Το Χθες, το Σήμερα και το Αύριο στην Παγκόσμια Σκακιέρα – Ανάρτηση 27η

Αφγανοί μετανάστες: Η νέα μεγάλη απειλή για την Τουρκία

Γράφει ο Ιωάννης Σπ. Λαζαράκος

Email: jlazarakosdim@yahoo.gr

Αυτό είναι η Ελλάς
Αγλαόκαρπο δέντρο Ζωής.
Η Ελλάδα Ελλήνων πνοής
καρπούς στον καθένα χαρίζει
Έλληνες ξένους δεν ξεχωρίζει.
Ελλάδα η Αγιοτόκος
Την ευλογεί η Θεοτόκος.
Θεριά Αυτή δεν λογαριάζει
ο Πύθωνας δεν την τρομάζει.
Είναι Θεού επιλεγμένη,
να δίνει το φως στην Οικουμένη. 6
Έχει ο καιρός γυρίσματα. Η Τουρκία αιχμάλωτη της
γεωπολιτικής της
Ερευνώντας τα πρωτοσέλιδα του έντυπου Τύπου, την Κυριακή 1
Αυγούστου, διαπιστώσαμε πως ελάχιστες εφημερίδες αναφερόντουσαν
στα Ελληνοτουρκικά. Οι περισσότερες έκαναν αναφορά στον
παρατεταμένο καύσωνα, στα εμβόλια, σε οικονομικά θέματα, στις
κοκορομαχίες, Τσίπρα – Μητσοτάκη, στους Ολυμπιακούς, στον
τουρισμο κ.λ.π. Αλγεινή όμως εντύπωση προκάλεσε και η καθόλου
αναφορά, όπως θα έπρεπε, στη μεγάλη πυρκαγιά στη Ζήρια. 1
Ένα νέο δυνητικό κύμα Αφγανών προσφύγων δημιουργεί το μεγάλο
πονοκέφαλο σήμερα στην Τουρκία. Η οποία καταποντίζεται πλέον μέσα
στις δικές της πολιτικές. Αυτές της εργαλειοποίησης των μεταναστών για
να απειλεί και να εκβιάζει Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κύβος όμως
ερίφθει το Φεβρουάριο του 2020 που απέτυχε ολοσχερώς η Τουρκία να
μπάσει λαθραία στη χώρα μας δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και
παράνομους μετανάστες.
Σήμερα η Τουρκία απειλείται από τις ίδιες τις πολιτικές της. Αφού μια
νέα έξαρση τοπικισμού που ήδη έχει αρχίσει να προκαλεί σοβαρές
αρνητικές καταστάσεις στο εσωτερικό.
Οι νέες ορδές Αφγανών μεταναστών στην Τουρκία, που σύμφωνα με
δημοσιεύματα, ανησυχεί η Τουρκία πως θα φτάσουν τα 6,5 εκατομμύρια.
Αυτοί οι άνθρωποι έρχονται να προστεθούν στον ήδη πτωχοποιημένο
πληθυσμό της Τουρκίας. Η φτώχεια στο λαό της Τουρκίας. ως γνωστό,
επήλθε από τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Ερντογάν και της κυβέρνησής
του, καθαρά ιμπεριαλιστικά, να αναδείξει την ταλαίπωρη Τουρκία, που
βρίσκεται σε απόλυτη ενεργειακή εξάρτηση, σε μεγάλη περιφερειακή
Δύναμη! Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε προηγούμενη ανάρτησή μας.

Εικόνα 1: Ο εφησυχασμός για τα
Ελληνοτουρκικά καλά κρατεί.

Σήμερα μένουμε στην ανάλυση πως εκατομμύρια Αφγανοί θα
συσσωρευθούν στη γείτονα χώρα, εξ ‘ αιτίας της επικράτησης των
Ταλιμπάν. Αυτοί θα προστεθούν στους ήδη 4 εκατομ. πρόσφυγες και
μετανάστες που ζουν (το 2018) στην Τουρκία, από Μέση Ανατολή και
άλλες ισλαμικές χώρες. Κυρίως από τη Συρία.

Εικόνα 1: Τα τελευταία χρόνια λίγες εφημερίδες ασχολούνται
με τα Ελληνοτουρκιά σε μόνιμη βάση.

Ωστόσο η Ελλάδα έχει θωρακίσει αποτελεσματικά τα σύνορά της τόσο στον Έβρο, όσο και στο Αρχιπέλαγος Αιγαίο και απ’ ότι γνωρίζουμε το ίδιο συμβαίνει και με τη Βουλγαρία. Αξίζει όμως να δούμε μερικά στοιχεία της όλης κατάστασης όπως σήμερα διαμορφώνεται.

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Ειδική έκθεση αριθ. 27/2018: Η Διευκόλυνση για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία2

«Η Διευκόλυνση για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία: χρήσιμη στήριξη, χρειάζονται όμως βελτιώσεις για την καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων.

Σχετικά με την έκθεση:

Η Διευκόλυνση για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία είναι η απάντηση της ΕΕ στην έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για σημαντική πρόσθετη χρηματοδότηση με σκοπό τη στήριξη των προσφύγων στην Τουρκία. Πρόκειται για μηχανισμό συντονισμού και εξορθολογισμού της βοήθειας που προέρχεται από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της. Στο πλαίσιο του ελέγχου μας εξετάστηκε κατά πόσον η Διευκόλυνση παρείχε αποτελεσματική στήριξη στους πρόσφυγες στην Τουρκία. Οι εργασίες μας επικεντρώθηκαν στη διαχείριση της Διευκόλυνσης, καθώς και στα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού σκέλους της. Διαπιστώσαμε ότι, εν μέσω δυσκολιών, η Διευκόλυνση για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία κινητοποίησε γρήγορα 3 δισεκατομμύρια ευρώ με στόχο την ταχεία ανταπόκριση στην προσφυγική κρίση. Ωστόσο, δεν πέτυχε πλήρως τον στόχο της να συντονίσει αποτελεσματικά την απάντηση αυτή. Τα ελεγχθέντα έργα παρείχαν χρήσιμη στήριξη στους πρόσφυγες. Στην πλειονότητά τους πέτυχαν τις εκροές τους, όμως τα μισά από αυτά δεν έχουν ακόμη επιτύχει τα αναμενόμενα επακόλουθά τους. Επιπλέον, εντοπίσαμε περιθώρια για αύξηση της αποτελεσματικότητας των έργων βοήθειας σε μετρητά. Καταλήγουμε συνεπώς στο συμπέρασμα ότι η Διευκόλυνση θα μπορούσε να ήταν αποτελεσματικότερη και να είχε επιτύχει καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων». *α

Άλλα στοιχεία της Έκθεσης

IV. Η Επιτροπή εντόπισε τις ανάγκες προτεραιότητας των προσφύγων βάσει ολοκληρωμένης εκτίμησης αναγκών. Ωστόσο, οι διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των αναγκών προτεραιότητας σε δημοτικές υποδομές και κοινωνικοοικονομική στήριξη είχαν ως αποτέλεσμα να μην καλύπτονται επαρκώς οι τομείς αυτοί.

VI. Μολονότι εντοπίσαμε μερικά θετικά παραδείγματα στον τομέα της υγείας, όπου η Επιτροπή υποστήριζε τη μετάβαση από την ανθρωπιστική βοήθεια σε πιο βιώσιμη αναπτυξιακή βοήθεια, η συμπληρωματικότητα αυτή δεν επιτυγχανόταν συστηματικά.

VII. Διαπιστώσαμε επίσης τα περιθώρια που υπάρχουν για βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ανθρωπιστικών έργων που χρηματοδοτούνται από τη Διευκόλυνση. Πρώτον, κατά την ανασκόπηση των προτάσεων έργων, η Επιτροπή δεν αξιολογούσε με συνέπεια και συνολικά τον εύλογο χαρακτήρα του προϋπολογισμού δαπανών. Δεύτερον, ακόμη και αν συμμορφώνονταν με το νομικό πλαίσιο, οι έμμεσες δαπάνες που καταβάλλονταν στους εταίρους υλοποίησης μεγάλων έργων βοήθειας σε μετρητά ήταν υψηλές και το επίπεδο των προκαταβολών δεν συμβάδιζε με τις πραγματικές ταμειακές εκροές των έργων.

VIII. Η Επιτροπή εφάρμοζε κατάλληλα μέτρα για την παρακολούθηση των ανθρωπιστικών έργων. Ο κύριος περιορισμός ήταν η άρνηση των τουρκικών αρχών να επιτρέψουν την πρόσβαση στα δεδομένα των δικαιούχων για τα δύο έργα βοήθειας σε μετρητά. Στην ουσία, ούτε η Επιτροπή ούτε το ΕΕΣ μπόρεσαν να εντοπίσουν τους δικαιούχους του έργου από την εγγραφή τους έως την πληρωμή.

IX. … Η κοινοποίηση στοιχείων στους πολίτες ήταν περιορισμένη, ενώ τα στοιχεία που κοινοποιούνταν δεν κάλυπταν ολόκληρη τη βοήθεια της ΕΕ προς τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

X. Όλα τα ελεγχθέντα ανθρωπιστικά έργα βοήθησαν τους πρόσφυγες να καλύψουν τις ανάγκες τους, κυρίως μέσω της παροχής βοήθειας σε μετρητά. Τα περισσότερα από τα έργα παρήγαγαν το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος των προβλεπόμενων εκροών τους. Ωστόσο, τα μισά από αυτά δεν έχουν ακόμη επιτύχει τα αναμενόμενα επακόλουθα και τα εννέα από τα δέκα χρειάστηκε να παραταθούν. Το δύσκολο επιχειρησιακό περιβάλλον ήταν ο κύριος παράγοντας που παρεμπόδιζε την έγκαιρη υλοποίηση των έργων που τελούν υπό τη διαχείριση ΔΜΚΟ.

Επίσης: Η Τουρκία και η ΕΕ συνδέονται με συμφωνία σύνδεσης από το 1963. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνώρισε στην Τουρκία το καθεστώς του υποψήφιου μέλους της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 1999 και οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης ξεκίνησαν το 2005. Η Τουρκία είναι μακράν ο μεγαλύτερος δικαιούχος του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ) της ΕΕ, τον οποίο μηχανισμό χρησιμοποιεί η ΕΕ για να προετοιμάζει τις υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες, με πιστώσεις άνω των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2007-2020.

 Λόγω της θέσης της, η Τουρκία είναι και χώρα υποδοχής και διέλευσης για πολλούς πρόσφυγες. Λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, κυρίως λόγω της σύγκρουσης στη Συρία, η Τουρκία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό στον κόσμο: σχεδόν 4 εκατομμύρια άτομα. Περιλαμβάνονται περίπου 3,5 εκατομμύρια Σύριοι, εκ των οποίων το 94% ζουν έξω από καταυλισμούς προσφύγων. Από την αρχή της κρίσης, η Τουρκία προσέφερε σημαντική και συνεχή στήριξη στους πρόσφυγες.

Χάρτης 1

Εικόνα 2: Κατανομή των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο ανά επαρχία στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2018.3

Σοβαρή Ανάλυση της Stratfor

Οι Τούρκοι πολιτικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Οι Τούρκοι πολιτικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα ενός ακόμα βαρύτερου προσφυγικού φορτίου, ενώ άλλοι παίρνουν μέτρα για να υπάρξει διάκριση μεταξύ των προσφύγων που ήδη φιλοξενούνται στην Τουρκία.

Στις 27 Ιουλίου, ο κυβερνήτης της ανατολικής επαρχίας Βαν της Τουρκίας δήλωσε πως η περιοχή θα ενισχύσει τα ανατολικά σύνορα με το Ιράν, την περιοχή από την οποία γίνονται πολλές παράνομες εισροές από Αφγανούς πρόσφυγες σε τουρκικό έδαφος, με έναν μήκους 183 μιλίων συνοριακό τοίχο, προκειμένου να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξουν νέα μεγάλα κύματα προσφύγων προς την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, στα βορειοδυτικά, ο δήμαρχος του Μπολού, μιας κωμόπολης έξω από την Κωνσταντινούπολη, δήλωσε πως θα πιέσει για να αυξηθούν οι χρεώσεις ύδρευσης και αποχέτευσης έως και δέκα φορές για τους ξένους –κίνηση που θεωρείται ευρύτερα πως στοχεύει στους Σύριους πρόσφυγες στην περιοχή, καθώς και για να αποτραπεί μια δυνητική εισροή Αφγανών προσφύγων.

Η Τουρκία ήδη φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, που ξέφυγαν από τους πολέμους σε Συρία και σε Αφγανιστάν. Το status τους είναι ένα ζήτημα που προκαλεί διχασμό: ορισμένοι Τούρκοι θέλουν να τους φιλοξενήσουν για ανθρωπιστικούς και θρησκευτικούς λόγους, ενώ άλλοι διαμαρτύρονται για τη χρήση πόρων, στέγασης και κρατικών δαπανών σε μια χώρα που δυσκολεύεται οικονομικά.

Το κυβερνών κόμμα AKP έχει προσπαθήσει να ενισχύσει τα ανθρωπιστικά διαπιστευτήριά του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό φιλοξενώντας πρόσφυγες. Αλλά οι προσπάθειες αυτές δέχονται αυξανόμενο πολιτικό έλεγχο καθώς η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία είναι αδύναμη, με πολλούς Τούρκους χαμηλού εισοδήματος να βλέπουν τον εαυτόν τους να ανταγωνίζεται τους πρόσφυγες για θέσεις εργασίας και για πόρους.

Το τοπικιστικό αίσθημα στην Τουρκία πιθανόν θα αυξηθεί υπό την διπλή πίεση της προβληματικής οικονομίας και του ενδεχομένου εισροής περισσότερων προσφύγων από εμπόλεμες ζώνες στο Αφγανιστάν και στη Συρία. Ακόμα και το AKP, που παραμένει προσηλωμένο στη φιλοξενία προσφύγων τόσο για ανθρωπιστικούς λόγους όσο και ως ενός χρήσιμου μοχλού πίεσης για να αποκομίσει οικονομικές παραχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πιθανόν να χρησιμοποιήσει όλο και περισσότερο μια τοπικιστική ρητορική προκειμένου να προσπαθήσει να προσελκύσει και πάλι τους εθνικιστές και τους ψηφοφόρους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, εν όψει των εθνικών εκλογών του 2023 στην Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, είναι πιθανό τα επόμενα δυο χρόνια να υπάρξουν νέα κύματα προσφύγων, καθώς η κατάσταση στα πεδία μαχών στο Αφγανιστάν και στη Συρία παραμένει ρευστή και οι ανθρωπιστικές κρίσεις στις χώρες αυτές κάθε άλλο παρά έχουν λυθεί.

Το AKP εμφανίζει κακές επιδόσεις στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και αναζητά να επικαιροποιήσει την πολιτική στρατηγική του εν όψει του επόμενου εκλογικού κύκλου. Το κόμμα από καιρό ενστερνίζεται μια τουρκο-εθνικιστική στάση, αλλά απέφευγε τον ανοιχτό τοπικισμό που μπορεί να αυξήσει τις κοινωνικές εντάσεις με άλλους μουσουλμάνους πρόσφυγες στη χώρα.

Καθώς αρχίζει να επικρατεί περισσότερο το αντιμεταναστευτικό κλίμα, η Τουρκία θα αντιμετωπίσει αυξανόμενες πιέσεις είτε να κάνει διάκριση στους πρόσφυγες ή να τους πιέσει να φύγουν από τη χώρα, κάτι που θα μπορούσε να προσελκύσει επικρίσεις από κράτη κινούνται με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προκαλέσει διαδηλώσεις από πρόσφυγες στην Τουρκία. Αν περάσει τους πρόσφυγες σε γειτονικά κράτη θα επιδεινώσει τις εντάσεις με τα κράτη αυτά.

Αν οι Τούρκοι πολιτικοί εμπλακούν σε μια πιο τοπικιστική ρητορική και πολιτικές, κινδυνεύουν να προκαλέσουν βίαιη αντίδραση από κοινότητες προσφύγων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρείες διαδηλώσεις, ακόμα και ταραχές. Η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να επιχειρήσει επίσης να ξαναστείλει τους πρόσφυγες πίσω στις χώρες προέλευσής τους, όπως η Συρία, όπου κατέχει εδάφη κατά μήκος των συνόρων.

Αυτό όμως θα επιδείνωνε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της Άγκυρας με τη Ρωσία, τη Συρία και το Ιράν, που θεωρούν ότι η Τουρκία προσπαθεί να αποκτήσει μια μόνιμη παρουσία στη Συρία. Η αποστολή προσφύγων πίσω στην Ευρώπη θα απειλήσει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και θα μπορούσε να εμπνεύσει ένα πιο διαδεδομένο αντιτουρκικό αίσθημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αποστολή προσφύγων στο Ιράν θα προκαλέσει μια πιθανή διπλωματική αντιπαράθεση με την Τεχεράνη, η οποία έχει να αντιμετωπίσει τα δικά της οικονομικά προβλήματα.4

H Τουρκία κατηγορούσε την Ελλάδα για τον φράχτη στον Έβρο αλλά…

H Τουρκία κατηγορούσε την Ελλάδα για τον φράχτη στον Έβρο αλλά φτιάχνει παρόμοιο στα σύνορα με Ιράν.

Ο νομάρχης του Βαν, Μεχμέτ Εμίν Μπιλμέζ, δήλωσε ότι θα κατασκευαστεί ένα τείχος μήκους 295 χιλιομέτρων σε ολόκληρο το τουρκο-ιρανικό σύνορο για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των συνόρων.

«Ας ελπίσουμε ότι, το τείχος θα βοηθήσει στην αποτροπή παράνομων διαβάσεων και λαθρεμπορίου και ότι θα εμποδίσει επίσης τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης του ΡΚΚ να διεισδύσουν», δήλωσε ο Μπιλμέζ, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των μεταναστών που έρχονται στην Τουρκία δεν έχει αλλάξει σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά η «κοινωνική ευαισθησία» είναι υψηλότερη φέτος. Πωλούν ηρωίνη για να μπουν στην Τουρκία Σημειώνεται ότι, περίπου 4 εκατομμύρια Αφγανοί έχουν καταφύγει ως πρόσφυγες στο Ιράν. Στο παρελθόν ήταν δύσκολο για αυτούς να διασχίσουν τα τουρκικά σύνορα, αφού η Τουρκία έδινε προτεραιότητα στην ασφάλεια των συνόρων. Όταν η Τουρκία χαλάρωσε τα μέτρα, το Ιράν ενθάρρυνε τους Αφγανούς πρόσφυγες να εισέρχονται στην Τουρκία. 5

Συμπερασματικές προσεγγίσεις του όλου θέματος

Εύστοχος και ουσιαστικός ο τίτλος του βιβλίου, του Χρήστου Η. Χαλαζία «ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜΟΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ». Διαβάζουμε λοιπόν στο βιβλίο και τα εξής μεταξύ των άλλων: «Μέχρι το 1989 η Τουρκία είχε βασικό βάρος στη σκακιέρα της διεθνούς πολιτικής κυρίως λόγω των συνόρων της με την τότε ΕΣΣΔ (Ενωμένες Σοβιετικές Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες). Από τη στιγμή που το ανατολικό μπλοκ κατάρρευσε ο ρόλος της δεν ακυρώνεται, αλλά αναπτύσσεται το παιχνίδι των πετρελαίων-και του φυσικού αερίου- του Καυκάσου και στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας και των Ισλαμογενών και εμπλέκεται σε υποθέσεις όπως στο δρόμο του πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν προς τη Δύση. Η Τουρκία θέλει να γίνει ο μεγάλος αδελφός των γειτόνων της στην κεντρική Ασία και είναι αποφασισμένη να μην εγκαταλείψει τον περιφερειακό ρόλο της…

Ένα ακόμη στοιχείο που βοηθάει στο στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας για τους Αμερικανούς είναι τα Βαλκάνια…».7

Σήμερα η Τουρκία προσφέρεται να παρέχει υπηρεσίες στις ΗΠΑ, στο Αφγανιστάν και δεν δείχνει να την ενδιαφέρει η δυσαρέσκεια που τυχόν θα προκαλέσει σε Ρωσία και Ιράν. Με την ίδια τακτική της θα μπορέσει να εξυπηρετήσει σε άλλα θέματα τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν, χωρίς να ενδιαφερθεί για αντιδράσεις από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ισραήλ.

Παραμένει ο κίνδυνος για την Ελλάδα από τους Τζιχαντιστές των Βαλκανίων;

Ένα κρίσιμο ερώτημα που θα μας απασχολήσει στην επόμενη ανάρτησή μας (29η). Εξετάζοντας σήμερα, το κοντινό χθες,  βλέπουμε πως η Τουρκία, μέσω των Μυστικών της Υπηρεσιών και τη φιλοτζιχαντιστική της πολιτική αποτελεί έναν «αθέατο» ακόμη μεγάλο κίνδυνο για τη χώρα μας. Βέβαια, τα τελευταία 5-6 χρόνια αυτός ο κίνδυνος δεν είναι και τόσο αθέατος για τις ελληνικές Κυβερνήσεις και για τις Υπηρεσίες Ασφαλείας της Ελλάδας, αφού έχουν αναβαθμιστεί ουσιαστικά με αποτέλεσμα να έχουν στρέψει τις κεραίες τους πάνω τους.

Διαβάζοντας το περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» – 20 – 26 Νοεμβρίου 2015, αποδεικνύονται πολλά από τα γραφόμενά μας. «…Κυρώσεις θα έπρεπε να είχε επιβάλει η ΕΕ εναντίον της Τουρκίας για τη στήριξή της στο ISIS…». 8     

* Διευκρινήσεις:

*α. Η παρούσα δημοσίευση είναι διαθέσιμη σε 23 γλώσσες, καθώς και στον ακόλουθο μορφότυπο:

PDF.

Αρχείο – Πηγές:                                         

1. frontpages.gr

2. https://op.europa.euspecialreports.

3. Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

4. Stratfor/https://www.ptisidiastima.com

5. ΕΘΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ – 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021 – ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ.

6. ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ – ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΝΥΝ ΤΟ ΚΑΤΕΧΟΝ ΟΙΔΑΜΕ- Ιωάνου Σπ. Λαζαράκου.

7. ΧΡΗΣΤΟΣ Η. ΧΑΛΑΖΙΑΣ – ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜΟΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ- ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΔΜΟΣ 2014.XL983.

8. ΕΠΙΚΑΙΡΑ –ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ. 20-26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015 – 315 ΤΕΥΧΟΣ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.