Συνέντευξη του προέδρου της Κοινότητας Ελλήνων Ατμιστών

Συνέντευξη με τον Άγι Λυμπερόπουλο, ο οποίος είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών και προθυμοποιήθηκε με μεγάλη ευχαρίστηση να μας παραχωρήσει μία συνέντευξη για να μας εξηγήσει ορισμένα σημαντικά πράγματα.

Γεια σου Άγι.  Θέλεις να μας πεις λίγα πράγματα για τον εαυτό σου; Κυρίως για εκείνους που δεν σε γνωρίζουν;

Καλησπέρα! Είμαι ο Άγις Λυμπερόπουλος, είμαι 46 ετών και μένω στην Αθήνα. Έγινα ατμιστής στα τέλη του 2011, μετά από 22 χρόνια στο τσιγάρο. Από τότε παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις στον χώρο του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ευχόμουν εδώ και χρόνια την δημιουργία κάποιου συλλόγου ατμιστών και η τύχη το έφερε να είμαι εξαρχής στην ομάδα που τον δημιούργησε.

Πώς πήρες την απόφαση να συμμετέχεις στην ιδρυτική ομάδα;

Πρώτα βρέθηκα στον μικρό πυρήνα ανθρώπων που προετοίμασε την επιστολή στον πρωθυπουργό. Ακολούθησε η συνέντευξη τύπου τον περασμένο Ιούλιο, που έδωσε πρώτη φορά δημόσια φωνή σε απόψεις ατμιστών. Αυτό το δυναμικό έδωσε σε όλους μας την ώθηση για το επόμενο λογικό βήμα: την δημιουργία -επιτέλους!- ενός συλλόγου ατμιστών. Δεν είχα ασχοληθεί με τα κοινά, αλλά το άτμισμα έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ζωή μου, και ο πόλεμος που δέχεται δεν με άφηνε πια να μένω στον καναπέ και να παρακολουθώ άπρακτος.

Ο κόσμος μέχρι στιγμής απλά σας κουνάει το δάχτυλο επικριτικά ή τελικά σας συμπαραστέκεται;

Έχουμε συναντήσει από συγκινητικές χειρονομίες συμπαράστασης μέχρι και κάποιες οξύτατες επιθέσεις! Κατά μέσο όρο θα έλεγα πως έχουμε αρκετά καλή αντιμετώπιση. Ίσως να περίμενα λίγο μεγαλύτερη διάθεση για κινητοποίηση – αρκετοί ατμιστές είναι θετικοί μεν, διστακτικοί στην δράση δε. Αλλά δεν είναι παράξενο, είμαστε στην αρχή ακόμα.

Γιατί οι ατμιστές να εγγραφούν στο σύλλογο;

Αντιμετωπίζουμε παραπληροφόρηση, περιορισμούς, άστοχη φορολόγηση, έλλειψη φροντίδας για την δημόσια υγεία, διασπορά φόβου στους καπνιστές που σκέφτονται το άτμισμα, δυσκολία στην ενημέρωση και την προμήθεια αναλώσιμων. Παρατηρούμε την παγκόσμια δαιμονοποίηση μιας εφεύρεσης που μπορεί να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους. Βλέπουμε το κοινωνικό συμφέρον να μπαίνει στο περιθώριο και να θριαμβεύουν άλλα συμφέροντα. Η καθημερινότητά μας ως ατμιστές γίνεται όλο και πιο δύσκολη.
Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι για όλα αυτά τότε το βασικό μέσο είναι ένας σύλλογος. Δεν είναι από μόνος του η λύση, είναι το σημαντικότερο εργαλείο. Μόνο αν εγγραφούμε και συμμετέχουμε θα μπορέσει αυτό το εργαλείο να κάνει δουλειά.

Σας προβληματίζει το γεγονός πως δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα μέχρι να ψηφιστεί διοικητικό συμβούλιο;

Ναι και όχι! Ναι, γιατί υπάρχουν πολλά που θα μας έλυναν τα χέρια, όπως η ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού. Όχι, γιατί το στήσιμο της Κοινότητας έχει ήδη πολύ δουλειά και μια φούχτα άνθρωποι δεν προλαβαίνουν περισσότερα. Αλλά κυρίως διότι η Κοινότητα ανήκει σε όλους, όχι σε εμάς, και οι όποιες κινήσεις πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικές όλων των μελών. Για αυτό και δεν κρατήσαμε για εμάς κάποιους ιδιαίτερους ρόλους.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι το διοικητικό συμβούλιο πρέπει να απαρτίζεται από διάσημες προσωπικότητες του θεάματος,  και άλλοι υποστηρίζουν από τεχνοκράτες. Εσύ τι πιστεύεις;

Οι διάσημοι μπορεί να φέρουν προβολή και οι ειδικοί να φέρουν το κύρος της γνώσης τους. Εγώ δεν κάνω τέτοια ιεράρχηση. Νομίζω πως το ΔΣ πρέπει να απαρτίζεται από ανθρώπους παθιασμένους, έξυπνους, ευέλικτους, ενήμερους, με χρόνο και διάθεση. Ηλικία, φύλο, επάγγελμα, αναγνωρισιμότητα και τίτλοι σπουδών, δεν είναι κριτήρια για μένα.

Τι θα έλπιζες να πετύχει η Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών σε τρία χρόνια από σήμερα;

Ιδανικά, θα ευχόμουν να έχει πολλά μέλη και επαρκείς πόρους. Να έχει καταφέρει την άρση της απαγόρευσης του ατμίσματος σε δημόσιους χώρους, έστω υπό προϋποθέσεις. Να έχει αποσπάσει επίσημη αναγνώριση του ατμίσματος ως πολύ προτιμότερου από το τσιγάρο. Να έχει ενημερώσει το κοινωνικό σύνολο για το τι είναι το άτμισμα, αλλά και τους ατμιστές για την ορθή χρήση των συσκευών τους. Να έχει χρηματοδοτήσει έρευνες για το άτμισμα. Να έχει πετύχει την νομιμότητα των διασυνοριακών πωλήσεων.
Αλλά και εκτός Ελλάδας: Να έχει βοηθήσει στον πανευρωπαϊκό αγώνα για αναθεώρηση της TPD και την ορθότερη αντιμετώπιση του ατμίσματος. Να έχει παίξει ρόλο στην παγκόσμια προσπάθεια δικαίωσης του ατμίσματος ως ωφέλιμου στην δημόσια υγεία, και στην βελτίωση της στάσης των κυβερνήσεων, των νομοθετών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Χειρίζεσαι το καυτό πόστο του προσωρινού ταμεία και ορισμένοι καχύποπτοι εκφράζουν την άποψη ότι μπορεί να υπάρξει κατάχρηση των χρημάτων, τι έχεις να απαντήσεις;

Κατανοώ την επιφυλακτικότητα, έχουν δει πολλά τα μάτια μας!
Εγώ και ο Πρόεδρος είμαστε υπόλογοι για τα χρήματα που θα παραδοθούν στο ΔΣ. Τα ονόματά μας βρίσκονται στο καταστατικό, τα στοιχεία μας στο Πρωτοδικείο, θα ελεγχθούμε, κι αν κάτι λείψει θα έχουμε κυρώσεις. Δεν είμαστε κάποιοι ανώνυμοι, χαμένοι στο ημίφως του διαδικτύου. Γενικότερα, ως σύλλογος έχουμε ένα καταστατικό που θωρακίζει την Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών και προβλέπει ελεγκτική επιτροπή και λογιστικό έλεγχο. Ένας σύλλογος είναι επίσημος φορέας. Όσον αφορά τα οικονομικά του δεν είναι μια χαλαρή παρεούλα -το ακριβώς αντίθετο μάλιστα!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.