περίπου το ένα έκτο του πληθυσμού Boer – κυρίως γυναίκες και παιδιά – και τους έκλεισαν σε στρατόπεδα, συνωστισμένους στο έλεος των ασθενειών και με λίγη τροφή. Από τους 107.000 ανθρώπους που κρατήθηκαν σε στρατόπεδα, 27.927 Boers πέθαναν, μαζί με έναν άγνωστο αριθμό άλλων Αφρικανών.

2. Σφαγή στο Amritsar
Όταν ειρηνικοί διαδηλωτές αψήφησαν μια κυβερνητική εντολή και διαδήλωσαν κατά της βρετανικής αποικιακής κυριαρχίας στο Amritsar της Ινδίας, στις 13 Απριλίου 1919 μπλοκαρίστηκαν μέσα στους τοίχους των κήπων Jallianwala από Νεπαλέζους στρατιώτες Gurkha υπό τις διαταγές του Ταξιαρχού Reginald Dyer Οι στρατιώτες τους πυροβολούσαν μέχρι να εξαντληθούν τα πυρομαχικά, σκοτώνοντας 379 έως 1.000 διαδηλωτές και τραυματίζοντας άλλους 1.100 μέσα σε 10 λεπτά. Ο Dyer ανακηρύχθηκε ήρωας από το βρετανικό λαό, ο οποίος, μάλιστα, συγκέντρωσε 26.000 £ (σε σημερινά χρήματα πάνω από ένα εκατομμύριο) για τον ευχαριστήσουν.

3. Διαχωρισμός της Ινδίας
Το 1947, ο Cyril Radcliffe ανέλαβε να σχεδιάσει τα σύνορα μεταξύ της Ινδίας και της νεοσύστατης πολιτείας του Πακιστάν κατά τη διάρκεια ενός γεύματος!
Ο Cyril Radcliffe χώρισε βιαστικά την υποήπειρο σε θρησκευτικές γραμμές (οι Ινδουιστές στο Πακιστάν και οι Μουσουλμάνοι στην Ινδία), με αποτέλεσμα να ξεριζωθούν πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους λόγω των βίαιων θρησκευτικών συγκρούσεων που ακολούθησαν. Ορισμένες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

4. Εξέγερση των Mau Mau
Χιλιάδες ηλικιωμένοι Κενυάτες σήμερα, καταγγέλλουν ότι οι βρετανικές αποικιακές δυνάμεις τους κακοποίησαν, βίασαν και βασάνισαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Mau Mau (1951-1960), και διεκδικούν αποζημιώσεις ύψους 200 εκατομμυρίων λιρών από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Μολονότι η κυβέρνηση του ΗΒ αρνείται την ευθύνη της αποικιακής κυβέρνησης, το 2013 προσέφερε στον κάθε ένα από τους περίπου 5000 ηλικιωμένους επιζώντες το ποσό των 3.800 λιρών ως αποζημίωση. Οι επιζώντες κατέθεσαν νέα προσφυγή το 2016.
Περίπου ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι μέλη της φυλής Kikuyu συνελήφθησαν και κλείστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, που χαρακτηρίστηκαν ως «gulags της Βρετανίας στα οποία ισχυρίζονται ότι βασανίστηκαν συστηματικά και υπέστησαν σοβαρή σεξουαλική επίθεση. Οι νεκροί ανέρχονται σε πολλές δεκάδες χιλιάδες.

5. Λιμοί στην Ινδία
Μεταξύ 12 και 29 εκατομμυρίων Ινδών πέθαναν από την πείνα όσο αυτή ήταν υπό τον έλεγχο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, καθώς εκατομμύρια τόνοι σιταριού εξαγόταν στη Βρετανία καθώς οι λιμοί μαινόταν στην Ινδία.
Μόνο το 1943, έως και τέσσερα εκατομμύρια Βεγγάνοι λιμοκτονούσαν ενώ ο Ουίνστον Τσόρτσιλ έστελνε φαγητό σε βρετανούς στρατιώτες και στην Ευρώπη.
Μιλώντας για την πείνα της Βεγγάλης το 1943, ο Τσώρτσιλ είπε: “Μισώ τους Ινδούς. Είναι ένας άγριος λαός με μια ζωώδη θρησκεία. Ο λιμός ήταν δικό τους λάθος επειδή αναπαράγονται σαν κουνέλια.» Πηγή: SSRN (Download pdf)
Πηγή: The Independent

Ειδικά για τον Ουίστον Τσώρτσιλ από τις αρχές του αιώνα μέχρι και μετά τον Β’ ΠΠ είναι καλά καταγεγραμμένοι ακόμα και σε αγγλικά mainstream ΜΜΕ (BBC) οι θάνατοι και τα δεινά που προκάλεσε. Κάποιοι, μάλιστα, συγκρίνουν τα πεπραγμένα του με αυτά των χειρότερων και πιο γενοκτόνων δικτατόρων (Dr Shashi Tharoor, The Independent ). Γνωστός είναι, επίσης, ο ρατσισμός του τόσο απέναντι στις “κατώτερες” ή “απολίτιστες” φυλές όσο και απέναντι σε εβραίους, άραβες και μουσουλμάνους. Και φυσικά, στην Ελλάδα, γνωρίσαμε τον αιματηρό ρόλο του στην Αθήνα το 1944, υποστηρίζοντας τους συνεργάτες των ναζί, μετά την αποχώρηση των Γερμανών (The Guardian ).

Βελγικό Κονγκό: Η ιστορία πίσω από την ιστορική φωτογραφία

Σε αυτή την ιστορική φωτογραφία, ο αυτόχθονας Nasla, κοιτάει το πόδι και και το χέρι της 5χρονης κόρης του Bolai στην αποκιοκρατική “Ελεύθερη Πολιτεία του Κονγκό”, 14 Μαΐου 1904. Τα άκρα αυτά, ήταν ό,τι απέμεινε από την οικογένειά του.

Antislavery%20International%20and%20Panos%20Pictures.%20Photo%20taken%20by%20Alice%20Seeley%20Harris%2C%201904

Antislavery International and Panos Pictures. Photo taken by Alice Seeley Harris, 1904
Η  “Ελεύθερη Πολιτεία του Κονγκό” ήταν η ιδιωτική αποικία του Βασιλιά Λεοπόλδου ΙΙ του Βελγίου που λεηλάτησε την περιοχή για το ελεφαντόδοντο, το καουτσούκ και τα ορυκτά του, από το 1885 έως το 1908.
Οι αυτόχθονες υποχρεώθηκαν να δουλεύουν για την ABIR (Anglo-Belgian India Rubber Company) υπό την απειλή παραστρατιωτικών μισθοφόρων από όλο των κόσμο. Πολλοί αυτόχθονες εργάτες απήχθησαν από τα χωριά τους όταν ήταν ακόμα παιδιά. Όταν η περιοχή Wala δέχθηκε επιδρομή από τους παραστρατιωτικούς, η οικογένεια του Nasla (γυναίκα, 10χρονος γιος και 5χρονη κόρη) ήταν ανάμεσα σε αυτούς που σφαγιάστηκαν. Οι μισθοφόροι τους έκοψαν σε κομμάτια και τους έφαγαν. Ο Nsala πήρει ό, τι απέμεινε από την κόρη του και το πήγε στους ιεραπόστολους. Ήθελε να δείξει αποδείξεις στους λευκούς τι συνέβει. Εκεί βρήκε την Άλις.

Η Αλίκη Σελέι Χάρις είχε φτάσει στο Κονγκό το 1898 με τον σύζυγό της ως ιεραπόστολοι. Και οι δύο είχαν σοκαριστεί από αυτά που είδαν ότι συνέβαιναν εκεί. Ξεκίνησε, λοιπόν, μια εκστρατεία ενάντια σε αυτό που συνέβαινε και ξεκίνησε αγώνα για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ντόπιων. Το πιο ισχυρό όπλο της, ήταν η κάμερά της. Η Άλις πήρε τη φωτογραφία του Nsala. Η ιεραποστολή της τράβηξε, επίσης, πολλές άλλες φωτογραφίες που δείχνουν τις φρικαλεότητες του Κονγκό. Στην πραγματικότητα, μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες που γνωρίζουμε σήμερα, προέρχονται από αυτή τη μία και μοναδική φωτογραφική μηχανή της ιεραποστολής της Αλις και του συζύγου της Όταν η αποικιοκρατική ABIR ανακάλυψε την δράση της Αλις, έστειλε την πολιτοφυλακή της και προσπάθησε να εκφοβίσει τους ιεραπόστολους, πυροβολώντας με τα τουφέκια τους, αλλά δεν τα κατάφερε. Η Άλις κατάφερε να διοχετεύσει τις φωτογραφίες στο εξωτερικό και τις δημοσίευσε. Στη συνέχεια ιεραπόστολοι από το Κονγκό, το 1904 ξεκίνησαν καμπάνια ενημέρωσης (Congo Reform Association) των Βρετανών και συγκέντρωσαν φωτογραφικό υλικό από την Άλις και άλλες πηγές, σχετικά με τις φρικαλεότητες των αποικιοκρατών και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνταν. Το 1905 η Άλις Σέλι Χάρις και ο σύζυγός της Τζον επέστρεψαν από την αποστολή του Κονγκό Μπαλόρο, και άρχισαν να διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην καμπάνια. Οι Harrises δημιούργησαν την ιστορική ‘Congo Atrocity Lantern Lecture’ (δημόσιες διαλέξεις με χρήση μηχανής προβολής των φωτογραφιών της Άλις και του W.D Amstrong) που προβλήθηκαν σε Βρετανία και Αμερική.

Congo%20Atrocity%20Lantern%20Lecture%2C%201904-1905%20%28AntiSlavery%20International%29

Congo Atrocity Lantern Lecture, 1904-1905 (AntiSlavery International)
Ο λόγος που σε πολλές φωτογραφίες εμφανίζονται ακόμα και παιδιά αυτόχθονων χωρίς χέρια και πόδια :

Καθώς η ζήτηση στην Ευρώπη για τα προϊόντα από την αποικία του Κογκό αυξανόταν, ο ιδιωτικός στρατός του King Leopold II – η Force Publique – χρησιμοποίησε φρικιαστικά μέσα για να εξαναγκάσει τον πληθυσμό σε όλο και αυξανόμενη παραγωγή. Σε αυτά τα μέσα εξαναγκασμού συμπεριλαμβάνονταν οι δολοφονίες, οι συστηματικοί ακρωτηριασμοί, οι βιασμοί, το κάψιμο χωριών, η πείνα και η αρπαγή ομήρων για αυτούς που αποτύγχαναν “να πιάσουν τους στόχους”.

Η Congo Atrocity Lantern Lecture διασώζεται έως σήμερα και μπορείτε να τη δείτε στο πρότζεκτ του Πανεπιστημίου του Nottigham εδώ: antislavery.nottingham.ac.ukεδώ Σε κάθε φωτογραφία, υπάρχει από κάτω το κείμενο της διάλεξης με την περιγραφή όπως αναφερόταν τότε στις διαλέξεις.Πηγές περιλήψεων:  (Prof Tanja Bueltmann @cliodiasporaFake History Hunter @fakehistoryhunt )

Παρά τις προσπάθειες των ιεραποστολών στην Ευρώπη, μετά τον βασιλιά Λεοπόλδο ΙΙ το Κονγκό στη συνέχεια εξακολουθούσε να είναι Βελγική αποικία μέχρι την ανεξαρτησία του το 1960. Υπολογίζεται ότι μόνο κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λεοπόδλου ΙΙ, μέχρι το 1909, ο πληθυσμός του Κονγκό μειώθηκε στο μισό, ενώ μέχρι το 1924, είχε μειωθεί κατά 10 εκατομμύρια Μέχρι το 2020 στο Βέλγιο υπήρχαν πάνω από 10 αγάλματα προς τιμήν του βασιλιά Λεοπόλδου ΙΙ τα περισσότερα από τα οποία βανδαλίστηκαν τον Ιούνιο του 2020 από διαδηλωτές κατά του ρατσισμού με αφορμή την δολοφονία του αμερικανού Τζορτζ Φλοιντ από αστυνομικούς στις ΗΠΑ.

https://www.youtube.com/embed/V9T5NQFyOls
Χαρακτηριστικό του πως αντιμετώπιζαν οι Ευρωπαίοι τους ανθρώπους από τις αποικίες είναι η ύπαρξη ανθρωπίνων ζωολογικών κήπων (Human Zoos ) μέχρι πολύ πρόσφατα. Ο τελευταίος Human Zoo λειτούργησε στις Βρυξέλλες στα πλαίσια της  World Fair το 1958.

Ανακαλύπτοντας τη βαρβαρότητα

Καταρχάς ας, ξεκαθαρίσουμε ότι δεν ανακαλύπτεις ένα μέρος (Αμερική) όπου ήδη το έχουν ανακαλύψει και κατοικούν άλλοι άνθρωποι πολύ πριν από σένα και έχουν αναπτύξει πολιτισμό, κοινωνίες, καλλιέργεια και κτηνοτροφία. Και, αν θέλουμε να είμαστε κυριολεκτικοί, η Ευρώπη και ο κόσμος όλος, έχει ανακαλυφθεί από τους αφρικανούς πριν 270.000 χρόνια.

https://www.youtube.com/embed/aCynyt9z8CQ
Με την πάροδο του χρόνου, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν (no pun intended) τις δυσάρεστες ιστορικές λεπτομέρειες των ταξιδιών του Χριστόφορου Κολόμβου στην Αμερική στα τέλη του 15ου και του 16ου αιώνα. Οι δολοφονίες, η υποδούλωση και η κακομεταχείριση των ιθαγενών λαών των νησιών της Καραϊβικής, από τον Κολόμβο και τα πληρώματά του προκαλεί σοκ και ακόμη και δυσπιστία, ακόμα και μετά από 500 χρόνια.
Τον Μάιο του 2018, οι αναγνώστες του snoopes.com (ιστοσελίδα που ασχολείται με την κατάρριψη fake news πολύ πριν γίνει της μόδας) ρώτησαν για την αλήθεια ενός αποσπάσματος που ισχυριζόταν ότι ο Columbus είχε εμπλακεί στην αρπαγή και προσφορά γυναικών ακόμη και παιδιών ως σεξουαλικών σκλάβων. Το Snoopes επιβεβαίωσε το απόσπασμα: Ο Κολόμβος όντως πρόσφερε αυτόχθονες ως σκλάβες του σεξ στους άντρες του
Εκτός από το ότι έβαλε τους ντόπιους να δουλεύουν ως σκλάβοι στα ορυχεία χρυσού, ο Κολόμβος πουλούσε επίσης σκλάβους/ες του σεξ στους άντρες του – κάποια από αυτά παιδιά ακόμα και 9 ετών. Το 1500, ο Κολόμβος έγραψε:
«100 castellanoes [νομίσματα] δίνονται τόσο εύκολα για μια γυναίκα όσο και για ένα αγρόκτημα, και είναι πολύ σύνηθες και υπάρχουν πολλοί έμποροι που αναζητούν κορίτσια. Αυτά από εννέα έως δέκα έχουν τώρα ζήτηση. «

Το απόσπασμα που αποδίδεται στον Columbus είναι ακριβές και προήλθε από μια επιστολή που έγραψε το 1500 στην Doña Juana de la Torre, νοσοκόμα στο βασιλικό δικαστήριο της βασίλισσας Isabella και αδελφή ενός από τα κορυφαία μέλη του πληρώματος του Columbus στο δεύτερο ταξίδι του στην Αμερική.

Μετά την επιστροφή του από το τρίτο ταξίδι, ο Κολόμβος καθαιρέθηκε από κυβερνήτης των αμερικανικών εδαφών, αφού αποκαλύφθηκαν οι αναφορές για τη φρικτή κακοδιοίκηση και βάναυση μεταχείριση των ιθαγενών. Φυλακίστηκε για λίγο και μετά έλαβε συγχώρεση από τον βασιλιά Ferdinand της Αραγονίας που – μαζί με την Isabella της Καστίλης – ήταν ένας από τους «Καθολικούς μονάρχες» της σύγχρονης Ισπανίας.
Το απόσπασμα υπογραμμίζει την άποψη του Κολόμβου για τους αυτόχθονες Αμερικανούς ως εμπορεύματα. Συγκρίνει την αγοραία αξία μιας γυναικείας σεξουαλικής σκλάβης με εκείνη ενός αγροκτήματος, και σημειώνει ότι οι έμποροι σκλάβων του «τέλους» («αγορά») ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να αγοράσουν κορίτσια εννέα ή δέκα ετών.
Η σεξουαλική δουλεία και η καταναγκαστική εργασία ήταν μεταξύ των πολλών βιαιοτήτων που προκάλεσε ο Κολόμβος και τα πληρώματά του στους γηγενείς λαούς (Τάινο) στο νησί Hispaniola (τώρα η τοποθεσία της Αϊτής και της Δομινικανής Δημοκρατίας).
Ένα από τα μέλη του πληρώματος του Columbus, ο Bartolemé de las Casas απογοητεύτηκε τόσο πολύ από τις φρικαλεότητες των ευρωπαίων κατακτητών που αποφάσισε να τα βάλει με τον Columbus και την αποστολή του. Αργότερα, έγινε Δομινικανός μοναχός, αφιερώνοντας τη ζωή του στην καταγραφή και καταγγελία των βιαιοτήτων που διαπράχθηκαν από τον Κολόμβο και τους άντρες του. Το 1542, ο de las Casas έγραψε ένα διάσημο βιβλίο για εκείνη την εποχή, έναν σύντομο απολογισμό της καταστροφής των Ινδιών («Brevísima Relación de la Destrucción de las Indias».)

%u039F%u03B9%20%u03C6%u03C1%u03B9%u03BA%u03B1%u03BB%u03B5%u03CC%u03C4%u03B7%u03C4%u03B5%u03C2%20%u03C4%u03C9%u03BD%20%u0399%u03C3%u03C0%u03B1%u03BD%u03CE%u03BD%20%u03CC%u03C0%u03C9%u03C2%20%u03C0%u03B5%u03C1%u03B9%u03B3%u03C1%u03AC%u03C6%u03BF%u03BD%u03C4%u03B1%u03B9%20%u03B1%u03C0%u03CC%20%u03C4%u03BF%u03BD%20Bartoleme%20de%20las%20Casas.%20typ.%20Gvilielmi%20VValteri%20Printer%3A%20Walter%2C%20Wilhelm%20Heidelberg%201664.%20E%u03BA%u03C4%u03AF%u03B8%u03B5%u03C4%u03B1%u03B9%20%u03C4%u03B7%u03BD%20Peace%20Library%20%u03C4%u03B7%u03C2%20%u03A7%u03AC%u03B3%u03B7%u03C2%20%28%u039F%u03BB%u03BB%u03B1%u03BD%u03B4%u03AF%u03B1%29

Οι φρικαλεότητες των Ισπανών όπως περιγράφονται από τον Bartoleme de las Casas. typ. Gvilielmi VValteri Printer: Walter, Wilhelm Heidelberg 1664. Eκτίθεται την Peace Library της Χάγης (Ολλανδία)
Πηγή: Wikipedia

Κατά την επιστροφή του το 1493 στην Ευρώπη από το πρώτο ταξίδι, ο Κολόμβος έγραψε ένα διάσημο γράμμα στον Φερδινάνδ και την Ισαμπέλλα, περιγράφοντας την αφέλεια του λαού Ταΐνο, και προσέφερε στους προστάτες του «σκλάβους όσα θα διατάξουν» για αποστολή, «σε αντάλλαγμα για τα πλοία και τους πόρους που απαιτούνται για ένα δεύτερο ταξίδι:
“Δεν έχουν σίδηρο ή χάλυβα, ούτε όπλα. ούτε τους ταιριάζουν αυτά. όχι επειδή δεν είναι καλοσχηματισμένοι άνθρωποι, αλλά επειδή είναι πολύ δειλοί … έτσι είναι, αθεράπευτα διστακτικοί… Είναι άτεχνοι και γενναιόδωροι με αυτό που έχουν, σε βαθμό που κανείς δεν θα πίστευε, αν δεν το είχε δει. Από οτιδήποτε έχουν, αν τους ζητηθεί, ποτέ δεν λένε όχι, αλλά μάλιστα προσκαλούν το άτομο να το αποδεχτεί, και να δείχνουν τόση στοργή σαν να έδιναν τις καρδιές του… Υψηλότατοι μπορώ να σας δώσω όσο χρυσό χρειάζεστει, με πολύ λίγη βοήθεια που θα μου δώσετε. Και μπαχαρικά και βαμβάκι, όσο διατάξετε και μαστίχα… και ξύλο αλόης όσα θα διατάξετε θα σας αποσταλούν. και σκλάβους όσους διατάξετε θα σας αποσταλούν.”
Ως αποτέλεσμα των υποσχέσεων του Κολόμβου, στη δεύτερη αποστολή του δόθηκαν δεκαεπτά πλοία και χιλιάδες άνδρες. Ο στόχος ήταν σαφής: σκλάβοι και χρυσός. Πήγαν από νησί σε νησί στην Καραϊβική, παίρνοντας Ινδιάνους ως αιχμάλωτους.
Αυτό που ακολούθησε ήταν οι περίφημες επιδρομές σκλάβων του 1495, κατά τη διάρκεια του δεύτερου ταξιδιού. Όπως περιέγραψε ο ιστορικός Χάουαρντ Ζιν στο A People’s History των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Κολόμβος δεν μπόρεσε να βρει τόσο χρυσό στα κατακτημένα νησιά της Καραϊβικής όσο είχε ελπίζει και έτσι επέλεξε να συγκεντρώσει μεγαλύτερο αριθμό γηγενών σκλάβων για εξαγωγή στην Ευρώπη αντ ‘αυτού.
Πηγές: Snoopes και The Guardian

Και εάν δεν πειστήκατε ακόμα, ορίστε 9 λόγοι για τους οποίους ο Κρίστοφερ Κολόμβος ήταν  δολοφόνος, τύραννος και απόβρασμα [The Vox].

Και ο Χριστόφορος Κολόμβος δεν ήταν ο μόνος κατακτητής. Ακολούθησαν και άλλοι, όπως, ο Κορτεζ το 1519 που εξολόθρευσαν τους Αζτέκους στο σημερινό Μεξικό. Η Ισπανική και μετέπειτα ευρωπαϊκή “ανακάλυψη” της Αμερικής, Νότιας και Βόρειας αποτελεί μια γενοκτονία που συνεχίστηκε για αιώνες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν οι Ευρωπαίοι έφτασαν στην Αμερική, προκάλεσαν τόσους θανάτους και πανδημίες (οι αυτόχθονες δεν είχαν αναπτύξει αντισώματα στις ευρωπαϊκές ασθένειες) που άλλαξε το παγκόσμιο κλίμα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη (2019, UCL).Οι Ευρωπαίοι άποικοι εξολόθρευσαν 56 εκατομμύρια αυτόχθονες σε διάστημα περίπου 100 χρόνων στη Νότια, Κεντρική και Βόρεια Αμερική. Αυτό με τη σειρά του προκάλεσε την εγκατάλειψη και την αναδάσωση μεγάλων αγροτικών εκτάσεων. Η αύξηση των δέντρων και της βλάστησης σε μια περιοχή του μεγέθους της Γαλλίας είχε ως αποτέλεσμα μια τεράστια μείωση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα επίπεδα του άνθρακα άλλαξαν σε τόσο βαθμό που δρόσισαν τη Γη έως το 1610.
Πηγή: CNN 07/04/2021,

Πηγή: enfo.gr

Link στην αρχική δημοσίευση: https://enfo.gr/ar9055

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.